joi, 20 ianuarie 2011

Tort pătrat cu buchet de flori



















Tort nr.10 – Ciocolată albă, vişine, ciocolată neagră/ Blat Kinder Pinguin
Ca antrenament la tortul pentru nunta de la sfârşitul lui februarie, ziceam c-am pus la cale acest tort pentru o prietenă dragă. Am început prin a-mi organiza toţi paşii realizării şi-s mulţumită că am reuşit să-i şi respect, nu doar să-i înşiruiesc. Da’ Unii in 6 zile au făcut lumea, eu în 6 zile fac un tortuleţ!

I. Blatul de la prăjitura Kinder Pinguin
Pentru că forma si dimensiunile sunt cele de la tortul cu zaharină(16x16), am făcut tot 2 foi de blat în tava 30x30.

Pentru o foaie:
- 5 albuşuri
- 5 gălbenuşuri
- 100 gr zahăr tos
- 100 ml ulei
- 1 plic de zahăr vanilat
- 3 linguri de pesmet
- 3 linguri de făină
- 2 linguri de cacao
- 2 linguri de miere
- 2 linguri de lapte
- 1 linguriţă praf de copt










1. Gălbenuşurile cu zahărul, uleiul, laptele şi mierea se mixează bine, apoi se adaugă pesmetul, făina, cacao, praful de copt şi se continuă omogenizarea. In reţeta originală de pe gourmandine scrie că aluatul este tare şi se frământă cu mâna, este a treia oara când l-am făcut şi este ca o compoziţie de clătite.


2. Albuşurile cu un praf de sare se bat spumă tare.















3. Peste albuşurile spumă se adaugă compoziţia de gălbenuşuri.


4. In tava tapetată cu hârtie se toarnă aluatul astfel obţinut. 30 de minute timp de coacere.
5. Identic se pregăteşte foaia nr.2.
6. Eu, după ce se răcesc, le las înfoliate o noapte la frigider şi ulterior nu le mai însiropez.


II. Crema ciocolatoasă cu spumă de vişine


















1. Ciocolata albă:
- 100 gr ciocolată albă
- 150 ml frişcă lichidă
- 1/3 plic de gelatină

Plicul de gelatină se împarte în 3 pentru cele 3 creme.Prima parte se acoperă cu apă sau suc de fructe şi se lasă la înmuiat câteva minute. Apoi la bain-marie până se topeşte.
Ciocolata albă şi jumătate din frişcă se pun la topit pe bain-marie, cealaltă jumătate de frişcă lichidă se bate, nu foarte tare.
Gelatina topită se adaugă peste ciocolată, apoi împreună in frişca bătută.


2. Spuma de vişine- 200 grame vişine
- 2 linguri de zahăr
- 100 ml frişcă lichidă
- 1/3 plic de gelatină


Vişinele cu zahărul se dau într-un clocot pănă se topeşte zahărul şi apoi se lasă la răcit. De data aceasta eu am folosit vişine date la blender şi doar câteva întregi, altă dată toate au fost întregi.
Gelatina se pregăteşte ca şi la prima cremă, conform intrucţiunilor generale de pe plic.
Frişca se bate bine, dar nu prea tare, în funcţie şi de cât de lichid este jeleul de vişine astfel încât compoziţia finală să nu fie foarte tare, de este mai moale, la final în tort înseamnă mai cremoasă.


3. Ciocolata neagră- 100 gr ciocolată albă
- 150 ml frişcă lichidă
- 1/3 plic de gelatină
Identic cremei cu ciocolată albă, la topit se pune ciocolata neagră şi se urmează aceeaşi paşi.


III. Asamblarea:
- blat 1
- crema ciocolată albă
- spuma de vişine
- crema ciocolată neagră
- blat 2

Pentru că este primul tort pe care-l voi acoperi cu pastă de zahăr, din teama de a nu avea probleme cu aceasta, am decis să folosesc blat şi pe laterale. Am folosit şi pasta de marshmallow şi pasta de ciocolată fără probleme, dar acesta e un tort care aş vrea să le întreacă pe toate celelalte. După prima cremă am lăsat tortul la rece 1 oră, am pus a doua cremă şi iară la rece o oră, a treia cremă şi l-am lăsat în frigider până a doua zi.

IV. FinalizareDin vasul în care l-am asamblat am scos tortul, l-am răsturnat aşa încât partea care a fost jos acum să fie sus, este cu siguranţă mult mai dreaptă şi nivelată decât cealaltă, de aceea prima foaie care se pune în tava de asamblare trebuie să fie partea care a fost jos în tava de copt. Este o condiţie esenţială la torturile acoperite ca blatul de sus să nu aiba denivelări de niciun fel.
Regula este să fie acoperit bine cu un strat fin de unt bătut cu zahăr, eu am folosit pana acum gem de zarzăre pentru aderenţa aceasta a pastei de tort. N-am mai avut si am dat cu un strat de gem de gutui, spre surprinderea mea nu a contat ca erau mari date pe razatoare.




















Acoperit cu pasta de zahar si decorat cu royal şi buchetul din pasta de lapte praf. Am realizat şi primele decoruri din pasta de zahăr, trandafirii albi. Problema mea a fost că zahărul nu l-am cernut bine, este nevoie de o sită foarte fină prin care cristalele mari de zahăr să nu treacă. Tortul 16x16 a avut 2 kg, probabil 1 kg a fost pasta de zahar acoperitoare cu decorurile(P.D.Z.-800 gr)

Din pacate am facut pasta de zahar cu 2 zile inainte si nu am mai putut-o aduce la forma usor modelabila, teoretic trebuia, practic n-am putut. Astfel ca am trecut prin criza cu rupt pasta, apoi n-am stiut sa impachetez patratul, l-am dres eu pan' la urma, dupa un bocet sanatos.








































Sunt cam mulţumită de rezultatul final, toate se datorează unor oameni care au generozitatea de a împărtăşi din experienţa lor : Lissa, mă înclin pentru dimineaţa în care ai băut cafea reală într-un răspuns virtual! Daniela pentru toate încurcăturile pe care le-am născut şi ai râs de ele, Irinel pentru sfatul cu tavă şi fundă, mulţumesc !







Pasiunea aceasta născută, acum 6 luni, dintr-un click intâmplător pe culinar şi urmată de primul tort cu trandafiri din ciocolată (de mare succes!) pare a fi sub Protecţie, altfel cum tortul nr.10 trecut prin toate peripeţiile lumii tortuloase să reuşească astfel?! Stiu bine, încă-s sub umbrela cu “norocul începătorului”!

Mai uşor se obţine tortul acesta decât se povesteşte, iară bucuria de a dărui şi emoţia de a primi sunt iară dincolo de vorbe scrise.

Miha, mă alătur fetelor ce au sponsorizat tortul(le mulţumesc !) cu gândul meu tainic de rugă « Să-ţi fie cel puţin bine ! »

12 comentarii:

  1. Arata minunat ! Produsul final nu arata ca ai intampinat probleme ! Asadar... felicitari pentru reusita !
    Imi place si sectiunea.

    RăspundețiȘtergere
  2. Bine ai revenit, S.S.! A fost poate cel mai frumos tort pe care l-am facut pana acum, l-am "reperat" inspirat, dar tare mai fura mari "chinurile facerii":)

    RăspundețiȘtergere
  3. Wow...foarte frumos tortul tau.Din ce ai facut ornamentul rosu?E un rosu tare placut!

    RăspundețiȘtergere
  4. Bun venit, Ana! Ornamentul este din pasta de lapte praf, iara rosul este un colorant gel pe care l-am cumparat de la o firma din Buzau. E un rosu tare ochios, mult mai frumos decat il arata pozele mele:)

    RăspundețiȘtergere
  5. SE VEDE CA ESTE UN TORT LUCRAT ADMIR SI FAPTUL CA LE_AI MENTIONAT SI PE CELELALTE PERSOANE CARE TE_AU INPIRAT SI AJUTAT DIRECT SAU INDIRECT.DACA NU TE SUPERI POT SA_TI DAU O IDEE LA ORNAT PE LATERALE POTI FOLOSI HARTIE COMESTIBILA SINT MULTE MODELE FRUMOASE PE LUMEA BASMELOR SI ITI USUREAZA SI MUNCA DAR SI DURATA TIMPULUI ESTE MULT MAI MICA.AI ASIGURAT SUCCESUL,OPTIC VORBIND.TORINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Torina, mulţumesc de sfat! Din păcate torturile mele nu-ţi scot banii, îmi este foarte greu în momentul acesta să mai adaug noi elemente costisitoare. Dar, chiar intru pe site să vă despre ce este vorba. În 2010 când m-am intersectat eu prima dată cu pasta de zahăr era foarte uşor să afle informaţii. În momentul acesta cele mai multe se oferă contra cost, de aceea eu mă bucur de răspunsurile pe care le primesc cu mare generozitate gratis. Că acele nume apar pe zambetania, este singurul mod în care le pot mulţumi! Mi-ar plăcea foarte tare să văd torturile tale, poate mă trimiţi pe undeva unde le-aş putea găsi:)

      Ștergere
  6. AJUT SI EU CUM POT SI CIT POT SI SINT AJUTATA SI EU>CIT DESPRE TORTURILE MELE NU AM UN BLOG IN AUGUST AM 2TORTURI PENTRU NUNTA MEA SI NUNTA UNEI PRIETENE SI ATUNCI SPECIAL TIE O SA_TI TRIMIT CITEVA POZE.VREAU SA_TI MAI SPUN UN SECRET DESCOPERIT DE MINE PERSONAL:cu cit investesti mai mult si apar torturile de calitate cu atit o sa ai mai multe comenzi.te tin la curent daca o sa mai aflu cite ceva nou.Nu vrea sa fiu rautacioasa dar prin 2010acest ,,microb''era lainceput acum este ,,epidemie'' de materiale si oferte din aceasta cauza cred ca persoanele care au evoluat mai rapid in aceasta arta si au avut bineinteles resurse consistente,pe parcurs au uitat de cei care sint acum la inceput de drum .TORINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Oi, ce frumos! Eu n-aş putea să-mi fac tortul pentru nuntă! Muncesc foarte mult la un tort oarecare, de l-aş face pe cel de nuntă aş ateriza cu şorţu la biserică sau unde trebe să mă nuntesc:) Abia aştept nunta ta:)) Casă de piatră şi un împreună cât mai senin!

      Ștergere
  7. MULTUMESC MULT!SA STII CA AM AJUTOARE DE NADEJDE IN MOMENTUL CIND PLEC IN ACEASTA MARE AVENTURA A PROPRIULUI MEU TORT.TORINA

    RăspundețiȘtergere
  8. MULTUMESC MULT!!!!!SA STII CA AM AJUTOARE DE NADEJDE CIMD PLEC LA ACEASTA MARE AVENTURA A PROPRIULUI MEU TORT>TORINA

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mare lucru ajutoarele de care zici. Io n-am! Dar, in câte mă cunosc prin bucătărie nu poci lucra în echipă, încă!

      Ștergere
  9. le MOBILIZEZ PE PRIETENELE MELE lE DAU CITE O TEMA la FIECARE SI EU fac ANSAMBLARILE SI CREMA IN CAZ DE URGENTA.NICI EU NU POT CU CINEVA LUCRA IN BUCATARIE IMI IA DIN ATENTIE SI INSPIRATIA DE MOMENT.Torina

    RăspundețiȘtergere