miercuri, 9 martie 2022

FURSECURI CU UNT DE ARAHIDE ȘI COCOS

B.  o cumpărat  un borcan cu unt de arahide și cocos.  Nici nu l-o gustat. Eu am mâncat o lingură din el p-o frigănea și aia fu. Cum mă tot împiedicam de el, mi-am întrebat cutiuța cu rețete de Cake pops  și whoopies de la Lidl ce idei are. Deși le-am pregătit de două ori până acum pe fursecurile-biscuiți încă n-am ajuns să și respect rețeta originală.  Da-i pe lista de dorințe experimentul. 



Ingrediente pentru 42 de fursecuri (6 - 7 centimetri), aproximativ 750 grame:

  • 120 grame unt moale (la sursă erau 60 grame unt + 60 grame margarină)
  • 120 grame unt de arahide și cocos (în rețeta originală era de arahide)
  • 90 grame zahăr
  • 10 grame zahăr vanilat
  • 1/2 linguriță sare
  • 2 ouă
  • 250 grame făină
  • 1 linguriță bicarbonat - 2 grame
  • 1 linguriță praf de copt - 2 grame
  • 2 lingurițe oțet - 5 grame
  • 150 grame lapte
  • 100 grame picături de ciocolată 50% cacao

PREPARARE FURSECURI CU UNT DE ARAHIDE ȘI COCOS
  • Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius ș-am tapetat cu hârtie de copt 2 tăvi. 
  • Untul moale împreună cu cel de arahide și cocos, zahărul, zahărul vanilat și sarea le-am mixat spumă într-un bol mai mare. 
  • Am adăugat ouăle pe rând amestecând bine cu mixerul după fiecare. 
  • Separat am cernut  făina cu praful de copt și bicarbonatul.
  • Tot separat, într-o cană, am amestecat laptele cu oțetul.
  • Am revenit la compoziția de unt și ouă adăugând alternativ o parte făină, o parte lapte. Mixat scurt între ele, iară făină, apoi  lapte. Eu le-am încorporat în 3 tranșe. Pe cartonaș zice că de aluatul este tare se suplimentează cu lapte. La mine ieși foarte moale de două ori, ca o cremă cu unt. 
  • La final am adăugat și picăturile de ciocolată. 
  • Am folosit porționatorul de înghețată pentru a distribui fursecurile pe tăvi. Se poate folosi o linguriță pentru a face grămăjoare de aluat în tăvi. Este nevoie de spații mari între ele pentru că se lățesc foarte mult în timpul coacerii. 
  • Se coc 15 minute la 180 de grade zice cartea. Sunt încă moi, dar rumenite. Eu le-am scos după 12 - 13 minute pentru că abia acum am văzut că nu coace uniform electricul meu.
  • Se lasă la răcit în tavă.


ALTE MENȚIUNI

  • În rețetă nu se specifică procentul de grăsime al untului, eu am folosit unt cu 82% grăsime de fiecare dată.
  • Am încercat rețeta și cu zahăr brun. N-am descoperit diferențe. 
  • A doua oară am lăsat o oră aluatul la frigider, nu doar că nu s-a întărit, dar fursecurile au crescut mai puțin decât prima dată. 
  • Prima dată le-am pregătit făr de ciocolată în interior, doar le-am glazurat (mâzgălit) cu ciocolată neagră (75 grame) topită pe aburi. Ș-am folosit pentru aluat în loc de 60 grame margarină 50 grame de osânză. Puțin mai pufoase parcă fură față de versiunea a doua cu 120 grame unt. 
  • Făr de bucățile de ciocolată nu-s  dulci. Deh, îs gândite pentru a fi umplute.  Aduc mult cu biscuiții populari la gust. Chiar mă gândeam să adaug făină până obțin un aluat decupabil cu formele de biscuiți. Presupun c-ar fi crocanți atunci.
  • Nouă ne plac mult așa nedulci. De-s alte gusturi, e musai de crescut cantitatea de zahăr. 
  • După coacere aromele de arahide sau de cocos din unt au cam dispărut. Vanilia este cea care le salvează. Aș da vina pe untul de arahide și cocos pentru lipsa unui gust intens. Tre să testez rețeta și cu alte mărci. 
  • Se păstrează foarte proaspete în cutii închise etanș. Am avut unele fursecuri pitite prin debara vreo 10 zile, făr de diferențe semnificative ale texturii.  
  • Mi-au plăcut mult cu lapte. Tot la plusuri este și faptul că se pregătesc și coc extrem de repede. 

 
--------------------
În arhivă o rețetă pentru biscuiți delicioși cu unt de arahide și picături de ciocolată este AICI



Eticheta sub care sunt adunate rețetele de biscuiți (inclusiv sărați) este ACEASTA. Iară pentru fursecuri sertarul este ACI



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu