miercuri, 25 martie 2020

BRIOȘE CU DOVLEAC ȘI TOPPING


Seria 8 rețete cu dovleac ➤  5/8

Iară brioșe, Mărie?! Din nou, dragă cititorule!

Pașii din proiectul special dedicat brioșelor se repetă și astăzi:
  1. Rețetă testată din catalogul Patiseria de acasă;
  2. Ingredientele umede se combină separat de cele uscate.





Ingrediente pentru 27 brioșe cu baza de 4 centimetri (40 grame / buc.),  cantități suficiente în carte pentru 12 brioșe de 6 centimetri:
  • 50 grame unt topit și răcit
  • 100 grame zahăr
  • 50 grame zahăr brun
  • 200 grame dovleac ras mic
  • 200 grame lapte bătut ( am avut 150 grame kefir + 50 grame smântână grasă)
  • 2 ouă
  • 40 grame melasă
  • coajă de portocală
  • 300 grame făină
  • 6 grame bicarbonat
  • 3 grame praf de copt
  • scorțișoară, vanilie, nucșoară, cuișoare pudră
  • un praf de sare
Pentru topping (scriu cantitățile de la sursă, mie jumătate mi-o rămas nefolosit):
  • 70 grame făină
  • 70 grame zahăr brun
  • 40 grame unt rece

PREPARARE BRIOȘE CU DOVLEAC
  • Am pregătit întâi toppingul. Am amestecat cele 3 ingrediente până am obținut un aluat sfărâmicios, firimituri. 
  • Pentru brioșe într-un bol am amestecat ingredientele umede și zahărul. 
  • Într-un alt vas am combinat ingredientele rămase (făina, praful de copt, bicarbonatul, sarea și toate condimentele).
  • Peste cele uscate am adăugat compoziția primelor și le-am încorporat prin mișcări lejere și scurte ale telului.
  • În formele de brioșe acoperite cu hârtie specială am turnat până aproape de umplere din compoziția finală.
  • Pe fiecare brioșă am presărat din abundență topping.
  • Am copt brioșele câte 20 - 25 minute la 190 de grade în cuptorul preîncins. Le-am verificat cu o scobitoare introdusă în mijlocul brioșei. Când aceasta a ieșit curată, brioșele erau coapte.
  • După 5 minute le-am scos din forme pe un grătar pentru răcire. 
  • Cât tava era în cuptor, aluatul rămas a așteptat eliberarea acesteia la temperatura din bucătărie. 





ALTE MENȚIUNI
  • Ziceam că jumătate din cantitatea de topping mi-o rămas neconsumată. Am congelat-o pentru a o folosi la următoarea tură de brioșe, indiferent care va fi rețeta acestora. 
  • Față de prima rețetă de brioșe cu dovleac, cea publicată în episodul 3, pentru că dintre ingrediente lipsește cacao, aroma dovleacului este foarte prezentă în gustul final al produsului.
  • Am exagerat cu adaosul de cuișoare (am crezut că-i plicul cu amestec pentru turtă dulce) și mi-o plăcut grozav aroma lor în brioșe. 
  • S-au păstrat proaspete la frigider.  
  • Am congelat câteva pentru experiment. După o lună le-am dezghețat la temperatura frigiderului. Și-au păstrat integral prospețimea și aromele. 
  • Este o cale grozavă aceasta de a fi coapte atunci când este vreme și de a fi scoase atunci când este nevoie. Deja am eliberat unul dintre cele 3 sertare ale congelatorului doar pentru testările acestea. Am adunat produse care vor ajunge pe blog cel mai probabil în mai. Atât sunt de încântată de noile proiecte încât ritmul activităților  a crescut pe măsură. 
  • Mi-am tot abuzat prietenii cu brioșe, dar îmi place foarte mult să le dăruiesc și să urmăresc reacțiile de la prima degustare - mărturisire din vremurile de demult, pe când nu eram izolați. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu