luni, 14 martie 2022

TORT MASĂ DE MASAJ

  • (1/4) Săptămâna asta mi-am propus pentru câteva clipe să-mi mut întreaga atenție pe restanțele de la torturi

- Tori, cu mult drag și gânduri d' alea bune, dedicație specială pentru tine, de voi și reuși să mă țin de plan.


Primul tort este cel la care nu mai fu vreme de poze, motiv pentru care l-am și ales să deschidă parada și să scap de el. În ordine cronologică este ultimul pregătit (15 februarie).  Tortul ăsta, ca multe altele, m-o chinuit. Îmi doream mult să fie impresionant. Cu două zile înainte de livrare însă s-o schimbat tema, pe care o schițasem o lună  și s-o scurtat termenul, de-am zis că bine n-are cum să mai fie. Fu o surpriză de la soțul ei pentru o domniță care absolvă un curs de masaj terapeutic și hotărâserăm să fac un pat cu lenjerie și perne galbene. Prosoape și urare mov. 

Cu două zile înainte de petrecere s-or adunat bani pentru o masaj de masaj reală ș-am primit poze cu albastra în ultimul ceas dară. Din cauza timpului rămas foarte scurt am ales cea mai simplă dintre variantele primite pentru inspirație: o masă de masaj întinsă complet orizontal. Celelalte versiuni erau spectaculoase, elementele componente ale mesei erau prinse în unghiuri diferite (verticale), dar n-am găsit soluții rapide  pentru ele și le-am exclus pe rând pe toate. După ce adunarea festivă fu cu  vreo 4 zile mai repede decât data stabilită inițial, l-or și ridicat pe tort când eu programasem fotografiile de final. Noroc cu B. c-o apucat să-i facă o amărâtă de poză și încă jumătate de pisoi. 

Este probabil cel mai curat tort pe care l-am făcut vreodată și asta mi-o cam fost bucurie. N-am mai aruncat zeci de detalii și culori, se vor recupera la torturile din următoarele zile, nu-i bai. Combinația ciocolată albă - zmeură - brânză am redescoperit-o în caietul de rețete rămas din laboratorul de cofetărie. Uitasem complet de ea, dar mi-o plăcut mult. 

Ca-ntotdeauna m-am complicat aiurea. Am copt cele mai mari blaturi pe care mi le permit tăvile, pentru că mi s-o cerut cel mai mare tort pe care-l pot face. Când au fost gata blaturile am descoperit că n-am pentru ele suport pe care să le montez, deci le-am decupat mai mici. Apoi am asamblat tortul după noile măsurători. Nu luasem în calcul că masa are câteva elemente secundare (tetiera și cotierele). Am refăcut iară planul eliminând bucăți din tortul asamblat. Rămas tot mai mic dară. Apoi n-am avut în vedere că îmbrăcarea în fondant îmi va schimba iară dimensiunile. Așa am ajuns aproape să nu-mi încapă tetiera și cotierele au rămas acasă, că pentru alea chiar n-am mai găsit spațiu pe lângă. Asta fu calea urmată pentru  a aduna șapteșpe ore de lucru la un tort simplu, un dreptunghi acolo. 



Inginerești:

  • Tortul a cântărit puțin peste 5 kilograme.
  • Dimensiuni: 34 x 26 centimetri. 
  • 2 blaturi (sus, jos) pandișpan însiropate
  • Foi subțiri de pandișpan pentru lateralele tortului înainte de fondant.
  • Blatul de la mijloc: pișcoturi de șampanie umezite foarte puțin. 
  • Primul strat de cremă: mousse de ciocolată albă cu zmeură congelată.
  • Al doilea: cremă de brânză cu jeleu de zmeură. 
  • Unt spumat cu zahăr pudră și vanilie ca strat protector între tort și fondant.
  • Am cumpărat direct fondant albastru, aveam nevoie de o culoare intensă pe care greu aș fi obținut-o pornind de la alb. B. n-o nimerit albastrul cerut  dintre zecile de nuanțe disponibile în magazin. O nimerit în schimb o acritură de vânzătoare. Am încercat să dreg neconcordanța folosind colorant, dar mi-o fost imposibil. Modelul cerut avea albastrul din steagul României. 

De vă-ntrebați ce-i cu poșetele alea două de pe tort, vă răspund că-s două prosoape. 


________
În arhivă:
  • Alte torturi (aproape 100) sunt adunate sub două etichete AICI și DINCOACE.  
  • Unul dintre textele în care am detaliat crema de brânză și blaturile este ĂSTA.
  • Despre jeleul de zmeură și mousse-ul de ciocolată cu zmeură pe îndelete am scris AICI.   


6 comentarii:

  1. Arată foarte bine colorat.Nu am folosit crema de brinza de unde o cumperi?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tori, înainte de ultima poză, unde scrie: Unul dintre textele în care am detaliat crema de brânză și blaturile este ĂSTA, dacă dai click pe cuvântul ĂSTA te va duce la o rețetă unde povestesc că pentru crema de brânză folosesc frișcă, brânză de vaci și mascarpone.

      Ștergere
  2. Multumesc,credeam ca brinza de vaci schimba gustul de cremă.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am pe blog și creme unde folosesc 50% brânză de vaci și 50% frișcă pasată fin cu blenderul, de exemplu la cheesecake-uri. La torturi pentru o cremă mai aerată am rămas pe varianta cantități egale brânză, mascarpone, frișcă. Asta-n teorie, că-n practică le ajustez în funcție de cantitățile pe care le am. Dacă am cutie la 250 grame de mascarpone, atunci scad 50 de grame de la brânză și folosesc doar 200 brânză dulce. Îs ca tine, adun în tort tot ce am prin casă:)))

      Ștergere