joi, 16 noiembrie 2023

BOMBOANE CU CIOCOLATĂ ȘI SCORȚIȘOARĂ

Deși nu pare, analizând puținele rețete publicate anul acesta, am înregistrat un sezon plin la bombonit. Cum fu ziua cuiva, țup și eu cu trei feluri de bomboane. Pentru 23 noiembrie om vedea ce-oi mai inventa. Izbândă ar fi zero zahăr. 

Se fac repede, de cele mai multe ori cu ceea ce am prin debara or frigider. La un tort pregătesc mai multă cremă,  să fie acolo pentru când o arde. Marginile de la blaturi tot la congelator ajung. De nu, s-or nimeri niște biscuiți pe undeva or nuci. 

De-mi amintesc corect pentru 16 octombrie și 17 ani de fetiță de la munte fură bomboanele de azi. 


Ingrediente pentru 275 grame bomboane (13 bucăți):

  • 100 grame pandișpan mărunțit
  • 125 grame mousse ciocolată de lapte
  • 150 grame ciocolată de lapte 
  • 1/2 linguriță scorțișoară


Preparare bomboane

1. Am început cu pandișpanul (margini rămase de la îndreptarea blaturilor pentru tort și firimituri de la curățarea înainte de însiropare). Le-am așezat pe hârtie de copt într-o tavă. 


Le-am uscat la 180 de grade câteva minute. Când s-au răcit le-am mărunțit într-un chopper. 


2. Crema a stat peste noapte din congelator la frigider.


3. Am amestecat blatul măcinat cu scorțișoara. 
4. În cremă am adăugat 75 grame din blatul mărunțit amestecat cu scorțișoară. Am omogenizat, obținând o compoziție nici moale, nici tare. 
5. Am împărțit-o în bucăți de 15 grame. Cu mâinile foarte puțin umezite am rotunjit între palme fiecare bucată. Am lăsat bomboanele 15 minute la congelator să se întărească înainte de glasare. 


6. Am topit pe aburi ciocolata de lapte.


7. Am scos bomboanele de la congelator și le-am tăvălit prin ciocolata topită. Folosesc o linguriță pentru a le acoperi și o furculiță pentru a scutura excesul. 


8. Bomboanele glasate le las la zvântat pe un grătar. Pentru că se întăresc foarte repede, îmbrac 3, 4 în ciocolată apoi le decorez cu blat măcinat (am avut 25 de grame și a mai rămas nefolosit). 



9. După ce s-a uscat ciocolata, le-am transferat în hârtii speciale. 
10. Se păstrează acoperite în loc rece. 

Sunt delicioase. Cu mai puțină ciocolată decât dovedesc aparențele. O textură mixtă de trufă cu pesmet extrem de interesantă. Scorțișoara n-o mai pomenesc, ea e vedeta de departe. 


ALTE MENȚIUNI
  • La fiecare rețetă mă tot gândesc ce aș putea suci. Chiar de-s perfecte, nu prea-mi place să le repet. Dacă există și mai mult decât perfect?! De astă dată am uscat blaturile și am adăugat scorțișoara. Altceva, dom'le!
  • În cofetărie calculam:  2 ouă = 200 grame pandișpan. Rețeta completă: 2 ouă, 50 grame zahăr, 50 grame făină. De era pandișpan cu cacao: 2 ouă, 50 grame zahăr, 8 grame cacao, 42 grame făină.
  • Înainte de a mă gândi să usuc blatul și să-l macin, îl rupeam în bucățele pe care le amestecam cu crema. Este încă o variantă gustoasă. 
  • De chiar n-am blat, folosesc biscuiți simpli. Se pot combina cu nucă măcinată. 
  • La cremă: 75 grame ciocolată = 200 grame mousse. Rețeta completă: 75 grame ciocolată (albă, neagră, de lapte), 20 grame frișcă lichidă, 20 grame apă, 10 grame zahăr, 1 gălbenuș, 100 grame frișcă bătută. În plus, de se folosește ciocolată albă: 12 grame gelatină hidratată (2 grame gelatină, 10 grame apă). Sunt atât de caraghioase calculele acestea azi. Făceam creme din 2 kilograme de ciocolată or mai mult și o trebuit să le aproximez pentru 75 de grame!
  • Unul dintre torturile la care am explicat pe îndelete pandișpanul și crema este ACESTA
  • Pentru a nu congela blaturile și crema, se pregătește compoziția de bomboane cu ele proaspete și se congelează pentru când va fi nevoie de bomboane. Or se pun la gheață direct bomboanele modelate. Trecute prin ciocolată nu le-am congelat, dar nu văz riscul. 
  • Ciocolata în care îmbrăcam bomboanele în laborator era amestecată cu puțin ulei. De câte ori am încercat acasă, nu am nimerit cantitatea corectă și ciocolata a fost mult prea subțire. A trebuit să trec bomboanele prin ciocolată de două, trei ori. Făr de ulei este de multe ori prea groasă și nu prea se întinde perfect.  
  • E musai ciocolata să fie de calitate. Năstureii mei sunt de la Kaufland și nu-i prea recomand. I-am combinat cu unii mai mari pentru a salva olecuță gustul. Bănuți din lapte Dessert D'or scrie pe pachetul de la supermarket. 

  • Hârtiile speciale pentru bomboane (chese) se găsesc în Jumbo, magazine chinezești. Din păcate pentru a împacheta bomboanele Jumbo mi-a oferit de la început de octombrie doar variante de Crăciun. 
  • Cadoul meu dulce a conținut pe lângă bomboanele cu scorțișoară, unele cu vișine confiate (rețetă de publicat cândva) și bomboanele cu lămâie și rahat. În continuare pentru mine pe primul loc rămân cele de pe urmă - rețeta lor AICI arhivată. 

  • Sertarul bombonos cu aproape 50 de rețete este ACESTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu