Pentru gemul cu dovleac - AICI rețeta - ziceam c-am testat o pâine nouă, specială.
Pe la începutul anului G. îmi recomandase o variantă de LaLena - ASTA - care o-nregistrat recorduri de aprecieri în familia ei. Am recunoscut atunci ușor ingredientele și tehnica de la cozonacul cu lapte - ĂSTA, pentru mine Cozonacul Suprem. Ceea ce-n mintea mea fuse recomandat la-nceput de an se dovedi a fi fost trimis taman în februarie 2021. Timpule, un' te zorești?!
Ingrediente pentru 6 pâinici (130 grame/bucata):
- 300 grame lapte călduț
- 480 grame făină
- 10 grame zahăr
- 20 grame drojdie uscată sau 40 - 50 grame drojdie proaspătă
- 2 ouă
- 2 gălbenușuri
- 5 grame sare
- 50 grame unt moale
- Într-o cratiță cu fund dublu am turnat 150 grame lapte și l-am amestecat cu 50 de grame făină. Am pus cratița pe foc și am amestecat continuu până compoziția o-nceput să fiarbă și să se îngroașe. Lena o trecut fiertura într-o farfurie, a acoperit-o cu folie alimentară și a lăsat-o la răcorit 20 - 30 de minute. Eu doar am lăsat cratița deoparte cât am pregătit drojdia.
- Drojdia uscată, zahărul și 150 grame lapte călduț le-am amestecat și lăsat 10 minute să se activeze drojdia. O crescut de-o luat-o pe lângă, cât n-am fost atentă.
- În vasul mixerului am adăugat drojdia spumă, făina opărită, 430 grame făină (restul), 2 ouă, sarea, untul moale. Am amestecat totul cu mixerul folosind cârligul pentru aluaturi. Când am obținut un aluat neted și uniform l-am transferat într-un vas uns cu ulei. Puteam folosi tot bolul mixerului, dar de ce să nu cresc numărul vaselor de spălat?!
- Am acoperit vasul cu folie (există la Jumbo o cască de plastic, ca cea de duș) și l-am lăsat 50 de minute la dospit, în loc cald. 60 de minute cerea cartea.
- După ce aluatul și-o dublat volumul, l-am împărțit în 6 bucăți egale, a câte 150 de grame fiecare.
- Fiecare bucată am rotunjit-o folosind din uleiul cu care am uns bolul. Am lăsat bilele 10 minute pe masă la odihnit.
- Am întins cu sucitorul fiecare bilă într-o foaie ovală, de 4-5 milimetri grosime. O margine lungă (1/3) am adus-o spre interior, cealaltă margine (1/3) suprapusă peste prima. Am rulat pe orizontală. Identic am modelat rulouri toate bucățile de aluat. Nu știu de ce le-am așezat de-a-ndoaselea în poză. Începem cu ovalul din dreapta, prima împăturire, a doua și la stânga rularea, etapa finală.
- Am pus fiecare rulou într-o formă unsă cu unt și tapetată cu făină.
- Am lăsat iară la crescut aluatul 30 de minute, până a depășit marginile paharului. Pentru asta acopăr lejer tava în care am formele cu folie. Este pasul la care am aprins și cuptorul la 175 de grade Celsius pentru preîncălzire. 45 - 60 de minute recomandă sursa pentru ultima dospire.
- Am amestecat gălbenușurile cu două linguri de lapte și am uns fiecare pâinică în parte, înainte de a le băga la copt.
- Am copt pâinea 50 de minute la 175 de grade Celsius. Pentru că s-a rumenit foarte repede, în ultimele 30 de minute de coacere am acoperit formele cu hârtie cerată. 40 - 45 de minute a durat coacerea unei pâini la Lena, la 170 de grade Celsius setat cuptorul.
- După coacere am lăsat pâinea 5 minute la răcorit în forme și apoi am scos-o pe un grătar la răcit.
Este o pâine foarte pufoasă, cu textură de cozonac. Pare-se poate fi păstrată proaspătă mult timp. Nu poci mărturisi decât că fu perfect potrivită gemului de dovleac, cu unt gras. Se feliază ușor, făr de firimituri, cu un cuțit zimțat.
➤ Parcă fu prea multă drojdie uscată, cel mult 15 grame voi consuma data viitoare.
➤ Printre ingredientele cozonacului nu se regăsește oul și desigur că zahărul apare într-o cantitate mult mai mare.
➤ Nu știu să zic cât timp se păstrează pâinea proaspătă. La noi a doua zi dispăruse. Cel mai mult mi-o plăcut caldă, cu unt și sare.
➤ Alte 15 rețete de pâine și chifle sunt adunate AICI.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu