miercuri, 6 ianuarie 2016

Fursecuri cu îndulcitor



Pentru un dar special am modificat două rețete de fursecuri doar înlocuind zahărul cu îndulcitor. Rezultatul în primul caz, acesta, nu este desăvârșit, dar pentru o a doua testare am fost extrem de satisfăcută.
Rețeta de la care am pornit este cea a fursecurilor marocane (AICI arhivate).




Le-am mai încercat cândva calculînd echivalentul îndulcitorului conform regulii de pe borcan (0,5 grame îndulcitor = 3 grame zahăr) și respectînd  cantitățile pentru  celelalte ingrediente ale rețetei de bază. Pentru că am avut un aluat foarte tare, atunci am adăugat apă pân o ajuns la consistența lipicioasă pe care o cerea rețeta. Au rezultat niște fursecuri -  pâine, nedulci, nepufoase, nefragede.
De astă dată, am înjumătățit cantitatea de făină. Fursecurile sunt fragede, nu pe gustul meu din cauza îndulcitorului, a lipsei de culoare (asta-i vina oului cumpărat de la nețară ș-a faptului c-am uitat de turmeric) și-n secundar din cauza excesului de esență migdăloasă .

ALUATUL  - pentru 21 fursecuri a 10 grame

INGREDIENTE
- 1 ou
- 17 grame îndulcitor pudră - Clio am avut
- 100 grame făină - parcă fu tip 480
- 20 grame unt
- 20 grame ulei
- 2 grame praf de copt
- un praf de sare
- esență de vanilie și migdale - adăugate cu milă, eu am scăpat jumătate de fiolă din cea de migdale, ceea ce le-o cam nenorocit
+  pentru tăvălit biluțe:  20 grame lapte praf integral, deci făr de zahăr

FACEREA
- am topit untul cu uleiul și le-am lăsat la răcit
- am mixat oul cu sarea, apoi cu îndulcitorul pân și-o triplat volumul - se obține o spumă ca cea de la pandișpan
- în oul bătut am adăugat uleiul răcit, esențele și la final făina. Pentru că aluatul nu s-a omogenizat cu mixerul, l-am frământat ușor.



- l-am înfoliat și lăsat un ceas la frigider
- l-am împărțit în bucăți de 10 grame
- fiecare bucată am rotunjit-o-ntre palme și tăvălit-o prin lapte praf



- am așezat biluțele astfel formate în tava de copt, pe folia de silicon și le-am turtit ușor cu dosul palmei
- în cuptorul anterior încins, le-am copt 14 minute pe nivelul cel mai de sus al cuptorului, la treapta cea mai mică a focului - sunt gata când au fundurile bronzate chiar dacă sunt foarte moi și par crude. Pentru că sunt foarte fragile,  după coacere le-am lăsat la răcit în tava de copt și apoi le-am închis în borcanul de dar.

O trebuit să ciuntesc poza căci s-o adunat tot soarele p-o parte a borcanului

Îmi făcusem stoc de la Auchan cu astfel de borcane - le-am găsit cu 5 lei - cu gândul că le voi transforma în recipiente pentru condimente. Mi-am reamintit abia acasă că io nu folosesc condimente și cu prima ocaziune le-am dat misiune nouă. Mi-ar fi plăcut să le pot lega cu fundă, dar sunt prea mari pentru asta. Doar am așezat hârtii roșii de brioșe sub fursecuri și deasupra lor.



De n-ar fi fost musai de dăruit urgent, le congelam ca să mai pierd din esența de migdale. Soluția o fost să scriu bilețel borcănos de avertizare asupra pericolului de intoxicare.

Ale, îți plac ?!
- Îs ca alea de acuș un an ...
- Bre Ale, îs foarte tare de tu zici asta ...
Sigur că după marocane cu exces de esență, crinkleșii n-o mai avut niciun gust la domnu.

Cea de a doua rețetă ce o suferit transformare îndulcitorească o fost perfectă, nu zic decât: CRINKLES cândva în programul viitor pe zambetania!


5 comentarii:

  1. Borcanase cadou, umplute cu tot felul de mini-minunatii facute de mana mea, visez de cativa ani sa fac si eu cadou. Cu toate astea, cand este momentul prielnic pentru cadorisit, ma sucesc la 180 grade si cumpar o traznaie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu visez să dăruiesc borcanul cu ingredientele și rețeta, dar n-am omul căruia să i se potrivească asta, doar tu și m-ai refuzat :)))))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Adica o cred, ca asa a fost, dar nu ca sunt singura si unica careia puteai sa-i faci astfel de cadou :D

      Ștergere
    2. Doamnă, cam da, unica și singura și alta nu-i :))))))

      Ștergere