duminică, 12 decembrie 2021

PRĂJITURĂ CU BANANE ȘI CIOCOLATĂ

12/31➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești (or mai puține) pentru 31 de zile.


Îmi plăcea foarte mult Mușuroiul de cârtiță ce se găsește în cutiile cu premixuri ale lui Dr Oetker. Apoi am descoperit că la orice blat negru de adaug banane ș-o cremă albă cu fulgi de ciocolată obțin gustul de-l tânjeam din prafuri.

Pentru Sfântu Nicolae și onomastica pruncului, în formulă foarte restrânsă, mi-am reamintit de combinația acesta pe care nu am mai pregătit-o  în ultimele vremi. 

Pentru blat am ales o rețetă de-o foloseam în laborator pentru tortul cu trei ciocolate și pentru cremă una de-o am de la Tori de vreo 5 ani. Pentru decorare nu mi-am găsit chipsurile de banane, așa-i când ajungi să poftești o debara mai mare decât poți organiza. Am folosit coajă de portocală confiată și năsturei de ciocolată. Și zău că ceva mai nimerit bananelor nu există. 


INGREDIENTE (pentru 1.9 kilograme prăjitură - 24 x 24 centimetri)

Pentru blatul umed

  • 4 albușuri
  • un praf de sare
  • 100 grame zahăr
  • 100 grame făină
  • 4 grame praf de copt
  • 4 gălbenușuri
  • 100 grame unt topit
  • 25 grame cacao
  • 20 grame zahăr vanilat
  • rom

Pentru cremă

  • 250 grame ciocolată albă
  • 250 grame mascarpone
  • 250 grame frișcă lichidă
  • 50 grame fulgi de ciocolată neagră
  • în plus 4 banane și zeama de la jumătate de lămâie

Pentru decorare

  • 250 grame mascarpone
  • 125 grame frișcă lichidă
  • 40 grame zahăr pudră
  • 10 grame zahăr vanilat
  • coajă de portocală confiată
  • năsturei de ciocolată neagră



PREPARARE prăjitură cu ciocolată și banane

BLAT UMED CIOCOLATOS

  • Întâi am aprins cuptorul la 180 de grade.
  • Apoi am pus 4 albușuri cu un praf de sare în bolul mixerului și le-am lăsat deoparte.
  • Într-o cratiță am tăiat untul cubulețe, am cernut peste el cacao și am adăugat zahărul vanilat. 
  • Pe foc mic, amestecând continuu, am ținut cratița până s-a topit untul. Am folosit o spatulă. Util este și telul.  Nu e nevoie să se topească integral. De la căldura vasului se vor topi și bucățile mici rămase la prima vedere întregi.
  • Am lăsat untul la răcit și m-am reîntors la albușuri.
  • Le-am mixat la viteză mare până s-a format spumă. 
  • Am adăugat cele 100 de grame de zahăr și am bătut albușurile până am obținut o bezea densă, lucioasă, netedă, albă. De întorc bolul, albușurile nu cad. 
  • Am revenit la untul cu cacao. Am adăugat gălbenușurile și romul. Am amestecat cu spatula pân s-au omogenizat. 

  • În albușuri am turnat gălbenușurile și am amestecat lejer cu spatula de silicon de sus în jos. În funcție de cât de rece este în camera-n care se lucrează, untul topit s-ar putea întări. Dacă nu este curgător după ce se pun gălbenușurile se adaugă o lingură, două din albușurile bătute și abia apoi se toarnă peste restul de albușuri. Nu-l adăugăm direct întărit pentru că va fi imposibil de omogenizat. 
  • Peste ouă am cernut făina cu praful de copt și le-am încorporat tot cu mișcări lejere, tot cu spatula. 
  • Am turnat compoziția în tava de copt acoperită cu hârtie cerată. Pentru că tava e mai mare decât blatul necesar, am folosit un cadru metalic pe care l-am fixat la 24 x 24 centimetri. 
  • Am nivelat compoziția.
  • Am băgat blatul în cuptor pentru 15 - 20 minute la 180 de grade până s-a copt.
  • L-am lăsat la răcit pe hârtia pe care s-a copt. 
  • După răcire l-am înfoliat și l-am păstrat în debara până a doua zi când am pregătit crema. De se vrea, până e gata crema, blatul se răcește și prăjitura poate fi montată imediat.  


CREMA DE CIOCOLATĂ ALBĂ CU FULGI DE CIOCOLATĂ - se pregătește doar în momentul asamblării prăjiturii

  • Am rupt ciocolata bucățele și împreună cu frișca am topit-o pe baie de aburi. 
  • Am lăsat-o la răcit.
  • Rece, dar nu întărită, am turnat-o peste mascarpone și împreună le-am bătut cu mixerul. 
  • Nu se insistă cu baterea, imediat ce amestecul e omogenizat și aerat se oprește mixarea pentru a nu tăia crema. 
  • Se încorporează cu spatula fulgii de ciocolată. 
  • Crema se lasă deoparte și se pregătesc bananele. 

CREMA DE MASCARPONE se pregătește doar după ce prăjitura a fost montată 
  • Am cântărit în bolul mixerului mascarpone și frișca lichidă. Am adăugat zahărul.
  • Am mixat la viteză mare până s-a aerat și a fost omogenă. 

MONTARE PRĂJITURĂ CU BANANE ȘI CIOCOLATĂ

  • Se taie bananele în două pe lung și se tăvălesc prin zeama de lămâie. 
  • Blatul nu se curăță. Eu am făcut-o sperând ca poza să arate cât de grozav e. Pelicula formată la coacere nu intră în contact cu crema, de aceea nu-i musai de curățat. 
  • Cu ajutorul hârtiei pe care am copt blat am reușit să-l răstorn pe discul de montare. Am desprins cu ușurință apoi hârtia. 
  • Am montat iară cadrul în jurul blatului.
  • Am întins peste el jumătate din cremă. 
  • Am așezat bananele. Am lăsat spațiu între ele pentru cremă. Din câte-mi amintesc la Mușuroi bananele se așază una lângă alta.
  • Le-am acoperit cu restul de cremă și am pregătit-o pe cea pentru decorare.
  • Am folosit pentru decorare un poș cu dui stea și am umplut prăjitura cu trandafiri de toate mărimile.
  • Am aruncat peste ei câteva coji de portocală confiată și am înfipt bănuții de ciocolată neagră. 
  • Am lăsat prăjitura la rece o noapte.
  • A doua zi am îndepărtat cadrul și am îndreptat cu un cuțit trecut prin apă fierbinte și șters marginile. 
  • La fel se și porționează. 


ALTE MENȚIUNI

  • Am avut de la macarons rămase 75 de grame făină de migdale și am folosit-o la blat adăugând doar 25 grame făină albă. Nu am simțit-o nici în textură, nici la gust. Poate de nu era cumpărată și aș fi măcinat migdale altul era rezultatul. 
  • Blatul este foarte fragil și greu de manevrat. Dacă se păstrează nedesprins de hârtia pe care s-o copt nu există risc de rupere. Și de se-ntâmplă asta, după ce se întărește crema, nu se observă că blatul a fost pus din bucăți. 
  • Este un blat care nu necesită însiropare. Se va mai umezi și de la cremă. Este musai să nu fie copt până se usucă, ci doar până când de este apăsat revine la forma inițială și nu rămân urmele degetelor pe blat. 
  • În cofetărie cantitatea de zahăr pentru blat era dublă. 100 de grame se băteau cu albușurile, 100 se dizolvau pe foc cu untul și cacao. 
  • Pentru o prăjitură mai înaltă se pot înmulți toate ingredientele cu 1.5. Eu aveam nevoie doar de câteva porții și a fost suficientă.  
  • Pentru un tort aș face 2 blaturi și între ele aș pune un strat înalt de cremă (doza din rețeta de astăzi pentru crema cu fulgi, banane, iară doza de cremă cu fulgi). 
  • Este o prăjitură foarte sățioasă. E cam dulce pentru gusturile mele actuale, când nu prea mai sufăr ciocolata. 
  • Bananele domină gustul final și-s vedeta.  E musai să fie coapte, dar nu foarte. 
  • Pentru decorarea cu firimituri de blat specifică Mușuroiului de la care am pornit se coace un blat mai înalt (din 6 ouă) și se taie orizontal la 2/3 de bază. Se desface-n firimituri cu mâna capacul și se presează ușor peste ultimul strat de cremă. 
  • Cu  un cuțit trecut prin apă fierbinte se porționează și în bucăți foarte mici, stabile. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu