luni, 16 august 2021

PRĂJITURĂ CU PIȘCOTURI ȘI CAFEA

Îs iară 40 de grade pe seară, ai milă vremio!

În două luni am dăruit de vreo cinci ori prăjitura aceasta. O recomand nu doar pentru că se pregătește foarte rapid ci mai ales datorită combinației cafea - ciocolată, perechea perfectă. 

Aceasta e o rețeta din categoria celor pentru care scrierea textului depășește cu  mult  timpul efectiv necesar pregătirii ei. 


Ingrediente pentru 1.5 kilograme prăjitură montată în două tăvi de chec (8.5 x 27 centimetri)


  • Pentru blat
- 500 grame pișcoturi de șampanie

  • Pentru sirop
- 400 grame apă
- 40 grame cafea măcinată

  • Pentru cremă
- 70 grame boabe de cafea
- 10 grame nes/cafea solubilă
- 800 grame smântână pentru frișcă
- 7 grame gelatină
- 40 grame apă
- 300 grame ciocolată albă

  • Pentru decor: pișcoturi de șampanie, fulgi de ciocolată



PREPARARE PRĂJITURĂ CU PIȘCOTURI ȘI CAFEA

  • Încep întotdeauna cu pregătirea siropului și  hidratarea gelatinei. Uneori pașii aceștia îi bifez cu o zi înainte. 
  • Pentru sirop pun apa la fiert și când clocotește adaug cafeaua măcinată, acopăr vasul și opresc focul. După ce se răcește îl strecor. Îl folosesc rece. În situații de criză în laborator mergea și călduț. 
  • Pentru hidratarea gelatinei se adaugă apă rece (musai rece) peste granulele de gelatină. Amestec bine și o las deoparte, chiar la frigider uneori când îs canicule ca-n vremile astea. 
  • Înainte de a prepara crema, e nevoie de pregătirea formei în care se asamblează prăjitura. Pentru aceasta am acoperit tăvile de chec cu folie (folosesc pungi curate dacă tot le am).
  • Trec fiecare pișcot rapid prin sirop. Folosesc pentru umezire doar latura cu zahăr a pișcoturilor și tapetez cu ele forma. Pișcoturile din lateral au tendința să se desprindă, dar cu atenție pot fi așezate astfel încât să nu cadă. Încep doar cu un rând și după ce voi adăuga puțină crema va fi simplu de adăugat următorul. Toate pișcoturile le așez cu partea umezită spre interior. Deci cea neînsiropată este pe folie. 
  • Crema se pregătește și ea în mai multe etape, dar doar în momentul montării prăjiturii. Întâi se clocotește o parte din smântâna pentru frișcă, 250 grame. În frișca fierbinte se adaugă cafeaua boabe și nesul. Pentru că tot n-aveam ce face, am prăjit în tigaia de clătite înainte boabele de cafea. 
  • Urmează un pas complicat. Cu blenderul se încearcă mărunțirea boabelor de cafea. Este dificil pentru că boabele și frișca vor sări în toate părțile. Cel mai eficient este a se folosi paharul special al blenderului în care se toarnă frișca cu boabele de cafea, se acoperă cu folie (o pungă) în jurul blenderului așa încât vasul în care se află frișca să fie complet acoperit. Și de nu-i suportul îngust al instrumentului, orice bol se acoperă astfel. Sigur că la cele al căror vas are capac nu mai există aceste riscuri. 
  • Într-un alt bol mai mare, în care să încapă toate ingredientele, se pun bucățile de ciocolată ruptă și gelatina hidratată. 
  • Peste ciocolată se strecoară frișca în care au fost mărunțite boabele de cafea. Se amestecă ușor cu telul sau o paletă și dacă ciocolata și gelatina nu sunt topite integral se așază vasul pe o cratiță/oală în care este apă fierbinte. Este important ca bolul cu ciocolata să nu atingă apa clocotită, ci doar aburii.  Când nu mai există bucăți de ciocolată netopită se îndepărtează de sursa de căldură. Dacă s-a încălzit compoziția, se așteaptă răcirea sa. De se amestecă energic cât ciocolata este pe aburi, se va topi repede și nu se supraîncălzește.  Atenție, ciocolata albă se arde repede chiar și pe aburi. Adică se face un gogoloi/se întărește care va fi aproape imposibil de topit făr de a suplimenta frișca. 
  • Restul de smântână, cele 550 de grame, se bat cu mixerul până se obține o frișcă nu  tare, ci mai lejeră. 
  • În aceasta se încorporează ciocolata topită, poate fi ușor călduță, dar de este fierbinte crema se taie. Pentru o încorporare uniformă, se pot adăufa câteva linguri (1 - 2) de frișcă în ciocolată, se amestecă și apoi se răstroarnă peste restul de frișcă. Folosesc pentru omogenizare mixerul la viteză mică sau spatula de silicon. 
  • Adaug în tăvile cu pișcoturi câte puțină cremă. Așez pe laterale pișcoturi însiropate până sus și umplu formele cu cremă. De este cald când se lucră, nu-s probleme. Dacă este rece însă crema se va întări mai repede (datorită gelatinei) și  trebuie în ăst caz lucrat rapid cu pișcoturile și cu ea. 
  • Dau 5 minute prăjiturile la congelator și le scot pentru a le decora cu ce am prin casă. Poate fi lăsată simplă și-n momentul servirii se pudrează cu cacao/nesquick/nes. De-i nes gustul va fi foarte intens, de nu-s așa mari amatori de cafea degustătorii, ar trebui evitat. 
  • Tăvile se păstrează la frigider sau congelator până crema se întărește. 
  • Se scot din folie pe platouri. 
  • Dacă au fost la înghețat se scot la frigider pentru decongelare, în oricare dintre variante se porționează cu un cuțit trecut prin apă caldă. 



ALTE MENȚIUNI

  • Am pornit de la o prăjitură din cofetărie. Acuș se adună 3 ani de când am părăsit-o și n-am ajuns pe blog nici cu 10 rețete din cele 50. În loc de pișcoturi era folosit un biscuit cu nuci și unt clarifiat. Este o rețetă delicioasă, dar  n-am priceput niciodată cum se mănâncă biscuitul ăla crocant cu o atât de aerată cremă. E drept că prăjitura era congelată și posibil ca pân la urmă textura să fi fost perfectă, n-am habar, întotdeauna am gustat-o fie cu crema moale, fie cu ea congelată, niciodată-n starea-n care fu gândită pentru clienți. 
  • Crema era cu ciocolată de lapte. M-am trezit exact în ziua facerii că am doar albă și așa am mers cu ea pân la capăt. Este gustoasă, dar de aș avea de ales aș vota-o pe cea cu lapte. Pe care am și folosit-o la următoarele refaceri, dar nu mai fu vreme niciodată de poze. 
  • Se monta în forma cupolă de monoporții. 
  • Era acoperită, îs tot la varianta originală din laborator, cu o glazură din ciocolată de lapte și decorată cu bomboane sub forma boabelor de cafea. 
  • Când am pregătit un tort în tava de 22 x 32 centimetri și cu altă ocazie unul în forma de 24 x 34 am înmulțit toate ingredientele cu 1.5. 
  • Îmi place foarte mult la pișcoturile de șampanie să nu folosesc zahăr la sirop. În rețetarul de la muncă, zahărul era în aceeași cantitate cu apa. La 1 kilogram de zahăr se folosea 1 litru de apă. Însiropez întotdeauna pișcoturile doar pe partea care are zahăr. Mă strădui să le ating de sirop făr de a le scufunda. Se vor mai umezi de la cremă și nu-mi doresc să devină invizibile în secțiune, ci să-și păstreze pe cât posibil forma specifică. O prietenă, făr să știe că-s pișcoturi, mi-o zis că-i cel mai pufos blat pe care l-am copt vreodată.  
  • Uneori am adăugat la cremă și cafea instant, capucino, chiar pulberi de ciocolată caldă or nesquick. La origini este doar cu boabe de cafea. 
  • Folosesc pișcoturile de șampanie marca proprie Kaufland, sunt la pachete de 400 grame. Sunt mai ieftine și io nu-s așa de brează să văz diferențe față de alea scumpe. Smântână folosesc Dorna, bidonul de 500 grame cu albastru pe care scrie că-i pentru frișcă. De ajung la Lidl iau de acolo frișca lichidă Pilos la cutii de 200 grame. E mai ieftină ca Dorna. Mulți ani am crezut că-i vegetală ș-am tot evitat-o. Nu-i!
  • Mi-a plăcut foarte mult prăjitura asamblată în forma de chec. Inițial am regretat că nu am folosit strat de pișcoturi, 1/2 cremă, strat pișcoturi, 1/2 cremă. Este puțin mai dificil de lucrat cu pișcoturi pe pereții laterali. 
  • Adesea o pregătesc cu o săptămână înainte de evenimentul care o solicită, ultima dată fu o întâlnire colorată cu prietenii la Oradea și o păstrez la congelator. 

N-oi fi bând io cafea, da-mi foarte plac prăjiturile care o folosesc. 

4 comentarii:

  1. Confirm ca este foarte buna, chiar si dupa plimbarea lunga + uitarea o noapte in lada frigorifica de calatorie :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Tu le-ai gustat pe ambele. Nu-mi mai amintesc cu ce ocazie am adus la Mediaș una dintre tăvile din rețeta asta cu ciocolată albă. La Oradea fu ciocolata de lapte. Interesant că ambele ne-am căpătat în orașul curcubeu cu uitucenie: eu am uitat sărățelele, tu torta.

      Ștergere
    2. Ai adus-o pentru ca tu nu poti sa vii niciodata cu mana goala :D
      Uitucenia se ia, asa ca nu este nimic interesant :P

      Ștergere
    3. O pregătisem cu succes pentru ziua Omei ș-am zis să o testez și pe fanii adevărați ai cafelei:)))

      Ștergere