miercuri, 15 octombrie 2014

Bomboane Bounty


In iulie trecut ratam oarecum reteta batoanelor Bounty (inlocuisem fulgii de cocos uscati  cu unii proaspeti si fu mare truda sa dreg pocinogu- povestea pe indelete e aci).



Cand am facut mostrele pentru nuntaunu am reincercat reteta intr-o varianta mai usor facubila - le-am decupat mai subtiri si mai scurte - asa am ajuns de la batoane la bomboane, dar tot trudoasa si degeaba m-am rugat apoi sa nu fie alese c-au fost primele pe lista finala (dureaza decupatul, dureaza imbracatul in ciocolata, nu mai spun cat timp consuma trandafirasii si sunt foarte scumpe ingredientele - pentru mine e cea mai scumpa reteta pe care am pregatit-o pe comanda). 




Desigur ca n-am fost in stare sa le fac identice, prea era plictisitor, daca initial doar culorile trandafirilor erau diferite, cand am intrat in lipsa de timpi pentru fondant, le-am mozaicat cu ciocolata alba si neagra (si n-au fost decat 90 de bucati).

Ingredientele pentru 45 bucati taiate cu decupatorul rotund de 3 cm - aprox. 650 gr bomboane:
- 85 gr zahar
- 50 gr unt
- 200 ml smantana pentru frisca
- 150 gr fulgi de cocos
- lapte praf 20 gr
- pentru glazurare 350 gr ciocolata - eu am avut amestec ciocolata alba, cu lapte, neagra - initial le-am combinat pentru o culoare cat mai deschisa - cele pe care le-am decorat cu fondant, apoi pentru a doua doza cu mozaic jumatate de cantitate fu cu ciocolata  lapte+neagra, cealalta jumatate de ciocolata alba - in ambele variante am amestecat Milka+Kandia
- pentru decorare trandafiri din fondant
Pregatire:
1. Untul, smantana si zaharul le-am pus la topit pe baie de aburi. 
2. Dupa topire am adaugat cocosul, am amestecat bine, initial mi s-o parut ca nu se va intari in veci, la cat parea de faramicioasa . 
3.Am intins toata compozitia intr-un strat cu o inaltime de 1.5 cm (cele dintai le-am facut de 2, chiar 2.5 cm, la final mi-au placut astea mai subtiri ). Cel mai usor am reusit sa fac asta acoperind fundul infoliat  a doua caserole de unica folosinta carora le-am taiat capacu. Am lasat caserolele la frigider 15 minute
4. Le-am rasturnat continutul dupa cele 15 minute pe plansa de lucru

5. Am inceput sa decupez cercuri.   
Se mai sfarma, mai raman bucati in afara decupatorului, le-am adaugat in forma chiar daca nu le-am putut decupa, le-am presat cu degetul si au iesit identice celorlate. Eu le-am asezat una langa alta tot intr-o caserola, am asezat folie si am pus si randul doi si tot asa vro 4 randuri. Le-am lasat o noapte la frigider pana la glazurare.

Cele dintai pregatite de proba pentru 8 septembrie

Sectiunea lor
6. Pentru imbracatu in ciocolata eu am topit pe rand o cantitate mica de ciocolata intr-o craticioara pe aburi (initial 2 tablete, apoi mai adaugam cate jumatate). Unul dintre motive este ca trebuia in mod repetat reincalzita, apoi ca mai cad bucati de umplutura cocosoasa care nu arata bine dupa uscare. Dupa ce pe cele dintai le-am uscat pe un gratar si le-am stricat fundurile, le-au ramas dungi, pe restul le-am uscat pe hartie de copt. Varianta cu care am lucrat cel mai usor a fost sa le scufund in ciocolata repede si apoi sa le tin si sa le scutur pe o furculita. Si trandafirii trebuie repede atasati ca altfel nu se mai lipesc. Chiar de initial par ciufulie si neuniforme dupa uscare pot fi usor indreptate.



Pentru cele mozaicate am topit ciocolata neagra si cea alba in doua vase separate. Am scufundat bomboanele de cocos in ciocolata neagra, am turnat cu lingurita linii subtiri de ciocolata alba, apoi cu o furculita le-am amestecat usor far a le omogeniza. Le-am scuturat bine tot pe o furculita si gata.



Pentru nunta am avut 45 bucati cu fondat, 45 cu ciocolata alb-neagra, in total 1.4 kg.

Platourile au fost cu: bomboane Bounty, minibriose cu morcov (decorate cu ciocolata alba si stafide, neagra si liniute din ciocolata), nuci cu crema caramel si crinkles - toate retetele sunt pe zambetania
Din doua doze mi-au iesit 92 de bucati din care 90 au trebuit predate. Tare nedrept fu sa mananc in cele 3 zile cat am lucrat la ele doar doua bomboane si alea dupa pozare. Cel mai amuzant  fu la minibriose ca mi-o mai trebuit sa fac vro 5 si exact atatea am facut (nu mai stiu exact, da' parca am impartit un ou la 3).


Presimt o noua obsesie cu ciocolatoasele astea, deja am in minte cateva noi moduri pentru decorare.
In programul viitor, vineri pe blog, joi pe facebook,  reteta castanoasa pentru Cutia misterelor de octombrie si fixatii vechi legate de blatul cu morcov.

4 comentarii:

  1. Chinezul batran si nebun nu se dezminte nici de data asta si demostreaza inca o data ca poti complica la maxim orice chestie care este prezentata initial ca fiind simpla :D Soro, ai o rabdare de ma doare sufletul!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Stai, Crisule, că mai am nişte idei de complicăceală:))) Presimt că bomboanele astea vor cunoaşte n combinaţii luate câte k.

      Ștergere
  2. E o cantitate destul de mare pt ce imi trebuie mie.POt sa pun mai putin sau trebuie sa respect cantitatile?Te intreb pt ca ma tot invert prin jurul lor si ma bate gindul sa le incerc intr-o zi cit de curind.

    RăspundețiȘtergere
  3. Sigur că poţi lucra cu fracţiuni de doză, Tori! Astea-s cantităţile pentru 45 cum le vezi, poţi împărţi la 2 or 3, de vrei de poftă la 4:)) Numa să ai grijă cu fulgii de cocos, adaugă-l treptat să nu te trezeşti că-i prea mult şi nu le mai poţi modela, de n-ai lapte praf, sare-l! Mie îmi place gustu, în reţeta originală nu era. Te aştept cu veşti!

    RăspundețiȘtergere