luni, 13 aprilie 2020

FURSECURI CU CIOCOLATĂ ȘI DOVLEAC


Seria 8 rețete cu dovleac ➤ 7/8

Anul trecut, exact pe vremea asta, publicam - AICI - una dintre primele rețete din casa cea nouă. B. îmi reușea,  pe o măsuță îngrămădită la umbră, în viță netăiată și proptită-n șipci,  unele dintre cele mai frumoase fotografii. Vedete erau fursecurile umplute cu ciocolată. 


Cum proiectul special a avut ca temă dovleacul și cum combinația dovleac - ciocolată este una dintre preferatele mele a fost ușor de ajuns aici. Drept să zic, chiar de seria aproape se încheie astfel, aceasta a fost prima rețetă gândită. 
  • Din cantitățile următoare am obținut 1 kilogram de fursecuri umplute. 


INGREDIENTE
Pentru fursecuri (115 bucăți)
  • 150 grame ciocolată amăruie (40% cacao am avut - recomand un conținut mai mare de cacao)
  • 100 grame unt moale
  • 3 ouă
  • 180 grame zahăr
  • un praf vanilină
  • o linguriță rom
  • 225 grame făină
  • 20 grame cacao
  • un praf de sare
  • o linguriță jumătate praf de copt (un plic de 8 grame)


Pentru cremă (umplerea a 57 perechi de fursecuri)
  • 50 grame ciocolată albă
  • 125 grame frișcă lichidă
  • 100 grame cremă de dovleac pentru ganache de ciocolată - AICI în arhivă rețeta
  • 150 grame cremă de dovleac separat

PREPARARE FURSECURI DE CIOCOLATĂ

  • Am topit pe baie de aburi ciocolata ruptă bucăți cu untul tăiat cubulețe.
  • Am mixat la viteză mare ouăle cu sarea și aromele până când au avut consistența unei creme spumoase. Am adăugat în ploaie zahărul și am continuat mixarea pân la topirea acestuia. 
  • Am turnat în fir subțire ciocolata topită cu unt, călduță încă, dar nu fierbinte, în timp ce mixerul era pe viteză mică.
  • Am cernut pulberile făină - cacao - praf de copt peste ouă și unt omogenizându-le tot la viteză mică, scurt. Pe cartonaș scrie că tre să se obțină un aluat neted, ce-o fi ăla nu știu a zice.
  • Tot pe varianta originală zice că se obțin 10 fursecuri umplute, asta înseamnă că se toarnă în tava acoperită cu hârtie de copt cu lingura douăzeci de grămăjoare de aluat cu distanță între ele. Eu am turnat cu poșul steluță 115 de bucăți. De la 6 la 3 centimetri am bifat toate dimensiunile după coacere. Chiar de în poze fursecurile crude par identice, iaca ce diferențe de mărime am obținut. Nu este nevoie de poș cu dui, e plăcerea mea de a le pregăti astfel, oricum după coacere nu se mai păstrează forma.  
  • Se preîncălzește cuptorul la 175 de grade și se coc fursecurile 15-20  minute cât să fie pătrunse, dar încă moi.   
  • Se lasă la răcit inițial în tavă, apoi pe un grătar.


PREPARARE CREMĂ DE CIOCOLATĂ ȘI DOVLEAC
  • Pentru cremă am topit ciocolata împreună cu frișca lichidă pe baie de aburi cu o zi înainte de umplerea fursecurilor. 
  • În ziua umplerii am mixat crema. Pentru că după prima spumare încă era moale am păstrat-o 15 minute la congelator după care iară am mixat-o la viteză mare. A doua oară am introdus-o 15 minute la congelator și am bătut-o cu mixerul. Deși arăta foarte bine am mai repetat încă o dată pasul din teama de a nu se înmuia crema la temperatura camerei. Deci de 3 ori câte 15 minute la congelator, de 3 ori bătută scurt cu mixerul la viteză mare.
  • În crema de ciocolată am adăugat 100 grame cremă de dovleac și am omogenizat ușor cele două creme într-una singură. 


UMPLERE FURSECURI DE CIOCOLATĂ CU CREMĂ DE DOVLEAC
  • Am turnat crema de ciocolată într-un poș cu dui stea și am umplut marginile a  jumătate dintre fursecuri. 
  • Cele 150 de grame de cremă de dovleac rămase le-am pus într-un poș cu dui rotund și am umplut în mijloc fursecurile ce aveau marginile cu cremă de ciocolată. 
  • Am așezat peste cremă jumătățile de fursec făr de cremă.  
  • Le-am păstrat la temperatura camerei o noapte (pentru înmuiere) înainte să le gustăm.


ALTE MENȚIUNI
  • Mi-au plăcut fursecurile mai micuțe, 4 - 5 centimetri pare mărimea potrivită. Dacă prima dată am obținut 25 de fursecuri umplute, de data aceasta am ajuns exact la 57, chiar dacă nu toate micuțe. Dar clar mai mici decât la prima facere. 
  • Pe cartonaș zice 90 de minute răcire, 15 minute coacere.  S-au răcit instant.
  • Deși par după coacere și răcire uscate, se vor înmuia datorită cremei. Eu le-am copt uneori cu o săptămână înainte de umplere. Le-am păstrat în debara, în loc răcoros deci, în cutii închise etanș. 
  • Fursecurile au nevoie de timp pentru a se înmuia după umplere,  cel puțin 4 ore.
  • Rețeta pentru fursecuri este de pe un cartonaș cumpărat de la Lidl într-o cutie cu 50 de rețete pentru fursecuri. 
  • Sunt extrem de mulțumită de rețeta aceasta. Le-am mai testat în timp încă două moduri de umplere, dar cum n-am reușit să le pozez, voi reveni cu detalii la momentul potrivit. 
  • Le recomand pentru perioada sărbătorilor când nu este timp suficient pentru câte avem pe liste. Cu două săptămâni înainte se coc fursecurile, cu o săptămână în avans se umplu și se dăruiesc / consumă de sărbători (de n-au fost lichidate între timp prin degustări făr de număr). 

Pentru File de jurnal să se arhiveze că e prima rețetă în 4 ani pe care o pregătesc împreună cu băiețelul de 10 ani. Nici nu fu greu! O desprins fursecurile cu mâinile cu care tăiase ceapă pentru sos, dar de când e ăsta un neajuns?! 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu