sâmbătă, 14 iulie 2018

DESPRE LUCRURILE SIMPLE (46) - PRIMUL MARATON



Se ia un borcan și sub capacul lui se depozitează pe bilețele toate fericirile anului. Sau se ia un blog și i se dă misiunea asta. Ia să mai completez c-o liniuță planul lui 2018.


- exerciții de echilibru: a se identifica cel puțin o fericire în șapte zile curgătoare!

Maraton de citit - 1000 de pagini în 7 zile


- Iote, ce tare e Crisa! mi-am zis când am citit toate cuvintele astea pe pagina ei albastră. 

Am admirat-o pentru intenția curajoasă și mi-am văzut în continuare de tăiat frunza la câini virtuali. Asta pân o apărut o alertă d-aia în clopoțel roșu. Doamna mea mă invita public să mă fac de râs. 

Păi, măi femeie, eu abia am adunat o mie de pagini în șase luni. 

Apoi, mi-am zis, dacă tot n-aveam de ales, că e o experiență pe care-mi doresc s-o-ncerc, chiar de bilanțul meu după șapte zile va fi de doar o mie de cuvinte. 
  • N-aveam de ales înseamnă că-i prietena mea și n-aș lăsa-o singură în vrun proiect în care-mi solicită însoțirea. 
Am ajuns anu ăsta la nivelul zece cărți începute și neterminate, ce mai conta încă una, două, trei?!

ZIUA ZERO - VINERI 
În seara de dinaintea startului încă nu aveam lista celor 1000 de pagini. 
Mi-au rămas în teancul de necitite autori pe care-i ador, maratonul însemna să-i citesc pe foarte repede înainte or asta nu-i pentru mine bucurie. Pân la urmă o trebuit să accept și propunea cristiană ca printre titluri să fie musai Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău. Deși nu o citisem,   pentru mine era o carte prețioasă și nu-mi doream să trec prin ea cu viteza vântului, plus că planul era să citesc întâi Ovele domnului Backman. Scriind asta pentru Zambetania am văzut limpede soluția: cele două cărți au împreună 900 de pagini, de chiar le termin, mai adaug paginile tuturor ofertelor promoționale din săptămână ale supermarketurilor. Da, nu mi-am dat la start nicio șansă. La mine zilele au doar 24 de ore din care cel puțin treișpe îs în laborator or pe drumuri dinspre și către el. 

Baftă, Mărie! mi-am zis dorindu-mi din toată inima să nu-mi fie o experiență dezamăgitoare. 

SÂMBĂTĂ, PRIMA ZI DE MARATON - 110 pagini
Seara dinaintea startului mi-am imaginat pornirea: cum mă voi trezi c-un ceas mai devreme, voi merge pe malul Begăi să citesc 50 de pagini și apoi la muncă zi lumină. Universul, care este pe recepție la toate mofturile mele, mi-o trimis în zori una dintre cele mai puternice furtuni ale ultimei perioade, o fulgerat și tunat prin toate geamurile și ușile deschise de m-am trezit exact c-un ceas înaintea alarmei. 
Pân să ies pe poartă, la primul șapte al zilei, am citit 25 de pagini. M-am înapoiat la șaptele ălălaltu când am mai biruit 95 de pagini din Ove în timp ce-am văzut meciul Croația - Rusia. 


DUMINICĂ, A DOUA ZI DE MARATON - 210 pagini
Deși n-am mai ieșit pe poartă, trebile casei tot mi-au consumat opt ceasuri. De-ar ști mama cât funcționează la mine aspiratorul, aragazul  și mașina de spălat în sfânta zi, ar duce o fabrică de lumânări la biserică pentru păcătoasa de fii-sa. Pe seară însă m-o prins Ove și nu l-am mai lăsat pân nu m-o ajuns Moș Ene, aproape de miezul nopții.

LUNI, A TREIA ZI DE MARATON - 315 pagini
Luni e ziua mea de beșnițeală, deh, a șaptea zi după Scripturi, HODINĂ! Mi-am început-o bocind pe Ove și când Ove s-o gătat am continuat să mă smiorcăi pe Bunica.  Deși n-am lenevit toată ziua cu aste cărți în brațe, tot am adunat lejer peste 300 de pagini citite. 

  • Un bărbat pe nume Ove este una dintre cele mai frumoase cărți citite de mine-n toate viețile. 

MARȚI, A PATRA ZI DE MARATON - 30 pagini
Și am ajuns la ritmul meu de aproape nicio pagină pe zi, doar cinșpe ore grele la muncă. Apoi meciul Franței cu Belgia și somn. Am adunat treizeci de pagini, dar n-aș ști să zic când.

MIERCURI, A CINCEA ZI DE MARATON - 85 pagini
Am reușit în zori să mă trezesc cu juma de ceas mai devreme și să citesc 25 de pagini. La muncă am plecat tot la șapte de dimineață  pentru a reveni la nouă seara. Când iară era semifinală de Campionat Mondial, dar spre deosebire de anterioara în asta aveam o mare favorită Croația ș-o Anglie pentru care aș fi plătit bani grei să ia bătaie. 
Pân la ochi închiși am mai adunat din Bunica 60 de pagini. 

Sunt foarte fericită pentru Croația! Am mutat banii grei pe adversara sa din finală, Franța. 

- Dar cunoașteți toate regulile de vă uitați cu atâta plăcere la fotbal?!
- Nu șefu, cunosc doar golu, dar ca să am o echipă preferată și una complet antipatică nu-mi dă nimeni test din cartea lor cu reguli. 

JOI, A ȘASEA ZI DE MARATON - 110 pagini
Am reușit de dimineață doar zece pagini așa că după doișpe ore de muncă l-am lăsat pe șefu cu fursecurile neumplute pe rastel și prăjiturile pe tăvi și m-am învoit pe motiv că tre să ajung cu maratonul la capăt musai, astfel am adunat 100 de pagini și am terminat Bunica. 

  • Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău este una dintre cele mai frumoase cărți citite de mine-n viața asta. 


VINERI, ULTIMA ZI DE MARATON - 60 pagini
M-am trezit la cinci și am început un Murakami nou. Am izbutit să trec prin 25 de pagini. M-am întors de la laborator cu jumătate de oră înainte de miezul nopții când iară am mai citit pân am auzit fluierul final al maratonului. 

  • După cutremur este cea mai urâtă dintre cărțile domnului Murakami de-o ajuns la mine. Și n-or fost decât vro cinșpe înaintea ei.  

CE MI-A PLĂCUT MULT ȘI CE DELOC

  1. Am citit mai mult decât media ultimului an. Ăsta-i plusu.
  2. Am citit foarte repede două dintre cele mai grozave cărți de-au fost scrise vrodată. Mi-aș fi dorit să pot adulmeca mult pe mai îndelete poveștile minunatului Backman. Poate voi reveni la ele, mi-aș dori! Ăsta-i ăl mai minus. Pentru mine lectura și gonitu cu viteză îs făr de legături, abia acum am descoperit. 
  3. Tot la negative: să citesc atât de repede trei cărți consecutiv fu cumplit. Niciuna dintre povești n-o avut vreme să se decanteze, îi așa un talmeș în capu meu că abia aștept să mă luminez scriind despre ele pentru Zambetania. 
  4. Deși îs două negative din trei, am megaputerea de a decide că a fost o experiență reușită, foarte reușită. Asta pentru că nu-s ofticată că nu i-am ajuns la capătul celor 1000 de pagini. Pentru o muiere care nicio partidă de table n-o poate pierde făr de răuri de inimă, aș zice că-i grozav. 

SFÂRȘIT - îi sâmbăta de după maraton, e ora șapte, fug la muncă.
  • Unul dintre comentariile de la anunțul Crisei cu maratonul era ceva de genul: mare scofală, o mie de pagini le citesc într-o zi! Și m-am gândit atunci câtă aroganță e-n el. Eu n-am depășit niciodată 500.  Astăzi, după cele 7 zile, cred că era un comentariu aproape corect. Maratonul în capul meu sună a efort, transpirație, depășire de condiție or să citesc cele 960 de pagini fu aproape ușor, mult mai simplu decât mi-am imaginat la start. 

Maratonul celor 960 de pagini ale mele
1. Un bărbat pe nume Ove - 429 pagini
2. Bunica mi-a zis să-ți spun că-i pare rău - 474 pagini
3. După cutremur - neterminată, 57 pagini

________________
Alte fericiri din borcănaș:
38. Dragă Moș Crăciun (ultimul bilețel din 2017 cu trimiteri spre întreaga colecție a primilor doi ani)
39. Muntele
40. G. 
41. ShoeBox
42. 447,01
44. Nedarul
45. Domnule Director

2 comentarii:

  1. Cred ca ai fost cea mai tare din gasca adunata la maraton :D Bravo pentru locul I !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
    Multumesc ca ai raspuns la apel si multumesc pentru toate celelate pe care le stii tu (si pentru cele pe care nici nu le banuiesti!).
    Eu am terminat cu 660. Dar nici cartea asta de ma chinuie nu m-a ajutat deloc. Reluam maratonul la toamna :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, când am văzut la tine că te-ai împotmolit într-o carte nepotrivită, am înțeles c-am avut olecuță de noroc cu primele două ale mele. Drept e că nu mă așteptam ca din cauza domnului Haruki să ratez finalul. Adevărul este că mai am în teancul de necitite doar cărți grozave, inclusiv Murakami. Chiar a fost o experiență inedită.

      Ștergere