miercuri, 22 aprilie 2020

BRIOȘE VANILATE

Povesteam la checul din albușuri, AICI, că pentru Paștele catolic ratând un cozonac și trezindu-mă 4 zile făr de apă am scos-o la capăt cu niște brioșe, astea. Le-am vrut musai cu vanilie, e preferata mea. Și un al doilea criteriu a fost ca rețeta să o găsesc pe blogul Olguței. AICI sursa pentru brioșe, DINCOACE pentru cremă.

INGREDIENTE pentru 30 brioșe (18 bucăți cu baza de 4 centimetri, 12 cu baza de 5, nu știu cât de mari au fost ale Olguței,  i-au ieșit 15 bucăți) 
⬧ 400 grame făină

⬧ un praf de sare
⬧ 300 grame zahăr
⬧ 10 grame praf de copt (2 lingurițe)

⬧ 160 grame untură moale am folosit eu sau 230 grame unt ca-n rețeta originală

⬧ 250 grame lapte

⬧ 4 ouă 
⬧ 1 linguriță extract de vanilie



INGREDIENTE pentru CREMA DE VANILIE
⬧ 1 kilogram lapte
⬧ 125 grame zahăr
⬧ 6 gălbenușuri

⬧ 2 ouă întregi

⬧ 125 grame zahăr

⬧ 60 grame făină
⬧ 40 grame amidon
⬧ un praf de sare
⬧ 2 lingurițe extract de vanilie
⬧ 300 grame ciocolată albă


ALTE INGREDIENTE pentru DECORARE
⬧ zahăr roșu


PREPARARE BRIOȘE VANILATE
  • Am cernut făina cu praful de copt în bolul mixerului. Am adăugat zahărul și sarea. Le-am combinat cu ajutorul paletei pentru aluaturi la viteza cea mică. 
  • Am adăugat untura la temperatura camerei. Am obținut un amestec nisipos. 
  • Într-un alt vas am bătut cu mixerul ușor ouăle,  am turnat laptele și vanilia și le-am  amestecat până am obținut un amestec omogen. 
  • Peste aluatul nisipos am turnat ouăle bătute cu lapte. Tot la viteză mică am omogenizat aluatul.
  • Am schimbat paleta de aluat cu para pentru mixat ouă și după  3 minute la viteză mare am obținut un aluat moale, extrem de fin. 
  • Am umplut cu el chesele așezate în forma specială de copt.
  • În cuptorul preîncins la 190 de grade am copt brioșele 30 de minute până au trecut testul scobitorii. Cât tava era în cuptor, aluatul rămas a așteptat pe masă. Eu am copt 3 tăvi și față de prima tură brioșele au mai crescut, nu mult, dar vizibil. 


PREPARARE CREMĂ DE VANILIE
  • Laptele și zahărul (prima cantitate din lista ingredientelor) le-am pus într-o cratiță pe foc. Atenție, e nevoie de un vas mai mare în care crema să fiarbă cu toate ingredientele în ultima etapă. Am îndepărtat de foc oala când laptele a început să fiarbă.
  • Gălbenușurile, ouăle, sarea, a doua cantitate de zahăr le-am mixat spumă. Am adăugat făina cernută cu amidonul și am continuat baterea până am obținut un amestec omogen.
  • Peste acesta am turnat în fir subțire laptele fierbinte continuând baterea.
  • Compoziția obținută am vărsat-o în cratița în care am fiert laptele, am readus-o pe foc mic și amestecând continuu am fiert-o până a început să se îngroașe.
  • Deși Olguța recomandă adăugarea ciocolatei după topire, eu am pus-o în crema fierbinte ruptă bucăți mici. Am amestecat până s-a topit. 
  • Pentru că-mi era teamă de cocoloașe (n-am avut)  am trecut fiertura printr-o sită.
  • Am acoperit-o direct pe suprafață cu o folie. Am lăsat-o la temperatura camerei până s-a răcit și apoi am păstrat-o la frigider până a doua zi când am folosit-o. 
DECORARE BRIOȘE
  • Am pus cremă într-un poș cu dui steluță și am acoperit brioșele. 
  • Am presărat pe fiecare brioșă - le-am păstrat o noapte înfoliate în cămară -  zahăr roșu.



ALTE MENȚIUNI

  • Pe când scoteam de la cuptor prima tavă cu brioșe,  o ajuns un prieten pentru a ne salva din necazul cu lipsa apei. Am pudrat repede brioșele calde cu zahăr și i le-am predat. Din această cauză am pregătit ulterior doar jumătate din doza de cremă. La ingrediente sunt cantitățile cremei pentru toate brioșele. Deși sunt foarte gustoase, nu le-aș prea recomanda făr de cremă. Alte  rețete de brioșe, cel puțin treizeci,  în arhivă se găsesc AICI.
  • Pe când s-o copt și a doua tavă, a sosit invitația la aniversarea a doi dintre cei patru prunci ce-i avem în coastă. Pentru băiețel am încercat niște iepurași, care deși au avut mare succes, tot monstruleți îi văz. Am setul din Belgia, dar este pentru bomboane pe băț și abia acum (privind imaginea) mi-am dat seama că ar fi trebuit să fac mai mici capetele de iepuraș. 
  • Pentru fetiță am folosit ultimele accesorii ce le aveam cu Elsa. Despre cum am petrecut p-un deal la distanță de doi metri față de primul om de lângă mine, într-un alt episod. Am presărat pe crema de vanilie zahăr albastru, care după ce s-a topit arăta minunat a cristale de gheață din Regatul animat. Am de mulți ani setul, de vreo 4, de la o comandă ce a fost anulată în ultima clipă. L-am cumpărat de pe internet și-mi amintesc că a fost foarte scump, 30 de lei 12 bucăți. Zahărul colorat, pe lângă albastru și roșu mai am galben și albastru, l-am cumpărat de la Lidl.
  • Ultima tavă a fost pentru Oma și Paștele ei. Deci, n-am avut cu ce să mă dumiresc prea bine. Prima brioșă gustată a fost cu zahăr pudră și mi-a plăcut mult că nu era dulce și era aromată. Una cu moț de cremă am mâncat de la doamna despre care zic. Crema a avut prea pronunțat gustul de vanilie pentru mine, dar a plăcut tuturor din ăst motiv. Faptul că datorită ciocolatei crema a fost dulce a echilibrat foarte bine combinația brioșă - cremă. 
  • Față din ce am putut să-mi dau seama privind pozele Olguței, cu unt brioșele sunt mai umede decât acestea cu untură. Acestea au ieșit doar foarte pufoase și aromate. Delicioase!
  • Când pregătesc crema de vanilie nu prea respect pașii aceștia. Fierb tot, n-am obținut niciodată omlete, piftii ori ce alte riscuri mai presupune asta. Mă și prind repede, pentru că fierbeam în laborator și din 60 de gălbenușuri, când este gata, înainte de a fi prea târziu. De această dată, am decis să respect etapele Olguței. Nu zic c-am observat diferențe față de metoda mea neștiințifică, dar din respect pentru autoare de câte ori o voi cita îi voi urma recomandările. 
  • Nu am mixat crema înainte de folosire, poate ar fi trebuit.
  • Albușurile de la cremă pot fi păstrate la congelator și folosite altă dată la checul cu albuș despre care am vorbit la începutul textului. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu