duminică, 9 ianuarie 2011

Tort fără foc

















Mă prinde Paştele cu cele câteva reţete pregătite de săbători şi nepostate. Voi începe cu ultima, tortul de Sfântul Ion.

Pentru un prieten special, am pregătit un tort simplu, de n-ar trebui crema lăsată la rece câteva ore, ar putea fi consumat instant.



• Primul blat( tava 24x24)
- 150 gr fulgi de grâu
- 150 gr caise deshidratate tăiate mărunt
- 100 gr unt moale
- 2 linguri miere
- zeama de la 2 portocale
- esenţă de rom
- scorţişoară
Se amestecă toate foarte bine până se obţine un aluat omogen.


• Crema
- 500 gr brânză proaspătă de vaci
- 400 gr smântână
- 2 linguri miere
- 2 plicuri de gelatină
- zeama de la 2 portocale

Gelatina se lasă 10 minute în zeama de portocale la inmuiat.
Brânza şi smântâna cu miere se omogenizează.
Gelatina se pune la bain-marie până se topeşte, apoi se adaugă peste crema de brânză.

• Fructele
- 250 gr vişine şi afine congelate
- 50 gr biscuiţi măcinaţi
- 5 linguri fulgi de cocos
Le-am amestecat aşa fără element de omogenizare cu gândul că le va absorbi crema, ceea ce nu s-a întâmplat, n-a fost o problema pentru că stratul acesta a fost foarte subţire, dar mai sigur e amestecate toate cu câteva linguri de lapte, frişcă sau unt spumat, eventual câteva linguri din cremă.








• Cel de al doilea blat
- 150 gr fulgi de porumb mărunţiţi
- 150 gr curmale tăiate bucăţi mici
- 100 gr unt
- 2 linguri miere
- zeama de la 2 portocale
                                  - esenţă de rom
                                 - scorţişoară
Se obţine identic primului.










Asamblare in tava în care va sta la rece 4-5 ore:
- primul blat
- jumătate din cantitatea de cremă
- stratul de fructe
- cealaltă jumătate de cremă
- blatul al doilea

L-am ornat cu 1 kiwi.





Delicios, musai de încercat în alte combinaţii, inclusiv crema de şampanie sau de ciocolată!








La mulţi ani, Iona! Mulţumesc cu inima, drum lin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu