Am cumpărat dovlecei cu gândul să-mi ostoiesc poftele de salată, AICI rețeta în arhivă.
Pân să și reușesc grătarul s-or ivit ocaziile pentru dăruit dulcegării. Mi-am amintit de cele câteva rețete din catalogul Patiseria de acasă, pe care-mi doream să le testez. Cândva, în luna mai, poate iunie, voi reveni cu alte propuneri. 
Ingrediente pentru o prăjitură (1.2 kilograme) coaptă în tava 25 x 21 x 2.5 centimetri:
- 90 grame untură moale sau 110 grame unt 82% grăsime
 - 100 grame zahăr alb
 - 100 grame zahăr brun
 - 2 ouă
 - 1/2 linguriță esență de vanilie
 - un praf de sare
 - 250 grame făină
 - 1 linguriță praf de copt
 - 225 grame dovlecel ras (prin ochiurile mari)
 - 75 grame fulgi de cocos
 - 50 grame nucă măcinată sau tocată
 
GLAZURA
- 100 grame ciocolată amară
 - 90 grame frișcă lichidă
 - 20 grame ulei
 - 1 linguriță scorțișoară
 
- fulgi deshidratați de cocos
 
PREPARARE PRĂJITURĂ CU DOVLECEI
- În bolul mixerului am combinat untura cu cele două cantități de zahăr. Le-am bătut pân am obținut o cremă ușoară.
 - Am adăugat pe rând ouăle și vanilia.
 - Am cernut făina și praful de copt peste compoziția aceasta. Am continuat baterea la viteză mică.
 - Am adăugat dovlecelul, cocosul, nucile măcinate și am mai amestecat cât să se omogenizeze. Se obține un aluat gros.
 
- În tava de copt acoperită cu hârtie am întins compoziția.
 - În cuptorul preîncins la 180 de grade am copt prăjitura 60 de minute până a trecut testul scobitorii. În carte era gata după 30 de minute.
 
- Am lăsat-o să se răcească pe un grătar.
 - Am pregătit glazura. Pe baie de aburi am pus într-o crăticioară toate ingredientele și am amestecat pân la topirea ciocolatei.
 - Prăjitura se glazurează doar când este rece. Am acoperit blatul cu glazura și m-am jucat cu dosul unei lingurițe cât de repede am putut. Glazura se întărește foarte repede.
 
- Pentru porționare am folosit un cuțit trecut cu lama prin apă caldă.
 - Am decorat fiecare prăjitură în parte presărând fulgi de cocos.
 
ALTE MENȚIUNI
- Rețeta originală era cu unt și nucă tocată. Am avut untură și nuci măcinate.
 - La sursă glazura era: 1 lingură unt topit, 2 linguri lapte, 1 linguriță scorțișoară și zahăr pudră amestecate până se obține o consistență tartinabilă. Am ales ciocolata neagră pentru contrastul de culoare, dar și pentru a evita suplimentarea zahărului.
 - Trebuie lucrat foarte repede cu glazura. Cât m-am învârtit mi s-o-ntărit de n-am mai avut cale pentru lucrat decorare. O puteam reîncălzi, dar nu se merita efortul.
 - Este o prăjitură foarte densă și sățioasă. Nimeni n-o identificat dovlecelul, mie mi-o plăcut grozav în combinația cu scorțișoara.
 - Fulgii pentru decor sunt cumpărați de la Prăvălia condimentelor, sunt cruzi și au gust intens de cocos.
 
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu