marți, 1 decembrie 2020

1 #TĂTUȚĂ

  • 1/31 ➤ Provocarea lunii decembrie, 31 de povești pentru 31 de zile.  
În luna februarie, atunci când am citit impresionanta lucrare a istoricului Stejărel Olaru,  Maria Tănase (ACI am povestit),  unul dintre puținele documente care m-o emoționat fu o scrisoare. Artista a scris-o în ultimele clipe de viață, pe patul spitalului, în iunie 1963,  către soțul său Clery Sachelarie. 

Pentru frumusețea gândurilor va deschide parada celor 31 de povești. De fapt, întregul proiect l-am gândit pornind de la această mărturisire. 


Iat-o!


 Îți scriu acum, tătuță, scrisoarea cea mai adevărată pe care am crezut vreodată că am s-o pot scrie. Te rog să mă ierți de tot, dacă poți, de tot ceea ce ți-am putut pricinui. Eu sunt bolnavă și cred că n-ași mai fi putut să-mi vindec răul care a apucat să intre în mine. 
 Ce-ți spun este tot atât de adevărat ca și dragostea mea, tătuță - un singur lucru a fost adevărat din tot, dragostea mea - care din nenorocire pentru cei care rămân după mine le va pricinui și lor rău. (...) 
 Tu, tătuță, să nu mai treci nimic din ce-ți rămâne de la mine la locul lucrurilor moarte, căci eu nu voi muri așa cum se moare în lumea noastră. 
 Eu sunt moartă mai demult, tătuțule drag, dar tu nu m-ai văzut cu ochii cu care ți-ai fi putut da seama că cineva e mort. Pune numai mâna și caută, caută mângâierile mele, ele n-au murit și niciodată să nu le socotești moarte. Cată-mi ochii - nu te-au mințit niciodată, caută-mi sufletul - căci dezlipit de carne, nu te va uita niciodată. 
 Prinde-mi din aer vorbele, tătuță, căci nimeni nu le va recunoaște. Culege-mi visele, pe care le-am croit lângă tine, și împarte-le oamenilor, căci au fost curate și rare. (...) 
 Te voi aștepta, tătuță, oricât ți-o place ție să trăiești - eu nu voi obosi niciodată, voi găsi atâtea flori pe-acolo că nu știu dacă-mi va ajunge timpul - până vei veni, să ți le cos, să le potrivesc din culoare ca atunci când vei sosi să fie cum te-am visat să-ți fie viața. Eu o să plec, tătuță, și-ți mulțumesc pentru viața noastră.


*  Maria Tănase: artista, omul, legenda - Stejărel Olaru, editura Corint Books, 2019, 346 pagini.  Scrisoarea apare în volum la paginile 239,  240. 


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu