- Săptămâna rețetelor restante pe Zambetania iară (episodul 5 din sezonul de toamnă).
Pe lângă toate siropurile din cămară (de vișine, de caise, de soc, de căpșuni, de cireșe) nu-mi mai doream și din corcodușe. Descoperisem savoarea gemului în trei culori și nici prin cap nu-mi trecea să folosesc fructele pentru altceva. AICI rețeta gemului.
Am găsit la o prietenă niște corcodușe mari cum nici nu-mi imaginam că există. Cum aveau foarte multă pulpă m-am gândit c-ar merita să-ncerc și nectarul. Apoi m-am trezit cu vreo 6 kilograme de corcodușe portocalii și roșii și le-am testat și pe alea. M-am trezit înseamnă că m-am dus cu B. să le culegem de pe marginea drumului, fiecare câteva.
Tot prietena de la care le-am luat pe gigantice mi-o dat și rețeta: le opărești cu puțină apă, le decojești, le pasezi, pui jumătate din cantitatea lor de zahăr și o aspirină la un kilogram de nectar. Așa am făcut.
INGREDIENTE
- 1 kilogram corcodușe pasate fără pieliță și sâmburi
- 500 grame zahăr
- 1 aspirină
PREPARARE NECTAR DE CORCODUȘE
- După ce am curățat fructele de codițe și frunze le-am pus într-o oală (pe care am cântărit-o goală și mi-am notat greutatea) și le-am acoperit cu apă. Le-am ținut pe foc până la primul clocot.
- Am aruncat doar jumătate din apă (nu-mi doream un sirop foarte gros). Am îndepărtat cu ușurință toate corcodușele de pieliță. N-a fost la fel de ușor să le scot sâmburii.
- Am pasat fructele cu restul de apă păstrat, le-am cântărit și am adăugat jumătate din cantitatea lor de zahăr.
- M-am oprit pentru a steriliza sticlele în care să repartizez nectarul. Adică le-am fiert, din momentul primului clocot, 20 de minute, într-o oală în care am așezat un prosop.
- Apoi am readus oala pe foc, de astă dată cu fructele pasate și zahărul și am fiert siropul până s-a îngroșat ușor.
- Am cântărit iară oala, de astă dată plină, am scăzut tara (greutatea ei goală) și am aflat cât sirop este. Am aplicat regula 1 aspirină pisată la 1 kilogram de nectar.
- După ce am adăugat pastila și am amestecat siropul fierbinte, l-am și repartizat în sticlele sterilizate. Pe acestea le-am înfășat într-un prosop gros și le-am lăsat astfel până s-au răcit, a doua zi.
- Identic am pregătit nectarul din corcodușe portocalii și din cele roșii.
ALTE MENȚIUNI
- Am ajuns la capăt cu misiunea săptămânii, chiar dacă-s doar 5 rețete publicate dintre cele 6 planificate. Nu găsesc ciorna cornulețelor cu gem, revin când apare. Mi-o plăcut activitatea asta grozav, dar prea bine că s-o gătat. N-aș putea face asta zilnic și din ăst motiv admir și mai mult blogurile pe care le urmăresc.
- Spre deosebire de celelalte siropuri, acesta nu este foarte dulce, ci acrișor - dulce, cu gustul specific fructelor folosite.
- Am preferat să pun aspirină pentru că deși la alte conserve am folosit sterilizarea tot au fermentat. Da, știu, înseamnă că n-am făcut-o corect, dar îs sigură că e din cauza legumelor, fructelor și nu a metodei pe care am ales-o la toate conservele și a funcționat la 90% dintre ele.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu