luni, 16 octombrie 2023

BOMBOANE CU LĂMÂIE ȘI RAHAT

B. e de trei zile la munte iară, io mi-s de tot atâtea în zahăr din nou. Și când mă gândesc că era încă unul dintre weekendurile alea  În Care Jur Că Nu Fac Nimic, Nimic! Doar pâine, bomboane, gem fură. 

Din august bombonesc întruna. E atât de relaxant să mă joc cu ingrediente, texturi, decorare. De nu m-ar chinui pozele atât de mult, pur și simplu nu mai reușesc să focalizez produsele și să scap de umbre, altul ar fi ritmul pe Zambetania. Cred. 

B. m-o sfătuit să folosesc telefonul. Ceea ce am prestat corespunzător. Bineînțeles că acuș nu găsesc pe unde s-or arhivat prin Gmail și tre să aleg dintre defecte iară. 

Vineri mi-am amintit de o cremă pe care o făcea mama cu margarină și rahat. Memoria nu-mi dezvăluie și  de o folosea doar la umplut foi de napolitane or și la altceva, dar mozaicul de culori și pete de grăsime mi-l amintesc perfect. Și gustul. 

Cum în debara ședea un cadou grecesc topit și răstopit de drumurile lungi ale vacanței, am ostoit pofta sâmbătă de dimineață. Ce bucurie!



Ingrediente pentru 25 de bomboane (400 grame):

  • 175 grame rahat
  • 40 grame unt moale
  • 175 grame biscuiți Petit Beurre
  • zeama de la o lămâie
  • opțional: alune crocante


Preparare bomboane cu lămâie și rahat

  • Am dat prin mașina de tocat rahatul cu untul și 140 grame de biscuiți. 
  • Am adăugat zeama de la o lămâie și am omogenizat amestecul. 
  • Separat am mărunțit cu sucitorul restul de biscuiți.
  • Am format bucăți de câte 15 grame din compoziția bombonoasă. 
  • Le-am rotunjit și apoi alungit ca pe butoiașe. 
  • La final le-am tăvălit parte prin biscuiți măcinați, parte prin alune tocate. 


ALTE MENȚIUNI 

  • Încep amuzată de faptul că am văzut azi la o cofetărie de la Kaufland o năzbâtie. Ca să nu scrie că vând rahat, pe niște rulouri din diverse arome de rahat, scria zahăr turcesc. Dacă așa îl cheamă, de ce să nu-i spui pe nume?!
  • Pentru că am testat bomboanele în avans pentru o aniversare, încă una, am modelat câteva și restul de compoziție l-am congelat.
  • Toate cantitățile sunt ajustabile. Eu am pornit de la restul de zahăr turcesc din debara (ha!), am adăugat zeama de la o lămâie, un capăt de unt și apoi biscuiți până am omogenizat bine întregul amestec. Bomboanele nu s-or întărit, nici nu s-or înmuiat. 
  • Am folosit unt 82% grăsime. La o cantitate atât de mică, n-aș zice că-i dăunează ăl cu mai puțină grăsime și mai multă apă. Important e să fie moale și nu topit. 
  • Alunele crocante tocate le-am cumpărat din Lidl. 
  • Tre să fie interesante și cu rețeta rahatul de casă - ASTA.  L-am folosit doar la cozonac, unde s-o topit de la frământare. Iară aluatul copt o fost făr de gust. 

  • Bomboanele le-am păstrat la rece învelite în folie alimentară. Mă așteptam să se umezească biscuiții și alunele, dar nu s-a întâmplat. Nici bomboanele nu s-or uscat. 
  • Mă gândesc după decongelare să întind o foaie (un centimetru grosime) și să decupez discuri. Oi vedea. Mi-aș dori și  o decorare specială, dar nu găsesc nimic mai potrivit cu interiorul. 
  • De m-ar fi ajutat și Jumbo cu o cutie, făr de Crăciun pe ea din octombrie, ideea bomboanelor cadou m-ar fi fericit înmiit. 
  • Sunt foarte mulțumită de rezultat, ceea ce se întâmplă atât de rar. 
  • Alte rețete de bomboane, peste 40, sunt adunate AICI

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu