duminică, 2 iunie 2019

CORNULEȚE FRAGEDE CU UNTURĂ ȘI BORȘ




  • Provocarea 7 texte în 7 zile - ce vrei tu, Mărie, numa scrie! -  ultimul episod. Ura!

- Maria, te rog, faci pentru aniversarea lui S. un tort?!
- Nu, nici nu mă gândesc! Nu avem bani pentru ingrediente.

Apoi, pentru că mi-o părut tare rău de răspunsul cătrănit, am revenit cu:
- Aș putea să-i pregătesc ceva din ingredientele pe care le avem, vrei? 

Și m-am aruncat pe blogul de-l ador. Căsuță de căutare, ce pot face eu cu untură?! M-o trimis printre altele la sărățele și cornulețe. Le-am pregătit pe ambele pentru că nu-mi lipsea niciun ingredient. Deși am mai mărturisit și cu alte ocazii cât de mult iubesc Savorile Urbane, azi am și dovada: în aste zile am în lucru sau am finalizat 5 rețete inspirate de blogul de-l proslăvesc. 



INGREDIENTE (am obținut 85 de cornulețe, aproximativ 1.250 kilograme)

  • 270 grame untură topită
  • 220 grame borș
  • 5 grame sare
  • un praf de vanilină
  • 5 grame drojdie proaspătă
  • 5 grame zahăr
  • 600 grame făină
  • 300 grame rahat tăiat bucăți potrivite

FACEREA

  • Untura topită, borșul, sarea și vanilina le-am pus într-un vas.
  • Drojdia am frecat-o cu zahărul până a devenit lichidă și am turnat-o peste untură.
  • La final am adăugat făina cernută și am amestecat totul foarte puțin cât să se omogenizeze aluatul (foto 1).
  • Aluatul l-am lăsat acoperit 30 de minute la dospit. 
  • Pentru că am avut 1.1 kilograme aluat, l-am împărțit în 4 bucăți egale. Fiecare bucată am întins-o cu sucitorul pe blatul de lucru ușor înfăinat (Maya recomanda între două foi de hârtie cerată) și am decupat un disc cu farfuria de 25 centimetri (foto 2).
  • Fiecare disc l-am tăiat în 16, pe diagonale (o tăietură verticală, apoi una orizontală și fiecare încă de 3 ori) - foto 3.
  • La capătul fiecărui triunghi am așezat rahat tăiat. Am rulat din marginea cu rahat spre interior având grijă ca vârful triunghiului să fie sub cornulețul astfel obținut (foto 4).


  • Am așezat cornulețele în tava de copt acoperită cu folie de silicon.  Când am umplut prima tavă, am pregătit în continuare cornulețe care au așteptat eliberarea tăvii.
  • Am copt cornulețele 20 de minute la 180 de grade în cuptorul încins anterior. Când li s-au aurit fundurile le-am scos, chiar dacă partea superioară era nebronzată. 

  • Fierbinți le-am turnat într-o tavă cu zahăr pudră. Am mișcat tava așa încât să le acopăr în totalitate cu zahăr. Le-am scos, tot fierbinți, într-o altă tavă. 
ATENȚIE! Sunt foarte fierbinți și foarte fragile. 



ALTE MENȚIUNI
  1. Sunt fragede, exact ca cele mai bune cornulețe pe care le-am mâncat vreodată (erau de post, cu margarină, tot caut rețeta dar se pare că mi-o aruncat-o Marie Kondo).
  2. Le-am dăruit după 3 zile de păstrat în caserole închise cu capace. Gustul și textura erau nemodificate față de momentul coacerii.
  3. Da, le voi reface în varianta de post a Savorilor. Varianta soră-mii îi ASTA din 2011. 
  4. Ploaia m-a împiedicat să refac poza cu secțiunea. Arată exact ca un aluat foietaj chiar dacă la mine nu se vede asta. 
  5. De n-ați testat aluaturi cu borș în ele, nu vă temeți, le dispare orice urmă de acru. Maya accentuează că borșul este un ingredient obligatoriu la aceste cornulețe. 

Sunt fericită că s-a terminat săptămâna Provocării și că mă pot întoarce la absențe zambetane. Mi-a plăcut grozav  să scriu cele 7 texte, dar este prea mult timp liber consumat pentru o îndeletnicire atât de orgolioasă.  

4 comentarii:

  1. Na ca mi-ai facut pofta! :) Acum trebuie sa cumpar bors :D

    RăspundețiȘtergere
  2. Le-am dăruit pe toate, mi-am păstrat borș să le refac săptămâna asta. Și sărățelele sunt grozave, dar n-am ce publica - îs făr de poze din cauza ploii. O să vă placă, după vreo 4 zile erau neschimbate, de nu erau dăruite de mine, i le mâncam toate omului.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu mai lasa ploaia sa-ti comande cand sa faci poze si cand nu! Ploaia nu conteaza :D

      Ștergere
    2. E întuneric în bucătărie, nu am de ales, tre să aștept veșnic soarele:)

      Ștergere