vineri, 25 martie 2022

FURSECURI UMPLUTE CU MERE


⧭ Dulcegăria de vineri, o nouă propunere. 

În perioada postului accesările zambetane se duc spre ceruri. De exemplu, într-o singură zi, ieri, s-or adunat cititori cât pentru o săptămână or mai mult de frupt. Deși îmi tot propun să gândesc o nouă rețetă făr de carne - brânză - ouă, sfârșesc în vechea găselniță: gătesc doar cu ce am prin casă. Nu mai respect postul de foarte mulți ani, nici nu-mi mai pot închipui cum de-mi era atât de ușor cu el în alte vieți, dar poate revin zilele acestea c-un mare mulțumesc pentru cititorii putincioși. Toate rețetele de post se găsesc adunate în sertarul ACESTA


Pentru rețeta de astăzi mi-am întrebat catalogul Patiseria de acasă ce să fac cu restul de unt de arahide rămas de la fursecurile anterioare, ACESTEA. M-o trimis la o variantă de post, dar n-am avut ingredientele ș-am sucit-o spre unt 82% grăsime. 


Trimiterea fu la niște Prăjiturele umplute, pe care le-am tot modificat în funcție de ce-am avut  prin cămară pân am ajuns la una dintre cele mai grozave rețete de fursecuri din toate timpurile. Pentru că nu aveam cantitatea necesară pentru untul de arahide, am pregătit doar jumătate de doză. În rețeta originală fursecurile erau și umplute cu unt de arahide. Mi-am amintit că în laborator pregăteam o prăjitură cu alune și mere, așa am ajuns la umplutura cu mere, care pur și simplu a desăvârșit rețeta de astăzi. O și văz ca pe o prăjitură cu foi și straturi de mere. 


E de preferat cel puțin să dublați cantitățile mele, dacă nu chiar să le multiplicați cu 3, 4. 

Ingrediente pentru 20 de fursecuri (5 centimetri diametrul), 500 grame:

  • 200 grame făină (150 grame în rețeta originală)
  • 50 grame zahăr
  • 10 grame zahăr vanilat
  • 2 grame bicarbonat 
  • 2 grame sare
  • 100 grame unt rece 82% grăsime (la sursă erau 100 grame grăsime vegetală)
  • 60 grame unt de arahide
  • 30 grame sirop de agave (n-am avut de porumb)
  • 10 grame lapte
  • pentru umplutură: 100 grame mere conservate sau 90 grame mere rase călite cu 10 grame zahăr



Preparare fursecuri umplute

Am amestecat în bolul mixerului, folosind cârligul pentru aluaturi, făina cu bicarbonatul, zahărul, sarea, untul rece tăiat cubulețe și untul de arahide. Am obținut o compoziție nisipoasă, sfărâmicioasă. Am adăugat siropul cu laptele și am continuat mixarea până ingredientele s-au omogenizat într-un aluat fin. Pentru că aluatul era foarte moale am suplimentat cu 50 grame făină cantitatea din rețeta originală, așa am ajuns la cele 200 din lista de ingrediente. 

Aluatul l-am pus într-o pungă cu fermoar. La sursă era înfoliat sub forma unui sul cu lungimea de 25 centimetri, dar eu am avut doar jumătate din cantitatea ingredientelor și n-am mai suluit. 

Prefer să-l întind de la început sub forma unui dreptunghi, care se va manevra ușor la decupare. Folosindu-mă de marginile pungii, împing aluatul în toate direcțiile și imediat obțin forma regulată.  

L-am ținut la frigider peste noapte. Este nevoie de cel puțin 3 ore la rece pentru aluatul acesta fraged.  

A doua zi aluatul era întărit, dar cât mi-am pregătit tăvile și decupatorul l-am lăsat la temperatura camerei. Am aprins cuptorul la 180 de grade, acesta este pasul zero la astfel de cocături. 


Scos din folie aluatul a fost ușor de întins cu sucitorul  într-o foaie cu grosimea de 0.5 centimetri. Am decupat discuri cu diametrul de 5 centimetri. Am obținut 40 de bucăți după ce resturile le-am tot refrământat și redecupat.  

De respectam recomandarea de a înfolia aluatul sul, acum doar tăiam felii cu grosimea de 6 milimetri. 

Pe 20 dintre ele am pus câte jumătate de linguriță umplutură. Le-am acoperit pe fiecare cu restul celor 20 de discuri. Cu ajutorul unei furculițe am sudat marginile fiecărui fursec în parte. Aluatul de deasupra a crăpat ușor ș-am fost foarte necăjită. Dar după coacere mi-a plăcut mult modelul acesta de scoarță. 

Am așezat fursecurile în tăvi acoperite cu hârtie de copt. Distanța dintre ele zice cartea să fie de 5 centimetri. Cum am avut doar 20 în 2 tăvi nu fu complicat cu distanțarea.  

Le-am copt 10 minute la 180 de grade în cuptorul preîncins. Cartea zicea 12 - 14 minute la 175 grade până încep să devină maronii. După zece minute marginile fură rumenite. Sunt extrem de fragile fierbinți, deci e musai a fi lăsate în tava de copt să se răcorească. 


Fursecurile fierbinți din a doua tavă le-am presărat cu zahăr pudră. N-aș ști a zice care mi-au plăcut mai mult, parcă cele făr de zahăr suplimentar.


Sunt atât de fragede și de aromate, un deliciu! Nu sunt dulci, nici măcar cele pudrate. Nu știu să zis cum sunt a doua, a treia zi, astea au dispărut înainte de termen. 


___________________________________________

În arhivă, peste 30 rețete de fursecuri se găsesc AICI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu