Iertare, nu m-am priceput să le botez c-un nume mai breaz!
Când am încercat prima dată aluatul acesta grozav, l-am decupat inele, AICI rețeta, dar toate bucățile rămase (și-s multe în jurul discului) au fost imposibil de refolosit. Povesteam atunci că rețeta originală recomanda tăierea unor fâșii 10 x 2 centimetri și răsucirea lor. Am arătat apoi cu poze că metoda nu a funcționat. Aluatul răsucit s-a desfăcut, înainte de a ajunge în cuptor. Republic la finalul textului întreaga pățanie, poate vă e de folos. Mi-am amintit însă de-o semirăsucire folosită de mama la unele gogoși. Idee mai grozavă posibil să nu existe!
Ingrediente (pentru 1.2 kilograme fursecuri):
- 600 grame făină
- 2 grame sare
- 100 grame unt rece
- 150 grame ulei
- 7 grame drojdie uscată
- 2 ouă
- 150 grame smântână fermentată
- 2 plicuri zahăr vanilat
- 150 grame zahăr tos sau/și brun
PREPARARE ALUAT
1. Am cernut făina într-un bol în care să încapă toate ingredientele. Am pus untul rece tăiat cubulețe, sarea și uleiul. Am amestecat scurt cu mixerul folosind cârligul pentru aluat până am obținut o compoziție nisipoasă, sfărâmicioasă.
2. Am adăugat drojdia, ouăle, smântâna. Am amestecat cât să obțin un aluat neted, omogen.
3. L-am înfoliat și lăsat peste noapte la frigider.
4. A doua zi am împărțit aluatul în două (câte 550 grame). O bucată am păstrat-o la frigider cât am lucrat-o pe cealaltă.
Am aprins cuptorul la 190 de grade Celsius și am tapetat tava cu hârtie de copt.
5. Am amestecat un plic de zahăr vanilat cu 75 grame zahăr. Am presărat pe blatul de lucru din amestecul de zahăr.
6. Am întins bucata de aluat peste zahăr în foaie 20 x 30 centimetri. Am presărat-o iară cu zahăr. Pentru că nu am poze din timpul împăturii aluatului, le-am republicat pe cele de la inele, când am folosit cantitate dublă de zahăr.
7. Am întins aluatul peste zahăr într-un dreptunghi de 30 x 20 centimetri. Am presărat zahăr și peste foaie.
8. L-am împăturit în 3. Apoi încă o dată, tot în 3.
9. L-am întins a doua oară în foaie 30 x 20, l-am presărat cu zahăr și l-am împachetat în trei și încă o dată.
10. Am întins iară foaie, am presărat restul de zahăr și am împachetat aluatul pentru a treia oară.
11. După ultima împachetare, am întins iară foaie cu grosimea de un centimetru (30 x 20 centimetri).
12. Am tăiat-o în două pe orizontală și apoi în 8 pe verticală. Fiecare fâșie astfel obținută am tăiat-o pe verticală, în mijloc. Am scos unul dintre capete prin tăietură, pentru fiecare bucată în parte.
13. Am așezat fiecare răsucită în tava de copt.
14. Le-am copt 20 - 25 minute la 190 de grade Celsius până s-au rumenit. În carte erau suficiente 12 - 14 minute la 190 de grade pentru coacere.
La fel se procedează și cu restul de aluat de la frigider.
ALTE MENȚIUNI
- Aluatul reușește și cu mai puțin zahăr, este cazul răsucitelor, însă versiunea dintâi cu 250 grame față de 150 este cea mai gustoasă. La sursă, catalogul Patiseria de acasă, se recomandau 450 grame zahăr. Nici nu-mi imaginez rezultatul dulcegăros! Am folosit și doar zahăr tos și exclusiv brun, n-aș zice că sunt diferențe majore de gust.
- În carte, drojdia era dizolvată în 75 de grame apă caldă. De fiecare dată am obținut un aluat moale, făr să folosesc apă.
- Tot în rețeta originală era folosită jumate de cană de grăsime vegetală, primul gând a fost să o înlocuiesc cu 150 grame ulei. Abia acum mă-ntreb de ce n-am dublat untul. Data viitoare, sigur!
- Aluatul poate fi congelat, eu am congelat de fiecare dată jumătate din cantitate. Apoi se dezgheață la frigider, se împăturește cu zahărul și se coace. În carte recomandă congelarea prăjiturelelor coapte, n-am testat încă.
- În rețeta de la care am pornit, aluatul întins în ultima etapă în foaie de 30 x 20 centimetri era tăiat în fâșii de 10 x 2 centimetri ziceam.
- Fiecare fâșie era răsucită de 2 sau 3 ori. Când am încercat prima dată, toate bucățile de aluat răsucite s-au desfăcut imediat. La a doua experimentare, am folosit doar aluat rămas de la decupare, aluatul la copt s-a lățit mult, nu a păstrat nimic din forma inițială.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu