marți, 28 februarie 2017

Chec cu mălai și portocale



Căutam o dulcegărie inedită pentru Bogri ș-am ajuns pe blogul Olguței - ACI -  la checul cu portocale roșii și mălai. Am mai testat dulcegării cu făină de porumb care m-au surprins plăcut, în rețetele sursei am încredere mai mare decât în ale mele, Omu nu mi se dă-n lături de la niciun experiment culinăros, toate astrele erau supuse dorinței mele.

Aș fi putut să cumpăr de la Lidl portocale roșii scumpe, dar le-am preferat pe portocalele portocalii ieftine.

INGREDIENTE
- 250 grame unt la temperatura camerei
- 150 grame zahăr - erau 200, checul a fost mediu de dulce și cu mai puțin zahăr
- 4 ouă
- coajă de portocală
- 200 grame făină albă
- 140 grame mălai, am avut Extra de la Pambac, are o culoare galbenă foarte frumoasă, cum pozele mele nu o dovedesc
- 8 grame praf de copt
- extract de vanilie
- 1 praf de sare
- sucul de la 2 portocale mici - nu mi-am notat în mililitri și desigur c-am uitat
* mai era la sursă glazurat, eu l-am oferit simplu

FACEREA

  1. Preâncălzire cuptor.
  2. Amestecate  făina cu mălaiul, praful de copt și sarea.
  3. Separat mixat spumă untul cu zahărul, vanilia, coaja de portocală, 5 minute recomandă Olguța. 
  4. Adăugate în unt ouăle pe rând, cu mixare după fiecare și încorporat amestecul celorlalte ingrediente uscate. La final se adaugă sucul de portocale. Compoziția trebuie să fie curgătoare dar densă. 
  5. Am turnat aluatul în forma de chec,  din hârtie am avut. 



6. Se coace 35 - 40 de minute la 180 grade Celsius până trece testul scobitorii. Eu, pe treapta penultimă, la foc mic, l-am copt 45 de minute.
7. Se lasă în tavă 5 minute după coacere, apoi e scos pentru răcire completă pe un grătar.


Nu am cuvinte să povestesc cât de aromat, cât de surprinzător și delicios este. După cum i-am comentat și Olguței, doar rețete de colecție găsesc pe blogul ei și pentru asta-i sunt recunoscătoare. 

2 comentarii:

  1. Cu malai am experimentat si eu de cateva ori la deserturi si mi-a placut :D Se potriveste foarte bine cu zaharul ars, deci poate incerci si cu sirop de zahar ars in loc de suc de portocale :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. De ținut minte, vor mai fi ocazii. Săru mâna!

      Ștergere