marți, 31 iulie 2018

DRAGOSTEA UNEI FEMEI CUMSECADE - ALICE MUNRO



Mi-am propus ca pân la 1 august  1 septembrie să citesc doar dintre cărțile neterminate. Ele nu-s toate musai abandonate, ci au cerut o pauză la un moment dat și luată cu alte volume le-am uitat nesfârșite. De aproape am reușit cu Maratonul 1000 de pagini citite în 7 zileĂSTA, poate aproape oi reuși și în misiunea asta nouă de i-am zis Marea lichidare.   

  • Am continuat lecturile ca și când  Maratonul nu ar fi luat sfârșit, făr a mai ținti către număr maxim de file. Am observat de atunci că a citi câteva pagini dimineața și seara e mai mult decât a citi nimic în așteptarea multelor ore libere în care să termin integral un volum. 

De ce astă carte
Pe când am ajuns la Cărturești, prin mai,  pentru lansarea cărții Sandei Nicola, îi în ălălalt capăt al orașului magazinul cărților, am decis să-mi cumpăr și un volum al unui alt autor preferat. Cum pe raft era și Yalom, ba și Haruki de-mi amintesc corect, am făcut calculul simplu de-l am criteriu la orice cumpărătură, de la murături pân la hârtie igienică, care este cel mai ieftin. Cum Dragostea unei femei cumsecade avea mai multe pagini la același preț cu celelalte mai subțirele, alegerea a fost simplă. 

Am mai citit de Alice Munro:
  1. Prea multă fericire, ASTA  în 2016
  2. Dragă viață, ACI din 2017
  3. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie în 2017, ASTA
Inventarul ăstea mi-a amintit că mi-am cumpărat anul trecut și Chipul, tot Alice Munro,  dar la o primă scotocire nu-mi amintesc pe unde-i pitită.

*****Dragostea unei femei cumsecade

Ca și celelalte volume, cel prezent este tot o culegere de povestiri. De astă dată doar opt. De ce textelor ăstora li se zice proză scurtă nu poci pricepe și pace. Știu eu un autor care în cincizeci de pagini de scris mare și spațiat publică un roman. Cincizeci de pagini cu litere mici și înghesuite luate câte opt ce mai îs? Îs Literatura lui Alice Munro de recunoscut facil dintre o mie de alte texte etichetate proză scurtă. 

Miniromanele din Dragostea unei femei cumsecade puteau la fel de bine să aparțină de  Prea multă fericire or Dragă viață. Același cadru intim, aceleași familii, monotonia vieții care își urmează capătul. Nici măcar nu este vorba ca în Filmarul lui Cristian Tudor Popescu, scriitura lecturată anterior, despre momentele în care viața produce film de ești atent la ea. Nu! Știrile noastre de la ora cinci sunt mai cinematografice/livrești decât personajele povestirilor de azi. Și totuși eu n-am mai putut lăsa cartea din mână. Și nu-i neputința datorată curiozității de a afla sfârșitul: cine-o murit, dacă au rămas împreună, ci bucuria poveștii. Uneori, după câte un drum lung, îmi zic la final: mai frumos a fost traseul până acolo decât ce e sus.  Cam așa e cu firele narative din Dragostea. De mă nedumerește sfârșitul, asta pentru că el lipsește cu desăvârșire, reiau drumul de pân acolo: autenticitatea și simplitatea care nu lipsesc niciodată textelor.

A vorbi despre oricare dintre povestiri (Dragostea unei femei cumsecade, Jakarta, Insula Cortes, Doar secerătorii, Copiii rămân, Putred de bogată, Înainte de schimbare, Visul mamei) ar însemna să le divulg esența or asta merită descoperită pe alte căi. Voi mărturisi doar că Înainte de schimbare e textul care m-o copleșit, aproape că am citit cu ochii închiși rândurile care croiesc scena unui avort nemodern. Visul mamei este spovedania unei fetițe pornită din momentul de embrion. Deși tonul este savuros, și optimist prin final, întreaga povestire a durut. De e să mă raportez tot la ultimele lecturi, aș suprapune-o sentimentelor din Vara în care mama a avut ochii verzi, drumul ăla cumplit de la desurâre la iubire. 
"Rămas bun și noroc.Îți trimit dragostea mea.(Dacă oamenii chiar ar face asta - și-ar trimite dragostea prin poștă, ca să scape de ea? Ce anume ar trimite de fapt? O cutie cu bomboane cu umplutura ca gălbenușul oului de curcan.  O păpușă din lut cu găvanele ochilor goale. Un mănunchi de trandafiri ușor mai parfumați decât cei ofiliți. Un buchet înfășurat în hârtie de ziar, pe care nimeni n-ar vrea să-l desfacă.)Ai grijă de tine." - pag. 354


De ar trebui să găsesc un element diferit față de cele trei volume citite înainte aș zice că Dragostea m-a copleșit  și urmărit postlectură mai intens. N-aș fi scris asta pe parcursul celor 400 de pagini în care doar am admirat, aproape relaxată, priveliștea prin fereastră, din mers. Minunat rezultat!


Despre steluțe

E simplu cu steluțele de nu respect niciunul dintre criteriile de mi le-am propus. Deși făr de emoții puternice și făr de atenție continuă pentru ce va urma, încă mă uluiește frumusețea lecturii unui volum în care nu se petrece mai nimic. La toți pașii sunt detalii făr de importanță pentru firul principal și alea pe mine mă țiu captivă. Și-mi place grozav cumsecade ăla din titlu și din textul cu același nume, prima povestire din carte.
Alice Munro este printre puținii autori dragi cărora le cumpăr cărțile făr de teama că următorul volum mă va dezamăgi ori că-mi asum vrun risc.  Ba dimpotrivă, fiecare nouă carte terminată mă crește și mai fan.

"Uneori lucrurile pur și simplu devin necesare. Și nu trebuie să transformăm totul într-o tragedie sau într-un soi de pedeapsă personală" - pag. 292

  • Dragostea unei femei cumsecade / Alice Munro, editura Litera 2018, 411 pagini.

Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele de n-aș fi atât de subiectivă:
*             cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**           volume cărora le-am citit toate paginile,  dar care nu mi-au  născut  niciun  zâmbet  or  emoție;  finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***          cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****         scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;
*****      cărți care mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare,  care mă bântuie;  lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


În 2018 am mai citit:
  1. Adolf H.: Două vieți / Eric-Emmanuel Schmitt ***** 
  2. Arta războiului / Sun Tzu ***
  3. Cimitirul animalelor / Stephen King *****
  4. Ziua în care la capătul celălalt al iubirii n-a mai fost nimeni / Ioana Chicet-Macoveiciuc ***
  5. Revoluția iubirii / Gaspar Gyorgy *****
  6. Ce-am pierdut în foc / Mariana Enriquez *****
  7. Omul invizibil / H.G. Wells ***
  8. Lizoanca / Doina Ruști *****
  9. Jocul lui Gerald / Stephen King ****
  10. Oameni sărmani * Dublul / F.M. Dostoievski ****
  11.  Fata din tren / Paula Hawkins ****
  12. Spuma zilelor / Boris Vian *****
  13. Călătoria către sine / Irvin D. Yalom *****
  14. Carte de identitate / Sanda Nicola *****
  15. Visează androizii oi electrice? / Philip K. Dick ****
  16. Un bărbat pe nume Ove / Fredrik Backman ***** 
  17. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău / Fredrik Backman *****
  18.  După cutremur / Haruki Murakami ***
  19. Vara în care mama a avut ochii verzi / Tatiana Țîbuleac *****
  20. Filmar / Cristian Tudor Popescu *****

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu