vineri, 19 iulie 2019

SALATĂ DE DOVLECEI COPȚI PE GRĂTAR


În urmă cu o lună, nu mai știu cu ce ocazie, Crisa îmi recomanda rețeta ASTA. Am executat-o imediat pentru că-n curtea cea nouă se aprinde grătarul în toate săptămânile. În 40 de ani n-am mâncat în total  grătare câte am bifat din martie încoace. Nu eram fanul lor nici înainte, acum cu atât mai puțin. Dar salata asta e minunată și deși eu nu auzisem de ea, cui am recomandat-o cam o știa.

Nu-s multe de zis la rețetă așa că bat câmpii încă puțin. Crisa are în textul publicat link la blogul care a inspirat-o, la Dana. Dana are în rețeta ei link la sursa care a inspirat-o, blogul Savori urbane, rețeta Oanei, care mărturisește că a gândit-o. E atât de frumos circuitul acesta încât nu pot decât să mă întristez la realitatea care există pe cele mai multe dintre blogurile culinare: nimeni nu precizează rețete originale, surse de inspirație. Două dintre cele pe care le urmăresc de foarte mulți ani nu au nici măcar un link, acolo se inventează roata iară și iară. Chiar trist, zău!

E o rețetă făr de cantități. Vreau doar să semnalez, celor care nu știu, că din dovleceii copți pe grătar în coajă se pregătește o salată savuroasă. 


INGREDIENTE:
  • dovlecei proaspeți
  • ulei
  • sare
  • ceapă, usturoi


  • Se coc bine dovleceii pe grătar (până sunt moi la atingere).   
  • Se răcesc într-un vas acoperit. 
  • Se curăță de coajă. 
  • Se lasă la scurs. 
  • Se toacă și se amestecă ușor cu ulei și un praf de sare. 
  • Mie îmi place să le adaug ceapă și usturoi tocate mărunt. 

ALTE MENȚIUNI
  • Nu știu de ce Oana spune că nu scad la copt ca vinetele dovleceii.  Eu când i-am cântărit, am avut dintr-un kilogram și jumătate de dovlecei, de-mi amintesc corect, 700 de grame de salată. 
  • Ultima dată i-am amestecat cu vinete coapte, în proporții egale.
  • Deși îmi place să mănânc salata aceasta pe felii de mămăligă rece, am pozat-o pe chifle pufoase, ACESTEA. Tot o rețetă Savori urbane, nici nu le mai știu numărul în ăst an. 
  • Eu nu folosesc prea mult ulei oricum, dar varianta de amestecat dovleceii cu două linguri de iaurt este neașteptat de gustoasă. 
  • Am căpătat obiceiul ca-n toate salatele să adaug usturoi. Le transformă gustul într-un mod neașteptat. 
  • Feliile de mămăligă rece coapte pe plită mă poartă în copilărie, la  mesele bunicii, dar este o combinație care merită testată oricum, de cea cu salată de vinete or dovlecei și mămăligă zic.
  • Primii dovlecei s-au nimerit foarte dulci, ultimii cam făr de gust și cu multe semințe, de aceia i-am și amestecat cu vinete. 
Mai am doar o săptămână pân la vacanță. Sper să izbutesc a respecta pân atunci regula 1 text pe zi. 

2 comentarii:

  1. Eu aveam in frigider doi dovlecei mari si planuiam sa-i fac salata, insa am fost inspirata sa tai unul si astfel am vazut ca aveau samburii deja formati bine si mijlocul era deja buretos. Prin urmare am facut chiftele de dovlecel :D
    Usturoi adaug doar in salata de conopida cu maioneza si in cea de fasole pastai cu smantana/maioneza. In salata de vinete nu-i vad rostul, dar gusturile nu se discuta :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Noi am făcut stocuri de dovlecei pentru grătar, nu va mai fi vreme pentru ei așa că-i voi da cu bogdaproste pe toți :)

      Ștergere