miercuri, 15 februarie 2023

PRĂJITURĂ CU BISCUIȚI, NUCI ȘI GEM


Cu puțină vreme în urmă am publicat rețeta Prăjiturii cu biscuiți și nuci - AICI. Mi-am dorit foarte mult s-o refac și pentru că nu puteam rata șansa unei rețete noi, i-am adăugat gem. Pozele sunt asemănătoare la cele două prăjituri, dar combinația este ușor diferită. Se pregătește extrem de ușor și rapid în cantitate mare,  cu siguranță îi va mai veni curând rândul. E delicioasă!



INGREDIENTE

(21 X 31 centimetri, 1 kilogram de prăjitură)

➤ Pentru chec

  • 6 ouă
  • un praf de sare
  • un plic zahăr vanilat
  • 140 grame zahăr tos
  • coajă de lămâie
  • rom
  • 150 grame făină
  • 100 grame gem de prune


➤ Pentru stratul de biscuiți

  • 90 grame biscuiți
  • 90 grame nuci
  • 90 grame zahăr brun
  • 100 grame unt topit
  • 100 grame gem de prune



PREPARARE PRĂJITURĂ  CU BISCUIȚI ȘI NUCI

1. Am început cu pregătirea stratului sfărâmicios. Întâi am prăjit într-o tigaie miezul de nucă până a început să se rumenească. 

2.  După răcire, l-am măcinat. 


3. Am mărunțit biscuiții. Am folosit mașina pentru măcinat nuca și la biscuiți. 

4. Am amestecat zahărul brun, nucile și biscuiții cu untul topit. Le-am lăsat deoparte.

Am preîncălzit cuptorul la 180 de grade Celsius și am tapetat tava cu hârtie de copt. 

5. Separat am pregătit pandișpanul. În bolul mixerului am pus albușurile cu un praf de sare. Le-am mixat spumă.


6. Am adăugat zahărul tos împreună cu cel vanilat și am continuat baterea albușurilor până la dizolvarea granulelor de zahăr. Am obținut o bezea fermă, lucioasă.


7. Am amestecat gălbenușurile cu romul și coaja de lămâie. Le-am adăugat peste albușurile bătute și le-am încorporat cu mixerul la viteză mică.


8. Am cernut peste ouă făina și prin mișcări lejere, de sus în jos, cu spatula am omogenizat compoziția.

9. În tava de copt am turnat jumătate din amestecul pentru chec, aproximativ 300 de grame. Am nivelat. 

10. Am pus cu lingurița, din loc în loc,  gemul peste chec. 

11. Am presărat jumătate din compoziția cu biscuiți, 150 - 200 grame.


12. Stratul de biscuiți se acoperă cu restul de pandișpan turnat cu lingura. L-am nivelat.

13. Am presărat și ultima parte din mixul de nuci și biscuiți. 

14. Am copt prăjitura la 180 de grade până a trecut testul scobitorii,  25 de minute. 

 

15. Am lăsat prăjitura la răcit pe un grătar. 

16. Pentru porționare am tăiat prăjitura în două pe orizontală și apoi în 4 pe verticală și fiecare astfel de bucată încă o dată în 6. Pentru că am dăruit întreaga prăjitură, în poze apare o fâșie de 2 centimetri pe care am scos-o pentru a ști despre ce povestesc aici în deplină cunoștință de cauză. 



Este un desert surprinzător. Se pregătește foarte repede și ușor ziceam, în cantitate mare. Este aromat, cu blat pufos și strat crocant. Recomand. 



ALTE MENȚIUNI

  • Deși am și multe tentative eșuate cu rețetele din Patiseria de acasă, este o colecție pe care o foarte recomand. Folosește ca unitate de măsură cana, ceea ce mă-nervează căci cănile mele nu-s două de aceeași mărime. Și deși presupun că cineva o și gândit când o tradus-o, sunt multe ingrediente care pe la noi nu se găsesc: pachet de brânză dulce pentru cornulețe, cutie chec galben 540 grame, pungă aluat pâine 250 grame, doar astea mi le-am amintit acum pe repede înainte. Presupun că de era consultat un om care să se și priceapă la patiserie, nu era chinu' naibii să ofere câteva alternative locale. 

  • Aceasta este rețeta originală. Are biscuiți graham, nuci pecan, scorțișoară, glazură de zahăr pudră. Compoziția chec galben 540 grame am rezolvat-o repede. În cofetărie se considera: 1 ou + 25 grame făină + 25 grame zahăr = 100 grame pandișpan. 

  • Jumătate din prăjitură am congelat-o o săptămână.  Când a apărut ocazia pentru dăruit, am lăsat-o câteva minute la temperatura camerei. Și-a păstrat aromele și textura intacte. 


  • Deși am avut ouă de țară, am folosit și un praf de turmeric, pe care l-am amestecat cu făina cernută. 
  • Am folosit biscuiți Populari. 
  • În carte se recomandă coacerea la 175 de grade timp de 40-45 minute. 
  • Tre să fie delicioasă și cu fructe. Sper s-o testez repede cu mere. 
  • În arhivă checurile sunt adunate de eticheta ACEASTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu