joi, 9 decembrie 2021

BRIOȘE FINE CU MERE

 9/31➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești (or mai puține) pentru 31 de zile.


Povesteam zilele trecute la brioșele cu scorușe că am cumpărat din Lidl, cu foarte mulți ani în urmă, o cutie ce conține 50 de fișe  cu rețete și fotografii de brioșe. Că acolo am găsit o rețetă  cu mere, pe care  am repetat-o de vreo 10 ori. Păi asta-i rețeta pomenită ș-o recomand din toată inima.  

Brioșele ies foarte pufoase, deși la mine nu prea cresc la copt. Sunt umede după coacere și dulci spre deloc. Se pregătesc foarte repede și se păstrează proaspete și aromate mai multe zile. Îmi plac foarte mult dimineața cu lapte bătut. Pân acum le-am experimentat doar cu mere (proaspete or conservate) și scorușe, dar e musai să le-ncerc cu dovleac, gutui și ce-oi mai găsi prin beci. Nu știu de motivul pentru care le-o botezat fine este aluatul. Sigur e că se obține un aluat fin, ca o smântână grasă. 


Ingrediente pentru 12 brioșe (baza de 5 centimetri):

  • 250 grame mere tăiate cubulețe
  • zeama de la jumătate de lămâie
  • 1 ou
  • 215 grame făină
  • 5 grame praf de copt
  • 2 grame bicarbonat
  • 4 grame sare
  • 215 grame iaurt (am avut kefir 3,5% grăsime)
  • 65 grame ulei
  • 100 grame zahăr brun
  • 25 grame zahăr vanilat
  • opțional pentru decorare: cubulețe de mere călite-n unt c-un praf de zahăr



PREPARARE BRIOȘE 
  • Se preîncălzește cuptorul la 180 de grade. Cartonașul zice că de-i programul cu ventilație temperatura să se seteze la 160 de grade Celsius.
  • Se taie merele cubulețe și se stropesc cu zeama de lămâie.  
  • Într-un bol am amestecat oul, iaurtul, uleiul cu zahărul, sarea.  Am folosit un tel pentru a le omogeniza. În rețeta originală zahărul era alb, mie îmi place foarte mult aroma specifică celui brun. 
  • Am cernut peste ele făina, bicarbonatul și praful de copt. Am mai amestecat scurt doar cât să le încorporez.
  • La final am pus și merele. Tot scurt am amestecat pentru a le încorpora. 
  • Aluatul astfel obținut l-am repartizat în 12 cupe de brioșe acoperite cu hârtie specială. Atât de specială și de ieftină de n-am mai reușit s-o desfac de pe brioșe. 


  • Eu aproape am umplut forma. Teoria zice 3/4, dar nu mi-au crescut niciodată cât să dea pe lături.


  • Cartonașul spune că se coc 30 de minute la 180 de grade. La mine-i nevoie de 40 de minute până scobitoarea iese curată. 
  • Se lasă 5 minute în formă după coacere. Apoi se scot pentru răcire pe un grătar. 
  • Am călit 2 mere tăiate cubulețe  în unt cu zahăr și am adăugat câte o lingură pe fiecare brioșă. Mi-au plăcut mult cele  care s-au umezit ușor de parcă ar fi fost însiropate. 
  • După răcirea completă le-am păstrat înfoliate la frigider ș-o săptămână. Uneori o parte le congelez și le las la temperatura camerei să se dezghețe când le consumăm. 




ALTE MENȚIUNI
  • Le-am pregătit fie doar cu mere proaspete or integral conservate, dar și în combinație între cele două. Sunt atentă doar să nu depășesc cantitatea recomandată în rețeta originală.

  • Se potrivesc merele foarte bine în această rețetă cu stafidele hidratate.
  • Tot o combinație fericită sunt moțurile din cremă de vanilie pentru decorarea brioșelor. 
  • De când am citit despre faptul că și scorțișoara e otravă, n-am mai folosit-o. Acum deși am găsit-o în Kaufland  pe cea care încă n-o fost incriminată de cercetători, scorțișoara Ceylon, tot n-o combin cu merele. Îmi plac mult mai mult aromatizate cu vanilie. Acuș c-or venit frigurile parc-ar fi nimerită și scorțișoara în paharul cu lapte cald.
  • Un topping de nuci caramelizate or ba pare iară o combinație reușită pentru mere. 
  • Cum tot scriu în rețetele mele, am descoperit zahăr vanilat la pachet de 250 de grame și mi-s tare mulțumită. Îi zice Diamant și-i o pungă galbenă cu albastru, care se găsește la raionul cu zahărul tos or la cel cu pliculețele de zahăr vanilat or alte arome. 
  • Uneori torn în forme aluat pe jumătate, pun câte o lingură de mere (nu le mai încorporez în aluat la ultimul pas). Îmi place să simt mai intens merele decât atunci când sunt pierdute-n toată compoziția. 
  • Ziceam pe la început că brioșele nu-s dulci. De se poftesc astfel e musai de crescut cantitatea de zahăr. Depinde și de mere, eu folosesc unele acruțe căci alea-mi cresc în livadă. 
  • Am nimerit câteva hârtii de brioșe foarte nepotrivite. Pur și simplu brioșele au rămas lipite de le și nu s-au dezlipit mai ușor nici după răcirea completă. Mă bate capu să folosesc hârtie cerată pentru tapetat forma data viitoare. 

_______________
Alte rețete de brioșe (cică cel puțin 40), de post or nepost, inclusiv cu mere, se găsesc la eticheta ACEASTA.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu