luni, 16 iulie 2018

UN BĂRBAT PE NUME OVE - FREDRIK BACKMAN



De ce astă carte
Pentru că a primit 5 steluțe de la oamenii pe care-i citesc și care au citit-o și pentru că Maraton de lectură, ĂSTA
Ce de rău îmi pare că am lecturat-o cu viteză, pentru maraton, și nu pe îndelete cu timpi pentru adulmecat toate frumusețile poveștii!
Ce de bine-mi pare că am citit-o pentru Maraton și strășnicia ei m-o purtat ușor către rezultatul final, 960 de pagini în șapte zile!


***** Un bărbat pe nume Ove
Este una dintre cele mai frumoase cărți citite de mine-n toate viețile. 

Aș zice că-i imediat după Hoțul de cărți, care-i fruntașa premiatelor în topurile mele. Dealtfel titlurile capitolelor mi-au amintit mult de scrierea lui Markus Zusak

Un bărbat pe nume Ove și un tolomac care nu poate deschide o fereastră fără să cadă de pe scară, da, ăsta e unul dintre titluri, m-o dus automat cu gândul la Următoarea descoperire. Cadavrele mamei și lui papa zăcând pe cearceaful de balast din strada Himmel, da, așa începeau capitolele Hoțului de cărți
Diferența e dată de faptul că la Backman în titlu e concluzia capitolului ce-i urmează, iară la Zusak e o informație esențială livrată în titlu făr a mai fi amintită în fragmentul detaliat. Și personajul central îi tot Moartea și-i la fel de savuros ca și în prima dintre cărți. 
...Moartea e un lucru de mirare. Oamenii își trăiesc toată viața ca și cum moartea n-ar exista și, cu toate astea, moartea e unul dintre cele mai puternice motive de a trăi...
Povestea lui Ove este una dintre cele mai dramatice: rămas de timpuriu făr de ambii părinți, făr de prieteni și făr de carte, o întâlnește pe Sonja care-l face cel mai fericit bărbat din lume timp de patru decenii. După moartea acesteia nu-și mai regăsește rostul și singura motivație pentru a mai trăi este de a izbuti o  sinucidere, când toate celelalte eșuează nu pe motiv că nu și-a dorit cu adevărat să moară. Ce poate fi mai savuros decât a trăi cu îndârjire pentru a găsi o cale sigură de-a muri? De credeați că-i ușor de murit, Ove vă dovedește contariul, e al dracu de greu! 
Din ce am înțeles din ultimele rânduri este o poveste adevărată, oricum am simțit-o de la început astfel.
...Și uite-așa Ove nu poate să moară astăzi. Căci s-a petrecut ceva care să-l enerveze suficient de mult cât să-i atragă atenția...
Ei, dar, poate fi un astfel de destin povestit/trăit cu umor? 
Poate, o, da! POATE! 
Doare?! 
O, da, la fel ca atunci când ar fi zugrăvit doar în negru și cenușiu!

Sonja, care-și trăiește toate clipele cu bucurie și zâmbet, chiar după ce pierde o sarcină și-i paralizată într-un cărucior cu rotile, mi-o amintit de doamna B. cea reală.  Chiar există oameni pe lumea asta, nu doar cei inventați în cărți,  pentru care Viața este o bucurie continuă, indiferent de crânceneala pe care o presupun multe dintre momente.
...Viața e un lucru de mirare...
N-aș vrea să dezvălui dintre firele cărții. Zic doar că nu am putut-o lăsa din mână, și nu pentru că mă obliga Maratonul să nu abandonez, ci pentru că l-am iubit pe Ove din prima secundă și prima pagină. Nu mă tem de oamenii ursuzi, de cei făr de capacități pentru socializări facile. Știu că ascund un univers fascinant, cu nimic mai prejos decât al celor plini de culoare și vorbe. 

Deși Moartea e regizorul tuturor imaginilor, la mine o rămas ca una dintre cele mai frumoase povești de Iubire și, ce fericire, eu chiar cred în astfel de găsiri ale oamenilor pereche! 


...Și-acum Ove stă lângă mormântul Sonjei și îi spune cât de rău îi pare:
- Știu cât de tare te enervezi când mă ciondănesc cu lumea. Da' uite așa stau lucrurile acum... Mă mai aștepți tu acolo, sus, un pic, că n-am timp să mor acum...

Și, drept să zic, m-am regăsit în foarte multe dintre credințele lui Ove: tot ce ține de noile tehnologii mă-nspăimântă, nu văd rostul în a mânca la restaurant când acasă există cartofi prăjiți și cârnați, deci mâncare, între oamenii cu vorbe și cei cu fapte îi aleg oricând pe cei din urmă, chiar de-i iubesc pe cei cu toate cuvintele, visez la o lume în care regulile sunt respectate cu strictețe, ba, de mă caut mai bine, bifez și loialitatea față de marcă, cea atât de sfântă pentru un bărbat pe nume Ove.
   
..."A iubi pe cineva e ca și cum te-ai muta într-o casă nouă", obișnuia Sonja să zică. "La început ești îndrăgostit de tot ce-i nou, te minunezi în fiecare dimineață că-i casa ta, ca și cum te temi că, în orice clipă, poate să năvălească altcineva pe ușă și să spună că totu-i o mare greșeală și că, de fapt, nu ți se cuvine un loc atât de frumos. Apoi anii trec, fațada se scorojește, lemnul crapă pe ici, pe colo, și ajungi să iubești casa nu pentru cât de perfectă e, ci pentru imperfecțiunile ei. Îi știi toate unghiurile și ungherele. Știi cum să faci să nu se înțepenească cheia în yală când e ger. Știi care scânduri din podea se mișcă atunci când pășești pe ele și cum să deschizi ușile dulapului ca să nu scârție. Știi toate micile secrete care o fac căminul tău"... pagina 388

Despre steluțe
Pentru emoție și lacrimi, pentru frumusețea urâtului, pentru scriitură și cuvinte, pentru Sonja și Ove, pentru hohotele de râs, pentru o Poveste ca atât de puține altele. Pentru că am un nou mare favorit printre scriitorii lumii. 


  • Un bărbat pe nume Ove / Fredrik Backman, traducere din limba suedeză Andreea Caleman, editura Art 2017, 429 pagini.  


Criteriile prin prisma cărora aș acorda steluțele de n-aș fi atât de subiectivă:
*             cărțile imposibil de citit, deci lecturilor abandonate;
**           volume cărora le-am citit toate paginile,  dar care nu mi-au  născut  niciun  zâmbet  or  emoție;  finalizarea lor se datorează doar imposibilității mele de a lăsa o carte neterminată;
***          cele nici prea-prea, nici foarte-foarte;
****         scriiturile cărora nu le găsesc niciun cusur, dar pe care nu-mi doresc să le recitesc;

*****      cărți care mi-au plăcut enorm, pe care le-am citit dintr-o suflare,  care mă bântuie;  lecturi pe care abia aștept să le repornesc.


2 comentarii:

  1. Hotul de carti mi-a placut, iar daca zici ca aceasta carte aduce cu aia, atunci nu mai sunt atat de reticenta in a mai citi ceva de autorul asta. Sa nu vad filmul inainte?

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am cărți, Ove e una dintre ele, la care refuz vizionarea filmului. Vreau să rămân cu filmul ăla din capul meu datorat lecturii :) Sper să-ți placă, deși nu pot garanta :))))))))))

      Ștergere