Căutam o dulcegărie inedită pentru Bogri ș-am ajuns pe blogul Olguței - ACI - la checul cu portocale roșii și mălai. Am mai testat dulcegării cu făină de porumb care m-au surprins plăcut, în rețetele sursei am încredere mai mare decât în ale mele, Omu nu mi se dă-n lături de la niciun experiment culinăros, toate astrele erau supuse dorinței mele.
Aș fi putut să cumpăr de la Lidl portocale roșii scumpe, dar le-am preferat pe portocalele portocalii ieftine.
INGREDIENTE
- 250 grame unt la temperatura camerei
- 150 grame zahăr - erau 200, checul a fost mediu de dulce și cu mai puțin zahăr
- 4 ouă
- coajă de portocală
- 200 grame făină albă
- 140 grame mălai, am avut Extra de la Pambac, are o culoare galbenă foarte frumoasă, cum pozele mele nu o dovedesc
- 8 grame praf de copt
- extract de vanilie
- 1 praf de sare
- sucul de la 2 portocale mici - nu mi-am notat în mililitri și desigur c-am uitat
* mai era la sursă glazurat, eu l-am oferit simplu
FACEREA
- Preâncălzire cuptor.
- Amestecate făina cu mălaiul, praful de copt și sarea.
- Separat mixat spumă untul cu zahărul, vanilia, coaja de portocală, 5 minute recomandă Olguța.
- Adăugate în unt ouăle pe rând, cu mixare după fiecare și încorporat amestecul celorlalte ingrediente uscate. La final se adaugă sucul de portocale. Compoziția trebuie să fie curgătoare dar densă.
- Am turnat aluatul în forma de chec, din hârtie am avut.
6. Se coace 35 - 40 de minute la 180 grade Celsius până trece testul scobitorii. Eu, pe treapta penultimă, la foc mic, l-am copt 45 de minute.
7. Se lasă în tavă 5 minute după coacere, apoi e scos pentru răcire completă pe un grătar.
Nu am cuvinte să povestesc cât de aromat, cât de surprinzător și delicios este. După cum i-am comentat și Olguței, doar rețete de colecție găsesc pe blogul ei și pentru asta-i sunt recunoscătoare.
Cu malai am experimentat si eu de cateva ori la deserturi si mi-a placut :D Se potriveste foarte bine cu zaharul ars, deci poate incerci si cu sirop de zahar ars in loc de suc de portocale :D
RăspundețiȘtergereDe ținut minte, vor mai fi ocazii. Săru mâna!
Ștergere