Am cumpărat dovlecei cu gândul să-mi ostoiesc poftele de salată, AICI rețeta în arhivă.
Pân să și reușesc grătarul s-or ivit ocaziile pentru dăruit dulcegării. Mi-am amintit de cele câteva rețete din catalogul Patiseria de acasă, pe care-mi doream să le testez. Cândva, în luna mai, poate iunie, voi reveni cu alte propuneri.
Ingrediente pentru o prăjitură (1.2 kilograme) coaptă în tava 25 x 21 x 2.5 centimetri:
- 90 grame untură moale sau 110 grame unt 82% grăsime
- 100 grame zahăr alb
- 100 grame zahăr brun
- 2 ouă
- 1/2 linguriță esență de vanilie
- un praf de sare
- 250 grame făină
- 1 linguriță praf de copt
- 225 grame dovlecel ras (prin ochiurile mari)
- 75 grame fulgi de cocos
- 50 grame nucă măcinată sau tocată
GLAZURA
- 100 grame ciocolată amară
- 90 grame frișcă lichidă
- 20 grame ulei
- 1 linguriță scorțișoară
- fulgi deshidratați de cocos
PREPARARE PRĂJITURĂ CU DOVLECEI
- În bolul mixerului am combinat untura cu cele două cantități de zahăr. Le-am bătut pân am obținut o cremă ușoară.
- Am adăugat pe rând ouăle și vanilia.
- Am cernut făina și praful de copt peste compoziția aceasta. Am continuat baterea la viteză mică.
- Am adăugat dovlecelul, cocosul, nucile măcinate și am mai amestecat cât să se omogenizeze. Se obține un aluat gros.
- În tava de copt acoperită cu hârtie am întins compoziția.
- În cuptorul preîncins la 180 de grade am copt prăjitura 60 de minute până a trecut testul scobitorii. În carte era gata după 30 de minute.
- Am lăsat-o să se răcească pe un grătar.
- Am pregătit glazura. Pe baie de aburi am pus într-o crăticioară toate ingredientele și am amestecat pân la topirea ciocolatei.
- Prăjitura se glazurează doar când este rece. Am acoperit blatul cu glazura și m-am jucat cu dosul unei lingurițe cât de repede am putut. Glazura se întărește foarte repede.
- Pentru porționare am folosit un cuțit trecut cu lama prin apă caldă.
- Am decorat fiecare prăjitură în parte presărând fulgi de cocos.
ALTE MENȚIUNI
- Rețeta originală era cu unt și nucă tocată. Am avut untură și nuci măcinate.
- La sursă glazura era: 1 lingură unt topit, 2 linguri lapte, 1 linguriță scorțișoară și zahăr pudră amestecate până se obține o consistență tartinabilă. Am ales ciocolata neagră pentru contrastul de culoare, dar și pentru a evita suplimentarea zahărului.
- Trebuie lucrat foarte repede cu glazura. Cât m-am învârtit mi s-o-ntărit de n-am mai avut cale pentru lucrat decorare. O puteam reîncălzi, dar nu se merita efortul.
- Este o prăjitură foarte densă și sățioasă. Nimeni n-o identificat dovlecelul, mie mi-o plăcut grozav în combinația cu scorțișoara.
- Fulgii pentru decor sunt cumpărați de la Prăvălia condimentelor, sunt cruzi și au gust intens de cocos.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu