luni, 27 aprilie 2020

PRĂJITURĂ CU DOVLECEI


Am cumpărat dovlecei cu gândul să-mi ostoiesc poftele de salată, AICI rețeta în arhivă. 




Pân să și reușesc grătarul s-or ivit ocaziile pentru dăruit dulcegării. Mi-am amintit de cele câteva rețete din catalogul Patiseria de acasă, pe care-mi doream să le testez. Cândva, în luna mai, poate iunie, voi reveni cu alte propuneri. 

Ingrediente pentru o prăjitură (1.2 kilograme) coaptă în tava 25 x 21 x 2.5 centimetri:
  • 90 grame untură moale sau 110 grame unt 82% grăsime
  • 100 grame zahăr alb
  • 100 grame zahăr brun
  • 2 ouă
  • 1/2 linguriță esență de vanilie
  • un praf de sare
  • 250 grame făină
  • 1 linguriță praf de copt
  • 225 grame dovlecel ras (prin ochiurile mari)
  • 75 grame fulgi de cocos
  • 50 grame nucă măcinată sau tocată

GLAZURA
  • 100 grame ciocolată amară
  • 90 grame frișcă lichidă
  • 20 grame ulei
  • 1 linguriță scorțișoară
DECORARE
  •  fulgi deshidratați de cocos

PREPARARE PRĂJITURĂ CU DOVLECEI
  • În bolul mixerului am combinat untura cu cele două cantități de zahăr. Le-am bătut pân am obținut o cremă ușoară.
  • Am adăugat pe rând ouăle și vanilia.
  • Am cernut făina și praful de copt peste compoziția aceasta. Am continuat baterea la viteză mică.
  • Am adăugat dovlecelul, cocosul, nucile măcinate și am mai amestecat cât să se omogenizeze. Se obține un aluat gros. 
  • În tava de copt acoperită cu hârtie am întins compoziția. 
  • În cuptorul preîncins la 180 de grade am copt prăjitura 60 de minute până a trecut testul scobitorii. În carte era gata după 30 de minute. 
  • Am lăsat-o să se răcească pe un grătar.
  • Am pregătit glazura. Pe baie de aburi am pus într-o crăticioară toate ingredientele și am amestecat pân la topirea ciocolatei. 
  • Prăjitura se glazurează doar când este rece. Am acoperit blatul cu glazura și m-am jucat cu dosul unei  lingurițe cât de repede am putut. Glazura se întărește foarte repede. 
  • Pentru porționare am folosit un cuțit trecut cu lama prin apă caldă. 
  • Am decorat fiecare prăjitură în parte presărând fulgi de cocos. 



ALTE MENȚIUNI
  • Rețeta originală era cu unt și nucă tocată. Am avut untură și nuci măcinate.
  • La sursă glazura era: 1 lingură unt topit, 2 linguri lapte, 1 linguriță scorțișoară și zahăr pudră amestecate până se obține o consistență tartinabilă. Am ales ciocolata neagră pentru contrastul de culoare, dar și pentru a evita suplimentarea zahărului. 
  • Trebuie lucrat foarte repede cu glazura. Cât m-am învârtit mi s-o-ntărit de n-am mai avut cale pentru lucrat decorare. O puteam reîncălzi, dar nu se merita efortul. 
  • Este o prăjitură foarte densă și sățioasă. Nimeni n-o identificat dovlecelul, mie mi-o plăcut grozav în combinația cu scorțișoara. 
  • Fulgii pentru decor sunt cumpărați de la Prăvălia condimentelor,  sunt cruzi și au gust intens de cocos. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu