duminică, 29 ianuarie 2023

SALAM DE BISCUIȚI CU CIOCOLATĂ


➽ Rețeta de duminică-i gata iară. 

Multe dulcegării experimentez în toate zilele, dar succesul salamului de biscuiți puține îl ating și pe lista tatălui și pe  a fiului.

Pentru pomana de 40 de zile a lui C.,  am pregătit câteva platouri cu prăjituri asortate. Prima rețetă predată cu bogdaproste am publicat-o AICI. Defilarea a început cu biscuiții cu marțipan. A continuat cu salam de biscuiți și fursecuri cu fulgi de cocos. S-o gătat cu ruladă de vișine. Cele două rețete rămase nepovestite,  pe blog, în curând. 



INGREDIENTE (1.25 kilograme salam de biscuiți cu ciocolată)
  • 400 grame biscuiți populari
  • 100 grame stafide
  • 50 grame rom Stroh 40°
  • 50 grame zeamă de portocale
  • 100 grame miez de nucă
  • 300 grame apă
  • 100 grame ciocolată neagră (fu cu 52% cacao)
  • 50 grame zahăr brun
  • 1 plic zahăr vanilat
  • coajă de portocale
  • în plus, pentru tăvălit: 50 grame biscuiți măcinați, 25 grame zahăr pudră, 50 grame nuci măcinate



Preparare salam de biscuiți cu ciocolată
1. Miezul de nucă l-am prăjit ușor într-o tigaie. 100 de grame le-am tocat mare, 50 de grame le-am măcinat pentru crustă. 
2. Am cântărit stafidele într-un castronel și le-am acoperit cu zeama de portocale și romul. Le-am lăsat deoparte o oră pentru hidratare.  



3. Într-o crăticioară am cântărit apa, am adăugat zahărul brun și cel vanilat. Am pus și ciocolata ruptă bucățele. Am fiert siropul până la topirea ciocolatei și zahărului. L-am lăsat la răcit.
4. Timp în care am rupt și biscuiții în bucăți care mai mici, altele mai mari. Peste biscuiți am adăugat nucile tocate.
 

5. În siropul rece am pus stafidele împreună cu lichidele în care s-au hidratat. 


6. Am vărsat o parte din sirop peste biscuiți.  Am amestecat cu atenție, lejer,  pentru a nu strivi biscuiții. Am completat treptat cu sirop până am obținut o compoziție legată. Dacă este prea moale se mai adaugă biscuiți


 

MONTARE SALAM DE BISCUIȚI CU CIOCOLATĂ
7. Am tăiat hârtie de copt pentru rulat salamul. Am combinat nucile, zahărul pudră și biscuiții măcinați pentru crustă. Cel mai ușor se mărunțesc cu sucitorul biscuiții. Eu i-am dat prin mașina pentru nuci. 

Salamul se rulează facil de se folosește folie alimentară. Eu am preferat de astă dată pentru poze hârtia de copt. 

8. Pe bucata de hârtie am presărat amestecul pentru crustă.



9. Am așezat compoziție de biscuiți în mijlocul ei, încercând cu mâna să-i dau forma de baton. 
10. Am tăvălit batonul prin amestecul pentru crustă. 
11. L-am rulat cu hârtia de copt. Am sucit capetele. 
Am procedat identic pentru restul de compoziție. 





ALTE MENȚIUNI
  • Doar pentru o culoare mai intensă, ar fi trebuit să adaug și puțină cacao siropului. 
  • N-am avut de astă dată, dar îmi place grozav salamul de biscuiți cu unt și lapte praf. 
  • Prefer biscuiții populari.  Deși Petite Beurre sunt mai gustoși, biscuiții populari își mențin mai bine textura după însiropare.   
  • Nu știu o altă dulcegărie care să se pregătească atât de repede, în cantitate atât de mare. 
  • Salamul de biscuiți rezistă la frigider și 2 săptămâni. Se poate congela. 
  • Este o rețetă extrem de versatilă. Începând cu  toate soiurile de nuci și fructe confiate, ciocolate, arome, rahat, fulgi de cocos  or frișcă combinațiile sunt făr de număr. 
_______
În arhivă, alte rețete asemănătoare:

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu