luni, 21 octombrie 2019

PLĂCINTĂ FRAGEDĂ CU MERE

  • Săptămâna rețetelor restante pe Zambetania iară (episodul 1 din  sezonul de toamnă). 
Am vreo 6 rețete restante. Căci, da, acesta e ritmul acu pe Zambetania. Pozez o rețetă pe lună. Sunt dezamăgită de calitatea pozelor, dar fac nimic spre remediere. Le voi publica pe toate, nu doar pentru a dovedi nivelu-mi, ci mai ales pentru a nu risipi câteva rețete grozave. 

Pe 16 septembrie Moș Joe împlinea 80 de ani. Era complicat de livrat tort întreg, banii erau și ei puțini, motiv pentru care, pe criteriul gătesc cu ce am prin casă, am ales pentru dar plăcintă cu mere și cornulețe cu prune (revin cu rețeta). 

Cea mai bună plăcintă cu mere pentru mine este cea cu foi pandișpan (nu găsesc în arhivă decât o variantă cu morcov, ASTA). Dar din 3 cuptoare n-am în niciunul bază pe temperaturi și sigur aș fi ars prima foaie care ar fi intrat de 3 ori la copt. 


Moad, a doua zi de la angajare, vara trecută, a venit cu dar.  A fost o surpriză extrem de emoționantă. Nu-i vorbisem despre pasiunea mea pentru dulciurile de casă, doar ce mă știa tăind și spânzurând în laborator după o zi de colaborare. Mi-am promis atunci că voi încerca toate rețetele din carte. Într-un an am testat una, asta, deci îs optimistă că-n ăst ritm o voi găta pe toată în viața de amu și nu în aia de apoi. Ha!


INGREDIENTE ALUAT (650 grame pentru tava 24 x 20 centimetri)
  • 400 grame făină
  • 125 grame untură rece sau 180 grame unt 82%  grăsime (rece)
  • 115 grame apă
  • 1 linguriță rasă de sare
  • 1 gălbenuș pentru uns aluatul înainte de coacere

INGREDIENTE UMPLUTURĂ (1000 grame)
  • 900 grame mere 
  • 200 grame zahăr (am combinat brun cu alb)
  • 5 grame amestec pudră de scorțișoară, anason, cuișoare, nucșoară, vanilie
  • 50 grame făină sau 2 linguri amidon

PREPARARE PLĂCINTĂ FRAGEDĂ CU MERE
  • Pentru aluat am amestecat făina cu untura și sarea. Am obținut o cocă sfărâmicioasă în care am adăugat treptat apa până la obținerea unei compoziții omogene. 115 grame de apă a necesitat pasul acesta. Deși nu era scris în rețetă, eu am lăsat aluatul înfoliat la frigider până am avut gata umplutura.
  • Pentru umplutură am ras merele (spălate) prin ochiurile mari ale răzătorii și le-am amestecat cu zahărul,  făina și condimentele. Pentru că aveam fructele prin bucătărie de mai multă vreme nu prea au lăsat suc. După ce am adăugat făina am obținut o compoziție groasă. 
  • Am tapetat tava de copt cu untură și făină.
  • Am împărțit aluatul în 400 de grame și 250 de grame. Bucata mai mare am întins-o pe un blat înfăinat într-o foaie pe care am așezat-o apoi în forma de copt (24 x 20 centimetri), acoperindu-i fundul și pereții. Marginile le-am tăiat și le-am păstrat întinse pentru decupat fluturi și învârtit fâșii. 
  • Am umplut forma cu umplutura (peste aluat).
  • Ultima bucată de aluat, cea mai mică, am întins-o la rându-i și am acoperit merele după ce am decupat câteva inimioare.
  • Inimioarele și marginile de la prima foaie le-am folosit pentru a decora capacul plăcintei pe laterale.  
  • Am uns aluatul cu gălbenuș. Trebuia să-i fi adăugat o linguriță de lapte sau apă dar nu am făcut-o și se vede, nu s-a întins uniform.
  • Am copt plăcinta până s-a aurit. În carte scrie 40 - 45 minute la 200 de grade până se rumenește aluatul.
  • A trebuit să o las să se răcească în formă pentru că nu am putut-o înainte scoate pe un grătar.   
  • Înainte de porționare am pudrat-o cu zahăr. 
  • După răcire am acoperit-o cu folie și am păstrat-o în cămară. După 2 zile, când am dăruit-o, era mai fragedă ca după coacere. 


ALTE MENȚIUNI
  • Am luat la ghici în grame cantitățile din cana - unitatea de măsură a cărții. Le-am cam nimerit presupun. 
  • Zahărul l-aș fi putut reduce merele fiind foarte dulci. 
  • În carte plăcinta e coaptă în tava rotundă de 22 centimetri. 
  • Tot acolo merele sunt tăiate felii și e folosit separat un suc de mere. Eu am avut doar cele câteva fructe, de le feliam nu-mi rămâneau pentru zeamă. De aceea le-am ras. 
  • Merele felii, în rețeta originală, sunt călite și amestecate cu amidonul. Pe ale mele le-am lăsat crude pentru că erau ușor deshidratate. De și-ar fi lăsat zeamă după răzărire le căleam cu zahărul și adăugam făina la final c-un cub de unt. Situație în care umplutura trebuia lăsată la răcit. 
  • Îmi pregătisem să adaug și câteva prune, din loc în loc peste umplutura cu mere, dar aceasta a ajuns exact până la marginile formei și nu a mai fost spațiu pentru ele. O refac cu mai puțină umplutură de mere de mai găsesc pe undeva prune. 
  • O mai poftesc cu dovleac.
  • O văd transformată într-o prăjitură cu foi coapte din acest aluat, un prim strat de mere călite amestecate cu foarte puțină gelatină între ele și deasupra un strat de cremă caramel. Bine că-i iarna lungă, poate și ajung să o testez astfel.  
  • Aluatul este fraged, ca un biscuite, umplutura este dulce și foarte aromată. Combinația lor este desăvârșită. 

3 comentarii:

  1. Parca ii simt mirosul ♥♥♥
    Dintre deserturile cu fructe, imediat dupa prajitura cu rabarbar si bezea este placinta cu mere :D Facea bunica o placinta minunata, a carei reteta nu m-am invrednicit sa o cer vreodata :( De atunci sunt mereu in cautarea acelei placinte, asa ca si pe blogul meu apar cateva variante, iar in asteptare mai este una :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Și mie îmi place grozav mirosul de măr copt. La gust le prefer pe cele cu brânză dulce și foi însă. În așteptare rețeta câteva zile sau câteva luni?:)))

      Ștergere
    2. Pentru tine o sa reduc perioada de asteptare la cateva zile :D

      Ștergere