Iacă-mă la ultima dulcegărie cu spanac, numărul 4!
Domnule Popeye Marinarul, când faceți angajări nu mă uitați, rogu-vă!
Am ajuns deci și la a doua propunere pentru Cutia fisticoasă a misterelor. Să văz de mi-o amintesc căci așa-mi trebe de scriu rețeta făr de lecitină după 3 săptămâni de la facere!
REGULAMENTUL PROVOCĂRII |
Gazda episodului de martie pentru Cutia misterelor, Cristina, a propus următoarele ingrediente: ( copy/paste de ACI ) alliaceae ( ceapă verde, usturoi verde, leurdă, chives, ceapă galbenă/roșie/albă ), salate de sezon ( verde, roma, valeriană, rucola, andive, spanac, untișor ), ridichii, tuberculi ( cartofi roșii/albi/violet/dulci/napi ), rădăcinoase, carne de iepure/rață, oua, făina, lactate, citrice ( limete, lămâie, portocale, grapefruit roșu/galben, pomelo, sweetie) și ingredientul vedetă: FISTICUL
BLAT CU SPANAC ȘI LĂMÂIE
Am asamblat prăjitura în forma rotundă de 26 centimetri. Am copt blatul în tava mare a cuptorului, 28x32 centimetri. Nu părăsiți blogul ca să vă spui și de ce ingineria asta!
Ingrediente:
- 2 ouă
- 25 grame fistic curățat și mărunțit - fu de ăla de la bomboanele primei propuneri, ASTEA, adică fistic curățat precum morcovul, între timp m-am deșteptat, tot pe aci o să citiți cum
- 90 grame unt moale
- 55 grame frunze spanac proaspăt
- 65 grame smântână Dorna pentru frișcă - 35% grăsime
- 85 grame zahăr + 1 plic zahăr vanilat
- 150 grame făină
- 5 grame praf de copt
- esență de vanilie
- 2 linguri zeamă de lămâie
- coajă de lămâie
0. Am dat foc cuptorului.
1. Am blendurit spanacul cu smântâna.
2. Am mixat spumă untul cu zahărul și ouăle.
3. Am adăugat pulberile cernute în sincron cu spanacul, apoi aromele, lămâia și la final fisticul.
4. Am turnat compoziția în tava acoperită cu hârtie de copt.
5. L-am copt pe blat pân la proba scobitorii, 20 minute la foc mic, cuptor preîncins. L-am lăsat la răcit, după care l-am decupat pe cel de 26 centimetri.
BOMBOANE CU SPANAC ȘI BRÂNZĂ
Îs fix cele de la prima propunere, că prea au fost grozave și eu de două ori nu pot fi ingenioasă cu doar 3 ingrediente.
Rezumat bombonos:
- după decuparea blatului rotund, am avut 200 grame resturi
- 50 grame unt moale
- 40 grame zahăr pudră
- 75 grame brânză Quark
- extract de vanilie
E poza de la primele bomboane de aceea resturile de blat au altă formă |
Am mixat untul cu zahărul, apoi cu brânza și la final am adăugat vanilia.
Crema de brânză am amestecat-o cu blatul firimițat.
Am rotunjit între palme bomboane a câte 10 grame, am avut vro 30 bucăți.
Cât am pregătit crema pentru prăjitură, bomboanele au șezut în frigider.
CREMA DE BRÂNZĂ
Din câte îmi amintesc este baza de la cheesecake-ul din Cartea de rețete regale, dar nu am amuș unde verifica.
- 450 grame brânză - poate fi de la brânză proaspătă de vaci la orice cremă de brânză (Philadelphia) eu am avut 250 grame brânză Quark + 200 grame cremă de brânză Frisha
- 225 grame smântână grasă
- 225 grame frișcă bătută
- 85 grame zahăr pudră
- vanilie
- 1 plic gelatină
- un praf de sare
1. Am acoperit granulele de gelatină cu apă.
2. Am mixat brânza cu zahărul, apoi cu smântâna și la final am adăugat frișca și esența.
3. Gelatina hidratată am pregătit-o conform instrucțiunilor de pe plic și am adăugat-o peste compoziția de la pasul 2.
ASAMBLAREA
- în tava acoperită cu hârtie de copt am pus blatul decupat
- peste blat am întins o parte din cremă, mult prea puțină, jumate ar fi fost numa bine
- am așezat bomboane
- bomboanele le-am acoperit cu restul de cremă și am lăsat prăjitura la frigider 2 ore. Din teama că voi pierde lumina pentru poze în ultima jumătate de oră am ținut tava în congelator.
- după întărire, am scos cadrul, am transferat prăjitura pe farfurie și am decorat-o.
DECORAREA
La prima-ncercare a bomboanelor am stricat mult fistic încercînd să-l decojez, iaca rezultatul cercetărilor mele:
- pentru că mare parte din fistic era fie ars, fie uscat, am cumpărat fistic crud, mai scump decât cel prăjit, dar nu cu mult după ce se refac toate socotelile.
- fisticul crud, după îndepărtarea părții lemnoase, l-am ținut 5 minute acoperit cu apă caldă și s-a comportat mult mai bine decât cel prăjit, pe care după udare nu am mai reușit să-l usuc. Nici pe acesta verde n-am avut vreme să-l zvânt la temperatura camerei, dar nu s-a înmuiat decât puțin. Metoda aceasta, împărtășită de Olguța, este foarte eficientă în cazul în care fisticul se folosește la creme, paste.
- am decorat prăjitura - tort cu bomboane și fistic mărunțit. După gusturile mele chiar am reușit să scot vedetă fisticul.
Am fost extrem de fericită, asta după ce l-am ciopârțit în căutarea secțiunii perfecte cu 2 bomboane. N-aș schimba nimic, poate aș însiropa ușor blatul și aș fi mai atentă la poziționarea bomboanelor.
REGULAMENTUL Provocării Virtual hug |
Pentru că de n-ar fi fost provocarea Cristinei de a face desert făr de ingrediente dulcegăroase aș fi ratat o experiență grozavă, costisitoare, dar tot minunată, vreau să-i dedic episodul acesta de Virtual hug găzduit de
Doamnă, vă foarte mulțumesc! Sărbători luminate!
Nu mai am timp să scriu cât de mult iubesc Cutia misterelor astăzi când împlinește 2 ani. Tare o iubesc!
La mulți ani, proiect drag de Cerasela!
Revin după 3 aprilie.
O minunatie de prajitura fisticoasa. Multumesc tare mult Maria, povestesti tare fain, iar de preparatele tale, nu am cuvinte, toatesunt minunateee! :-*
RăspundețiȘtergereEi să nu exagerăm, UNELE sunt minunate. Asta cam este și-i meritul tău că ai gândit o cutie săracă în ingrediente dulcegăroase :))))
ȘtergereCe frumusețe! Pe masa de Paște ar fi regină. Pozele sunt minunate și tu știi asta.
RăspundețiȘtergereTot pentru Paște mă gândesc și eu s-o refac în porții individuale de minitort, dar cum încă nu am curaj pentru oul ăla mare vertical, posibil acolo să merg pe mini. Săru mâna, Ana!
ȘtergereProvocarea va fi gazduita de mine de acum inainte :D
RăspundețiȘtergereTare fain arata tortul asta ♥♥♥
Am modificat in text, vaz ca s-o oferit Paula :)
Ștergere