miercuri, 8 aprilie 2020

NEGRESĂ DE POST


După începutul de lună rezervat cărților, astăzi era programat un nou episod, al șaselea,  din proiectul  8 rețete cu dovleac. M-am sucit pentru că rețetele de post sunt partea cea mai accesată din tot ceea ce public. În viața mea postul  nu mai apare nici cu gândul, dară cu fapta. Rețeta de astăzi este un mare mulțumesc pentru toți cei care poposesc pe Zambetania în căutările lor făr de carne, lapte, ouă



Sursa rețetei este catalogul Patiseria de acasă, unde apare cu numele de botez Prăjitură moale cu ciocolată

Am copt prăjitura în tava 21 x 25 centimetri și a avut aproximativ 1.5 kilograme.

INGREDIENTE PENTRU NEGRESA DE POST
  • 350 grame făină (am avut tip 550)
  • 200 grame zahăr
  • 40 grame cacao
  • 8 grame bicarbonat de sodiu
  • un praf de sare
  • 85 grame ulei
  • 5 grame oțet
  • 300 grame dulceață de vișine și cireșe
  • 400 grame apă rece
  • esență de rom, vanilie
  • 100 grame nuci, fistic, alune de pădure

PREPARARE NEGRESĂ DE POST
  • Am cernut într-un bol făina, bicarbonatul, sarea, cacao. Am adăugat zahărul.
  • Într-un alt vas am amestecat uleiul, dulceața, aromele, oțetul și apa.
  • În tava pentru copt negresa am așezat hârtie cerată și am întins nucile.
  • Am turnat ingredientele umede peste cele uscate și am amestecat cu un tel cât să se omogenizeze compoziția, care este moale la final.
  • Am turnat aluatul cu atenție peste nuci și l-am nivelat.
  • Am copt prăjitura la 180 de grade în cuptorul preîncins 50 de minute. Când o scobitoare introdusă în mijloc a ieșit curată prăjitura a fost gata. În carte a fost coaptă în 25 - 30 de minute la 175 de grade.  
  • După 10 minute de răcorit în tavă, am scos-o pe un suport de lemn. Am lăsat-o să se răcească complet.
  • După răcire am întors prăjitura cu stratul de nucă în sus și am porționat-o. În poze prăjitura are o înălțime de 5 centimetri și am tăiat-o în bucăți de 7 x 8 centimetri. 



ALTE MENȚIUNI
  • Începând cu 8 martie, când am pregătit-o pentru prima dată, am testat rețeta de 3 ori. Întâia dată am respectat întocmai recomandările. A doua oară am adăugat dulceața. Ultima dată nucile. Pentru că am copt-o pentru o masă duminicală de prânz la Oma, am folosit foarte puține nuci. Nu-i plac. 
  • Am redus foarte mult zahărul, nu doar pentru că am folosit dulceață, ci pentru că ne place mai amară. 
  • Ultima dată, cea din poze, am folosit apă minerală. Nu am observat diferențe de textură față de prăjitura pregătită cu apă de la robinet. 
  • Pentru a evita ca prăjitura să crească foarte mult pe mijloc, când torn aluatul în tavă încerc să duc mai mult spre margini și mijlocul să rămână mai gol. Deși pare că se nivelează imediat, este o metodă care funcționează. O foloseam în laborator pentru copt blaturi de tort făr de burtă. 
  • Am porționat-o cu un cuțit bine ascuțit și cu mare atenție pe stratul de nuci, pentru a nu deteriora secțiunile.
  • Eu folosind tava 21 x 25, față de cea 20 x 20 din rețeta originală, am înmulțit cu 1.25 doza de bază (este cea din carte, pe care am completat-o în grame). Am folosit și multiplicarea 1.5 pentru aceeași tavă, prăjitura fiind ușor mai înaltă atunci. 
  • O parte din prăjitură am congelat, dar încă n-am gustat-o decongelată. 

- Maria, este o prăjitură în bucătărie.
- Da, este!
- Pentru ce?
- Pentru mâncat...
- Ce bineeee, am gustat mult din ea.
- Știu!
- De unde?!
- Te cunosc bine!

După 4 ore de la ciopârțirea prăjiturii pentru gustare, au venit musafirii. 
- Copile, te rog, lasă și oamenii ăștia să-i afle gustul. Mai fac o tavă mâine special pentru tine. 
- Tu ești vinovată că ai făcut-o atât de bună și că acum mă cerți degeaba!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu