marți, 25 aprilie 2017

Tort cu brânză de vaci și ciocolată la Cutia misterelor de aprilie



Am ajuns la capătul unui drum lung iară. Deși nu mi-am împlinit niciunul dintre visele cu care m-am urnit pe el, nu-mi poci stăvili lacrimile a despărțire. Știu că făr de caznele ultimilor 10 ani  n-aș fi ajuns astăzi să văd atât de departe și de limpede cărarea de urmat, dar doare a dracu că, iată,  juma de viață se futu în orbecăiri.

Mi-aș fi dorit să mai trăiască azi Virtual hug. La Cutia misterelor,  vreau să îmbrățișez un om strașnic și în zilele ce vor veni voi continua a scrie cu recunoștință despre eroii anilor ăstora.

Există în arhiva Zambetaniei câteva personaje lângă care am crescut în liniște, cu drag. N-o fost pân la când moartea ne va despărți, ci doar până unde visele noastre au urmat direcții paralele. Un astfel de om este C. Zâmbesc amintindu-mi că multe luni de la despărțire, de ne regăseam întâmplător, nu era loc de bună ziua, ci doar de trecut pe trotuarul celălalt. Apoi, ușor,  am redevenit prieteni de nădejde, exact cum ne eram în relație. Zilele trecute l-am rugat pe C. să mă ajute cu un dar de om drag, să mă salveze pentru Cutia misterelor cu un încărcător (cu fundul între multe case am început să uit lucruri exact în cea nepotrivită) și să se bucure de o prăjitură care mi-i mare satisfacție (revin cu rețeta). Nu doar că și-o pierdut juma de zi cu fleacurile mele, dar m-o ajutat cu asupra de măsură, mi-o dăruit un aparat foto care să-mi fie rezervă și m-o binecuvântat cu întotdeauna am zis că ești un cofetar atât de bun. Și DD care nu doarme când io am umbre-n suflet, m-o răsfățat cu așa secțiune, pe care de aș fi gândit-o astfel, aș fi ratat-o cu pocituri.


Luna aceasta la Cutia misterelor gazdă e Marga. Care o adunat pe 10 rânduri toate ingredientele din lume, numa să inspire propuneri. Din păcate proiectul e pe moarte, sunt tare curioasă cât vom mai reuși să adunăm 2, 3 rețete pentru a  asigura o minimă defilare.


De ACI copy/paste pentru lista de aprilie a Margăi:
    - smântână, lapte, unt
    - ierburi aromate: mentă, rozmarin, mărar, oregano, etc.
    - verdețuri: salată verde, ștevie,leurdă,spanac, etc.

    - legume: cartofi, morcovi, roșii, ardei, etc.
    - fructe proaspete sau uscate
    - ciocolată
    - paste, biscuiți, pișcoturi
    - cacao
    - ouă
    Vedeta acestei luni va fi  brânza de vaci.


Am gândit tortulețul pentru un dar, din păcate n-am reușit la timp să fac rost de aparatul foto. De nu era Provocarea, îl predam făr de regrete neimortalizat. Așa, l-am ciopârțit pe îndelete în 8 porții pe care le-am trimis  către alți destinatari neaniversați.

SECȚIUNEA
  • blat pandișpan cu cacao,  însiropat
  • cremă de brânză proaspătă
  • ciocolată neagră cu piure de castane
  • cremă din brânză de vaci iară
  • bomboane - astea nici nu cred că aveam voie la ele, dar am pornit de la premisa că-s zahăr colorat, or ăla e cu dezlegare.


CUPOLA DIN CIOCOLATĂ AMARĂ ȘI PIURE DE CASTANE - 9 cm

INGREDIENTE

  • 50 grame piure de castane, am avut unul de la Lidl din săptămâna franceză. Îl prefer pe ăla românescu foarte dulce și aromat, probabil doar cu urme de castane. L-am folosit în dreptul liniuței fructe că nu reținusem continuarea proaspete or uscate. 
  • 50 grame smântână pentru frișcă
  • 50 grame ciocolată amară

Am început cu asta, să aibă vreme de întărit. Am montat-o într-un castronel de 9 centimetri diametru.
Am pus pe baie de aburi ciocolata tăiată mărunt cu  3 linguri de smântână ș-am amestecat-o pân s-o topit. Am adăugat piureul de castane și am omogenizat. 
Separat am mixat restul de smântână. De-aș fi avut un mixer pentru păpuși mi-ar fi prins bine pentru cele 35 de grame.
În frișca bătută am adăugat treptat ciocolata cu piureul la temperatura camerei. 
În bolul acoperit cu folie am turnat toată crema și l-am lăsat la frigider cât am pregătit blatul.

BLAT DE PANDIȘPAN CU CACAO - 16 cm.

INGREDIENTE

  • 2 ouă
  • 10 grame cacao, cam mult, dar atât am pus
  • 45 grame făină
  • 55 grame zahăr
  • 5 grame ulei
  • un praf de sare
  • un praf de vanilină
  • un strop extract de vanilie

Pandișpanul îl fac doar după regula grame albuș + grame gălbenuș = grame zahăr + grame făină. Am avut 110 grame ou, ar fi trebuit 55 făină, 55 zahăr, am scăzut de la făină cantitatea de cacao.
Am separat albușurile de gălbenușuri.
Albușurile le-am presărat c-un praf de sare și apoi mixat spumă la viteză mare. Am adăugat zahărul în 3 tranșe și am continuat baterea lor până la topirea integrală a zahărului și încă 3 minute.
Am amestecat c-o furculiță uleiul cu gălbenușurile și aromele.
În bezeaua de albușuri am adăugat treptat gălbenușurile bătute cu uleiul și le-am încorporat tot cu mixerul la viteză mare.
Am presărat făina și am redus viteza până la omogenizarea amestecului.
Am turnat compoziția în tava acoperită cu hârtie de copt.
În minicuptorul electric, preîncins la 180 de grade, am copt 15 minute până a trecut testul scobitorii.
L-am răsturnat pe o altă hârtie de copt și l-am lăsat la răcit.
După răcire i-am tăiat capacul, era prea înalt. Am păstrat foaie de 2 cm, crescuse de vro 3.5 cm.


SIROP DE ZAHĂR ARS

INGREDIENTE
  • 15 grame zahăr
  • 50 mililitri apă 
  • extract de vanilie
L-am pregătit după coacerea blatului, înainte de asamblarea tortului.
Am umezit zahărul cu câteva picături de apă și l-am lăsat în ceaunel pe foc mic pân o caramelizat, moment în care am turnat cu atenție restul de apă și am păstrat siropul pe foc pân la topirea integrală a zahărului. 
Cu el rece am umezit blatul în momentul asamblării.

CREMĂ DE BRÂNZĂ

INGREDIENTE
  • 200 grame brânză de vaci proaspătă, a mea fu ușor acră, ceea ce m-o-nervat cumplit
  • 200 grame smântână pentru frișcă
  • 50 grame zahăr pudră
  • 10 grame gelatină granule
  • 5 linguri de lapte
  • un praf de vanilină
  • un strop extract de vanilie
Am blendurit brânza cu jumătate din cantitatea de smântână, zahărul și aromele. Pentru că n-am reușit s-o obțin fină, am adăugat laptele, moment în care am ajuns la ce-mi trebuia.
Separat am acoperit într-un pahar gelatina cu apă și după hidratare am lăsat-o cu paharul  într-un vas cu apă caldă până s-a topit.
Am bătut frișcă smântâna rămasă.
În brânza blendurită am adăugat gelatina topită și răcită, apoi frișca.
Am pregătit crema în momentul asamblării tortului. 



MONTARE TORT

  • În tava în care am copt blatul am așezat folie. Am pus pandișpanul și l-am însiropat.
  • Am întins un strat subțire din cremă de brânză.
  • Am așezat în mijloc cupola întărită.

  • Am acoperit-o cu restul de cremă din brânză.
  • Am dat totul la rece o noapte.
  • A doua zi am scos tortul din formă și pentru că era foarte ciufulit am tras cu lingurița șanțuri verticale pe laterale și pe partea superioară orizontale.
  • Am azvârlit bomboane.
  • L-am tăiat cu un cuțit trecut prin apă caldă și am zis: Mulțumesc, DD, mi-ai salvat un episod misterios foarte special!
Am folosit de multe ori piureul de castane, în combinație cu ciocolata amară îmi place mult. Ciocolata amară face pereche minunată cu brânza. Tortul o avut vro 600 de grame. Sigur c-am muncit juma de zi pentru asta, la fel cât ar fi durat facerea unuia de 3 kile.



Se încheie astfel episodul 37 transmis din bucătăria mov și din cea mai frumoasă casă în care am locuit vrodată. Am mari emoții pentru edițiile următoare din acest punct de vedere, dar prioritatea mea rămâne să nu lipsesc.

Marga, mulțumesc! N-ai prea multe variante pentru noua gazdă, dar ne-om descurca noi și-n condiții vitrege pe mai departe. 

Pe rețete vor urma luni de absențe, dar sper să revin cu lecturile, care-s și ele abandonate între cinșpe bagaje de ceva vreme. 

2 comentarii: