miercuri, 29 aprilie 2020

CHIFLE CU MORCOV

1/8 ➽ Seria rețete de chifle  

Îmi place foarte mult când miroase casa a pâine coaptă. Poate mai mult decât gustul pâinii abia scoase din cuptor, iubesc mirosul ei. Frământatul aluatului mă relaxează, dar am ales odihna asigurată de truda mixerului.  

  • Întâmplarea face ca ultima rețetă de chifle să fi fost publicată acum un an. Era atunci una dintre primele coaceri din casa cea nouă. AICI în arhivă rețeta pâinicilor pe care le-am tot pregătit  de la prima întâlnire. 

Mi-am ales dintre multele variante din catalogul Patiseria de acasă prima dată  chiflele cu morcov, pentru că îmi plac foarte mult aluaturile colorate și pentru că aveam în casă toate ingredientele. Pân acum tot foloseam turmeric pentru colorat, dar morcovul pare o alegere mai potrivită. Nu se regăsește în gustul final al produsului, de morcov zic. 


Ingrediente pentru 30 de chifle (50 grame / buc.), cantități recomandate în carte pentru 24:
  • 400 grame morcov curățat
  • 1 ou
  • 150 grame apă călduță
  • 10 grame drojdie uscată
  • 80 grame ulei
  • 25 grame zahăr
  • 5 grame sare (o linguriță)
  • 900 grame făină

PREPARARE CHIFLE CU MORCOV
  • Se începe cu pregătirea morcovului. Se taie felii, se acoperă cu apă și se fierbe până se înmoaie. 
  • După ce se răcește,  se pasează împreună cu 75 grame apă călduță (am folosit blenderul). Am utilizat din apa în care a fiert morcovul. 
  • Se adaugă în piureul de morcov și un ou bătut ușor cu sarea. 
  • În bolul mixerului am pus făina, zahărul, drojdia uscată. Am adăugat morcovul pasat, apoi uleiul și restul de apă călduță (tot din cea în care a fiert morcovul). 
  • Am frământat aluatul 5 minute cu mixerul folosind paleta și nu cârligul recomandat în manualul de folosire. Cartea zice 6 - 8 minute frământat manual până aluatul devine neted și elastic. Este un aluat moale, ușor lipicios. 
  • Am transferat coca într-un vas uns cu ulei și am întors-o în așa fel încât să fie unsă pe toate părțile. 
  • Am acoperit vasul cu un prosop și l-am lăsat în loc cald 1 oră să-și dubleze volumul. N-am avut folie pentru acoperire, e mai potrivită decât ștergarul.
  • Am împărțit, cu mâinile ușor unse cu ulei,  aluatul în 30 de bucăți, 50 grame fiecare. Cele din carte erau de 60 grame după ale mele calcule. 
  • Am modelat fiecare chiflă trăgând ușor toate marginile bilei dedesubt.  
  • Am așezat chiflele pe tava de copt acoperită cu folie de silicon / hârtie certată și le-am lăsat la dospit încă o oră pentru dublarea volumului. 
  • Le-am copt la 180 de grade câte 20 de minute până s-au rumenit. 
  • După coacere le-am lăsat 5 minute în tava în care s-au copt și apoi le-am transferat pe un grătar pentru răcire. 


ALTE MENȚIUNI
  • Mi-ar fi plăcut cu mai multă sare, parcă n-or avut deloc.
  • Am redus la jumătate cantitatea de zahăr și am renunțat la a folosi melasa din rețeta originală. 
  • Am pregătit jumătate din doza sursei și ar fi trebuit să folosesc doar un plic de drojdie. Pentru că pe plic scria că este cantitatea necesară pentru 500 de grame, am mai adăugat jumătate din al doilea. Da, așa calculează capul meu: dacă pentru 500 de grame de făină e nevoie de 7 grame de drojdie, pentru 900 de grame sunt suficiente 10 grame (!). 
  • Ca apă la pasat și frământat am folosit-o pe cea în care am fiert morcovul ziceam. 
  • Am avut făină tip 650.
  • Chiar de pare o rețetă care presupune mulți timpi pentru pregătire,  sunt etape în care nu trebuie nimic făcut, se așteaptă prima dospire, a doua, coacerea. Nu cred c-am consumat 30 de minute cu aluatul și modelarea și am avut pâine proaspătă o săptămână. Morcovul l-am fiert și răcit c-o seară înainte. 
  • Mi-au plăcut foarte mult cu unt și cremă de dovleac. AICI în arhivă crema. 
  • Da, aceasta este culoarea lor, identică dovleacului. 
  • Jumătate dintre chifle le-am ținut în frigider într-o pungă și le-am încălzit în cuptoraș la momentul servirii.  Pentru a fi sigură că nu le ard la suprafață, le  pun în tavă și o acopăr direct cu folie de aluminiu sau cu hârtie cerată. Sunt foarte bune și reci, a doua zi, a treia, dar repet despre slăbiciunile mele pentru mirosul de pâine caldă. 
  • O parte le-am congelat și le-am încălzit direct, fără decongelare. Pentru a verifica de sunt gata le pipăi. Dacă în mijloc mai simt gheață, prelungesc timpul de stat în cuptor. De regulă, după 20 de minute la 200 de grade,  au fost gata. 
  • Când am porționat aluatul, chiflele modelate le-am așezat direct în tăvi, chiar dacă tăvile au ajuns la copt pe rând. 
  • Chiflele care au așteptat eliberarea cuptorului ocupat cu prima tavă au crescut mai rotunde și au fost ușor mai pufoase. 


Începe astfel un nou proiect foarte drag mie. Cele mai multe dintre episoade le-am lucrat în februarie - martie, slavă cerului că le-am și scris atunci. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu