miercuri, 8 februarie 2023

RULADĂ CU VIȘINE ȘI CREMĂ DE UNT

Când s-or adunat 40 de zile de la moartea lui C., mi-am dorit să prăjituresc cu bogdaproste. M-am tot gândit cum să mai sucesc ingredientele de le am prin casă ș-am ajuns astfel la una dintre cele mai grozave combinații de le-am nimerit vreodată. Perfect se potrivesc vișinele acrișoare cu blatul pufos și crema dulce. Zău!


Ingrediente pentru rulada cu vișine (850 grame):

➤ FOAIA DE RULADĂ (31 x 21 centimetri)

- 3 ouă

- 65 grame zahăr

- 1 plic zahăr vanilat

- 75 grame făină

- un praf de sare

- 250 grame vișine jumătăți


➤ CREMA DE UNT CU CACAO

 - 250 grame cremă de unt (AICI rețeta în arhivă)

 - 25 grame cacao

 - 25 grame ulei

 - rom

- În plus, pentru decorare: 50 grame migdale tocate


PREPARARE RULADĂ CU VIȘINE ȘI CREMĂ DE UNT

FOAIA DE RULADĂ

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius.

Am tapetat tava cu hârtie de copt și am așezat vișinele înghețate tăiate jumătăți.  


Am separat albușurile de gălbenușuri. Într-un bol am bătut cu mixerul la viteză mare albușurile spumă cu sarea. Am adăugat zahărul și am continuat mixarea până am obținut o bezea fermă, lucioasă.
 

Cu ajutorul unei spatule din silicon, prin mișcări lejere, de sus în jos, am încorporat făina cernută.


Am întins compoziția în tavă, cu atenție pentru a nu deranja vișinele. 



Am copt foaia 20 - 25  minute la 180 de grade până s-a rumenit. 

Am răsturnat blatul copt  pe o altă coală de hârtie  și l-am lăsat la răcit. Ar fi trebuit să-l rulez, mă temeam însă că mi se vor desprinde toate vișinele. Dar am cam greșit, pentru că la rularea finală a crăpat. 



CREMA DE UNT CU CACAO

Am scos de la congelator crema de unt. În momentul umplerii ruladei, crema fie se așază pe baie de aburi, fie se așteaptă la temperatura camerei să se înmoaie. 

Separat am amestecat cacao cu uleiul și romul,  apoi  le-am încorporat în crema de unt moale. 



UMPLERE RULADĂ CU VIȘINE

Pe foaia de ruladă, peste vișine, am întins în strat uniform 200 grame din crema de unt. 


Am rulat foaia cu atenție și am împachetat sulul obținut în hârtie. 
L-am păstrat la frigider până a doua zi,  când l-am decorat. 



DECORARE RULADĂ CU VIȘINE

Am lăsat restul de cremă păstrat de la umplere să ajungă la temperatura camerei iară, cele 100 de grame, timp în care am prăjit migdalele.
Într-o tigaie cu fund dublu, la foc mic, amestecându-le, le-am prăjit până au început să se rumenească ușor. Le-am lăsat la răcit. 


Am acoperit rulada cu cremă pe fiecare parte.   Pe rând cremă, apoi migdale. 



PORȚIONARE RULADĂ CU VIȘINE ȘI CREMĂ DE UNT

Cu un cuțit cu lama lată trecută prin apă caldă, apoi ștearsă,  am porționat cu ușurință rulada în felii. 



ALTE MENȚIUNI

  • Crema de unt și vișinele le-am avut rămase-n congelator  de la Tortul cu mașinuțe, ACESTA

  • În arhivă, alte 25 de  rulade sunt adunate AICI

  • Platourile dulci de la praznic au conținut,  pe lângă rulada cu vișine
1. Biscuiți cu marțipan - AICI rețeta;

2. Salam de biscuiți cu ciocolată - ACEASTĂ rețetă;

3. Fursecuri cu lămâie și cocos - ACESTEA



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu