vineri, 10 februarie 2023

FURSECURI FOIETATE


➤ Dacă-n toate vinerile de ianuarie am publicat rețete de tort, pentru februarie adun fursecuri

De vreo patru ori am repetat rețeta de astăzi, de când mi-o ieșit în cale, nici două săptămâni în urmă. Încă nu m-am dumirit care-i sunt pașii spre reușită. Cum de la două dintre experimente am și poze, mă strădui să-ncropesc o rețetă. Pe celelalte două testări le-am ratat. 



Mi-am întrebat catalogul Patiseria de acasă ce să moșmondesc c-un rest de smântână. M-o trimis la o rețetă de Cornulețe cu smântână, care-n poză arătau a spirale toată ziua. 

Sunt surprinzătoare fursecurile mele de astăzi. La prima vedere ai paria că-s din foietaj. Iară gustul și textura fragedă sunt diferite de tot ceea ce am întâlnit pân acum la fursecuri, biscuiți,  ori altă dulcegărie. Abia aștept să le refac! 




Ingrediente (pentru 1.2 kilograme fursecuri):
  • 600 grame făină
  • 2 grame sare
  • 100 grame unt rece
  • 150 grame ulei
  • 7 grame drojdie uscată
  • 2 ouă
  • 150 grame smântână fermentată
  • 2 plicuri  zahăr vanilat
  • 230 grame zahăr tos sau brun
PREPARARE FURSECURI FOIETATE 
1. Am cernut făina într-un bol în care să încapă toate ingredientele. Am pus untul rece tăiat cubulețe, sarea și uleiul. Am amestecat scurt cu mixerul și paleta pentru aluaturi până am obținut o compoziție nisipoasă, sfărâmicioasă. 
2. Am adăugat drojdia, ouăle, smântâna. Am amestecat cât să obțin un aluat neted, omogen. L-am înfoliat și lăsat peste noapte la frigider.
 


3. A doua zi am împărțit aluatul în două (câte 550 grame). O bucată am păstrat-o la frigider cât am lucrat-o pe cealaltă.

Am aprins cuptorul la 190 de grade Celsius și am tapetat tava cu hârtie de copt. 

4. Am amestecat un plic de zahăr vanilat cu 115 grame (am avut mix de brun cu tos). Am presărat pe blatul de lucru din amestecul de zahăr.  



5. Am întins aluatul peste zahăr într-un dreptunghi de 30 x 20 centimetri. Am presărat zahăr și peste foaie. 
6. L-am împăturit în 3. Apoi încă o dată, tot în 3. 



7. L-am întins a doua oară în foaie 30 x 20, l-am presărat cu zahăr și l-am împachetat în trei și încă o dată.
8. Am întins iară foaie, am presărat restul de zahăr și am împachetat aluatul pentru a treia oară.  
9. După ultima împachetare, am întins foaie cu grosimea de un centimetru (30 x 20 centimetri). Cu decupatorul rotund de 7.5 centimetri am tăiat discuri. Mijlocul fiecărui disc l-am decupat cu paharul de 3 centimetri. 



10. Am așezat fursecurile astfel obținute în tava de copt. 



11. Le-am copt 20 - 25 minute la 190 de grade Celsius până s-au rumenit. În carte erau suficiente 12 - 14 minute la 190 de grade pentru coacere. Calde le-am presărat cu zahăr pudră. 

La fel se procedează și cu restul de aluat de la frigider. 




ALTE MENȚIUNI
  • Aluatul reușește și cu mai puțin zahăr, voi publica rețeta în perioada următoare, însă versiunea cu 250 grame  este cea mai gustoasă. La sursă se recomandau 450 grame zahăr. Nici nu-mi imaginez rezultatul dulcegăros! Am folosit și doar zahăr tos și exclusiv brun, n-aș zice că sunt diferențe majore de gust. 
  • În carte, drojdia era dizolvată în 75 de grame apă caldă. De fiecare dată am obținut un aluat moale, făr să folosesc apă. 
  • Tot în rețeta originală era folosită jumate de cană de grăsime vegetală, primul gând a fost să o înlocuiesc cu 150 grame ulei. Abia acum mă-ntreb de ce n-am dublat untul. Data viitoare, sigur!
  • Aluatul poate fi congelat, eu am congelat de fiecare dată jumătate din cantitate. Apoi se dezgheață la frigider,  se împăturește cu zahărul și se coace. În carte recomandă congelarea fursecurilor coapte, n-am testat încă. 
  • În rețeta de la care am pornit, aluatul întins în ultima etapă în foaie de 30 x 20 centimetri era tăiat în fâșii de 10 x 2 centimetri. 
  • Fiecare fâșie era răsucită de 2 sau 3 ori. Când am încercat prima dată, toate bucățile de aluat răsucite s-au desfăcut imediat. La a doua experimentare, am folosit doar aluat rămas de la decupare, aluatul la copt s-a lățit mult, nu a păstrat nimic din forma inițială. 



  • Pentru decuparea discuri am ales cea mai nefericită dintre forme. Aluatul se taie în triunghiuri, pătrate, dreptunghiuri, în orice formă de la care nu rămân resturi. Aluatul nu se refrământă, va fi imposibil de întins, zahărul începe să se topească și grăsimile să se separe.

  • Fursecurile sunt foarte gustoase proaspete, pe măsură ce trece timpul se întăresc și rămâne gustul unor gogoși reci, pregătite cu foarte multă grăsime.
  • Celelalte rețete de fursecuri din arhivă sunt adunate sub eticheta ACEASTA.  



Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu