miercuri, 15 aprilie 2020

CHEC CU DOVLEAC


Seria 8 rețete cu dovleac  ➤ 8/8

Mai există pe Zambetania o rețetă de chec cu dovleac, ACEASTA, dar în timpul acestui proiect nu puteam rata taman acest produs.  Sursa este catalogul Patiseria de acasă, ce surpriză! 


Ingrediente pentru un chec copt în tava 11 x 30  centimetri (în rețeta originală era de 12 x 22 centimetri):
  • 150 grame unt gras (la temperatura camerei)
  • 300 grame zahăr 
  • 3 ouă
  • 300 grame făină
  • 200 grame dovleac ras (am avut decongelat)
  • 5 grame praf de copt
  • un praf de sare
  • scorțișoară, ghimbir, cuișoare, nucșoară
PREPARARE CHEC CU DOVLEAC
  • Am mixat untul moale cu zahărul. 
  • Când untul s-a spumat am adăugat pe rând ouăle.
  • Am cernut făina cu sarea și condimentele.
  • După ce am încorporat ouăle am  adăugat alternativ pulberile și dovleacul. Am amestecat foarte puțin, doar cât să le combin.
  • Am turnat aluatul în tava acoperită cu hârtie cerată. 
  • În cuptorul preîncins am copt checul 70 de minute la 180 de grade. (În carte erau 70 de minute la 175). Funcționează testul scobitorii curate. Eu am urmărit ca locul în care checul a crăpat să fie uscat și nu umed.
  • După 10 minute l-am scos pe un grătar spre răcire. 

ALTE MENȚIUNI
  • Este un desert pufos, aromat. 
  • Deși am scăzut zahărul mult, checul tot a fost mai dulce decât mi-aș fi dorit. 
  • În rețeta originală era servit cu un sos de nuci. 150 grame zahăr brun, 100 grame smântână pentru frișcă și o lingură de unt se fierb până se dizolvă zahărul. Se îndepărtează de foc și se adaugă vanilie și 100 grame nuci tocate. Se servește sosul cald peste feliile de chec. 
  • În topul personal pe primul loc este combinația dovleac - ciocolată, îi urmează dovleac - condimente de turtă dulce. Din acest motiv checul acesta este printre preferatele mele din întreaga serie. 



- Maaariaaaaaa, pot mânca ultima felie de chec din farfurie?! Eram lângă el, dar tot mai interesant este să țipi.
- Nu, Mati! B. nu l-o gustat.
- Ce rău îmi pare, chiar e prea bun!

- Maaatiiiiii, poți să o mănânci, mi-am adus aminte că sunt pe undeva printr-o cutie colțurile. Eram lângă el, dar tot mai interesant este să țip.
- Uraaaaaaa! Mulțuuuumeeeesc!


  • Provocarea Dovleacului este unul dintre cele mai frumoase proiecte pe care le-am lucrat pentru Zambetania. În funcție de vremuri voi mai trudi și alte teme, idei îs multe, inclusiv pentru o revenire asupra dovleacului. La toamnă, când poate va supraviețui mistreților în grădină, cum acum un an n-o izbutit.  

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu