- Mi-s în continuare răcită ș-am o singură dorință: să lichidez restanțele la volumele ascultate în cele șase săptămâni de abonament din 2023. Au fost 20, or rămas două nepovestite. De defilez azi cu ai domnului Berry-Dee criminali, nici nu-mi vine să crez, ajung la capăt: un singur roman. Și ce roman cândva în programul viitor!
De ce astă carte
Nu știu câți ani or trecut din secunda-n care pe televizor mi-o apărut întâia dată un canal de crime. Posibil din 2019, de când lucru făr de carte de muncă în casa cea nouă. Atunci s-o fi ițit și nici azi n-o mai dispărut. Îmi amintesc că la un moment dat, aveam cablu de la Telekom, n-or mai apărut pe ecran crimele. Jale mare, direct la Orange s-o mutat abonamentul. Ș-am primit două canale specializate pe tema mea preferată.
Că printre primele cărți ascultate fu în aste condiții De vorbă cu criminalii în serie, n-aș zice că mai poate surprinde.
***** La taifas cu mari criminali
Nu știu cum să scriu despre cartea asta ascultată de mine în 9 episoade în decembrie trecut. Mi-aș dori să atrag spre ea cât mai mulți cititori, chiar de nu-i o temă confortabilă or la-ndemână, posibil și interesul să lipsească cu desăvârșire pentru genul acesta de lucrări. De-nchidem ochii și urechile realitățile acestea atroce nu dispar.
În fiecare caz în parte prefer să aprofundez, să cheltuiesc enorm de mult timp pentru a afla calitățile unice ale fiecărui individ, decât să îi depersonalizez cu generalități pe baza fărădelegilor lor. În timp ce încerc să empatizez cu subiectul documentării mele, am întotdeauna grijă să nu-l compătimesc până într-acolo încât drama lui să ajungă să se joace în mintea mea. Este un exercițiu continuu de echilibru între identificare și analiză. Pentru a afla ceva de la o persoana trebuie să te pui în locul ei, să-i urmărești șirul gândurilor și să-i simți emoțiile; dar, în timp ce-i urmărești gândirea adeseori disfuncțională a subiectului tău, cel puțin în anumite limite, nu devii niciodată ca el. Rămâi tu însuți. Te poți apropia o vreme, destul de mult încât să îți faci o părere despre aceste idei și sentimente adesea străine, dar trebuie să te retragi întotdeauna pentru a-ți restabili integritatea propriilor granițe morale și mentale.
Când privesc o oră televizorul în așteptarea rezolvării unui caz de crimă, aproape că nu mă interesează vinovatul și sentința. Aștept să aflu de ce. Extrem de puține sunt cazurile în care se încearcă explicații pentru de ce, pentru ce rotiță e sărită de pe șinele normalului.
Conform FBI, 70% dintre criminalii în serie au trecut printr-o traumă la un moment dat în copilărie.
Deși li se spune monștri, diavoli pentru ca mintea noastră să le poată cuprinde faptele odioase, pentru mine îs tot oameni, nu-i descalific din oficiu. Cred că asta o-ncercat și autorul.
La fel cum pomul viu își păstrează miezul de la început, în miezul fiecăruia dintre noi este Copilul care am fost odată. Acest Copil constituie fundația a ceea ce am devenit, a ceea ce suntem și ceea ce vom fi.
O parte din lucrarea sa e dedicată analizei modului în care funcționează creierul unui criminal (în serie), care a fost drumul parcurs până-n momentul în care omenosul a dispărut din el cu desăvârșire. Cum era în copilăria timpurie, cum sunt părinții, ce traume a adunat? Cum s-a petrecut prima crimă, de ce, emoțiile, explicațiile care-i sunt?
Aceasta este dimensiunea cărții care m-a atras. Pe lângă interviuri și istorii personale, cercetarea psihologică, explicațiile medicale, genetica. Și mai este o latură, care adesea este atinsă și în filmele de pe televizor: există nedreptate în sistem, se fac greșeli, unele colosale. Mita, indiferența, politica pot avea ca rezultat eliberarea unor criminali, care vor continua fără doar și poate omuciderile.
Era nevastă-mea de drept și am crezut că se întâlnea cu un negru, așa că am oprit-o pe stradă… Am dat-o cu capul de un stâlp și am ținut-o cu fața într-un canal de scurgere până a murit. Apoi am încercat s-o dau la porci, s-o mănânce.
Pentru o clipă, ochii i-au înghețat. Până cu o secundă mai înainte, un zâmbet rar mascase furia mocnită a lui Shawcross; acum, masca echilibrului mental îi alunecase de pe chip pentru prima dată, iar focul nebuniei ucigașe îi strălucea în ochi în timp ce se chinuia să-și stăpânească pornirile criminale care clocoteau în adâncul lui. Camera de interogatoriu a rămas tăcută ca un mormânt.
Nu ar fi putut spune sau face nimic. Erau morți din secunda în care i-am văzut. I-am folosit. I-am abuzat, apoi i-am omorât. I-am tratat ca pe niște gunoaie infecte. Ce dracu’ vrei să mai spun?
Acum, când scriu, îs trecute trei luni de la prima carte ascultată. Am adunat 33 volume în ăst timp. Câteva or durut puternic, încă le port, dar nu a existat nicio experiență care să se apropie de intensitatea lecturii lui Vlad Rădescu. Nuanțele vocii sale exprimau atât de corect oribilul, dezgustul, abominabilul, sinistrul de nici nu-mi mai trecea de urechi informația comunicată. Adesea simțeam fiori reci pe șira spinării. Ceea ce n-am trăit niciodată în fața televizorului când defilările aveau în centru personajele cărții de astăzi.
Mi-am propus să-mi comand formatul tipărit pentru o mai bună cunoaștere. De nu era naratorul Vlad Rădescu și experiența pe care mi-a oferit-o interpretarea sa, De vorbă cu criminalii în serie ar mai fi meritat 5 steluțe? Este o întrebare de al cărei răspuns sunt foarte curioasă.
Nu am idee de este o lucrare confirmată științific, de autorul este specialistul declarat, de diagnosticele și explicațiile sale sunt veridice, spun doar că volumul este Altceva față de ceea ce se publică și ne iese-n cale în viața de toate zilele. E sinistru cu adevărat.
Când omori o femeie e ca și când ai omorî o găină. Amândouă cârâie.
- De vorbă cu criminalii în serie de Cristopher Berry-Dee, narator Vlad Rădescu, durata 12h30m.
➤ Celelalte 350 de volume despre care am scris sunt adunate sub umbrela ACEASTA.
➤ Indexarea titlurilor din 2022 - 2024 este AICI.
- Dirijoarea - Maria Peters ****
- Ophanim - Ana Barton *****
- Spune da vieții - Viktor Frankl ****
- Fă-ți patul - William McRaven****
- Eu sunt 70072 - Lidia Maksymowicz *****
- Celălalt pasager - Louise Candlish ****
- Moașa de la Auschwitz - Anna Stuart *****
- Furia - Alex Michaelides ***
- Vânătorii de zmeie - Khaled Hosseini *****
- Bântuind prin Veneția - Agatha Christie ****
- Libertinul - Eric-Emmanuel Schmitt *****
- Florile soarelui - Martha Hall Kelly *****
- Când înflorește liliacul - Martha Hall Kelly ****
- O librărie în Berlin - Francoise Frenkel ****
- Păpușa de porțelan - Kristen Loesch ****
- Ce nu am scris în cărțile mele. Memorii - Viktor Frankl *****
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu