sâmbătă, 17 decembrie 2022

BRIOȘE CU ORNAMENTE DE IARNĂ DIN CIOCOLATĂ

13/31 ➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești pentru 31 de zile.

La-nceputul lunii plănuiam pentru onomastica fiului Nicolae un tort de iarnă cu multe denivelări,  pe care să le formez din brioșe.

Cum unul dintre cei mai dragi oameni din viața noastră o murit cu două zile-nainte de evenimentul ce-l anticipasem fericit,  am anulat întreaga serbare. 



Pentru că am adunat însă multe decorațiuni de iarnă, pentru 15 decembrie ș-o aniversare am gândit tot cupcakes. Sunt poate cele mai frumoase  pe care le-am meșterit vreodată și-s atât de frustrată că nu izbutesc a le și poza pe măsură.


AICI partea a doua,  brioșele cu ornamente din hârtie.




Ingrediente pentru 10 brioșe (baza 5 centimetri):

BRIOȘE
  • 125 grame unt moale
  • 100 grame zahăr
  • 1 plic zahăr vanilat
  • un praf de sare
  • 2 ouă
  • 150 grame făină
  • 4 grame praf de copt
  • 120 grame smântână
  • 75 grame coajă de lămâie și portocală confiată
DECORARE
  • 275 grame cremă de unt - AICI rețeta
  • ornamente de iarnă din ciocolată
  • fulgi de cocos (albi, verzi)
  • perluțe, zahăr colorat


Preparare Brioșe cu vanilie și coajă confiată

1. Am aprins cuptorul la 180 de grade Celsius și am așezat hârtiile speciale de brioșe (chesele), în forma de copt. 
2. Untul moale l-am spumat cu zahărul tos, cel vanilat și sarea. 
3. Am încorporat ouăle pe rând.
4. Alternativ am adăugat în tranșe făina (cernută împreună cu praful de copt) și smântâna. 


5. La final am adăugat cubulețele de coji confiate.


6. Am umplut chesele  până la 3/4. 
 
 
7. În cuptorul preîncins am copt brioșele 30 de minute la 180 de grade.


Cartea recomanda 20 de minute pentru coacere, dar ale mele erau crude încă. Se verifică folosind o scobitoare. 

8. După 4, 5 minute de la coacere se scot din formă și se lasă la răcit pe un grătar. 
9. După răcire se păstrează în caserole cu capac, în loc răcoros. 

Pentru mine mai mult decât scorțișoara, coaja confiată de portocale are aroma specifică sărbătorilor de iarnă. Mi-am dorit brioșe cu miros și gust intense de vanilie și portocală, ceea ce am și obținut. Sunt delicioase!



DECORARE BRIOȘE
Crema de unt la temperatura camerei am amestecat-o scurt cu o lingură până a deveni netedă și spumoasă. 


Pentru brioșele Moș Crăciun am folosit modelul de pe ambalajul ornamentelor. 


O parte cremă am colorat-o în roșu pentru căciulă. Am turnat-o cu poșul cu dui drept sub forma unui con. Am ciufulit-o puțin cu dosul unei lingurițe. Cu cremă albă (nuanța untului) am format marginile și moțul folosind un poș cu dui stea. Am adăugat ornamentul cu Moș Crăciun din ciocolată direct pe fes. Pentru strălucire, pe crema de unt moale am presărat zahăr roșu.


Pentru brioșele brazi am folosit cremă de unt albă și poșul cu dui stea.


Am decorat cu fulgi de cocos verzi și albi, perluțe și  brăduții din ciocolată. Am turnat crema sub formă de raze pe un rând, pe al doilea dungile au fost mai scurte decât primele și puse exact între două din primul strat. Am fixat ornamentul din ciocolată cu cremă de unt. 


Pentru brioșele cu bastonul și coronița am folosit bombonele albe și roșii, fulgi de cocos albi, zahăr roșu, crema de unt făr de colorant.



 
ALTE MENȚIUNI
  • Am pornit de la Brioșe  cu frișcă și căpșuni, o rețetă ce-o am într-o cutie cu 50 de cartonașe pentru Cupcakes și Muffins. 
  • Rețeta era pentru 12 brioșe, eu am obținut doar 10 bucăți.

  • Am înlocuit 120 grame lapte bătut cu ce am avut în casă, smântână acră, 20% grăsime. 
  • Am folosit unt 65% grăsime, dacă tot nu era specificat de care. 
  • În loc de coaja confiată, în rețeta originală erau folosite 100 grame gem de căpșuni. Se umpleau pe jumătate formele cu aluat, se adăuga o lingură de gem și iară compoziție până la 3/4 din formă. Am cumpărat coaja confiată exact acum un an de la Prăvălia aromelor. Am păstrat-o impecabil în caserolă, la frigider întreaga perioadă. Zilele acestea am văzut în Lidl tot felul de coji și fructe confiate.
  • Pentru decorare, sursa recomanda: 200 grame frișcă și 12 căpșuni proaspete. 

  • Crema de unt se păstrează foarte bine la congelator. Cantitatea minimă, pe care o bate mixerul, este de 1.2 kilograme. Am pregătit-o pentru Tortul mov de pe 3 decembrie, ca strat protector între mousse și fondant,  ș-am folosit doar 250 de grame atunci. Restul îl împart în caserole de 300 - 400 grame, pe care le decongelez în frigider sau la temperatura camerei atunci când am nevoie. 
  • Brioșele sunt dulci, crema de unt are mult zahăr, nu pare combinația potrivită adăugarea ciocolatei la decor. Spre surprinderea mea însă, chiar am obținut o prăjitură delicioasă. 
  • Și brioșele pot fi congelate. Își păstrează foarte bine aromele și prospețimea.
  • În arhivă toate rețetele de brioșe (aproape 50) sunt adunate AICI





Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu