Prietenii mei iubesc cafeaua (toți!). Eu deși o beau mai niciodată, prăjiturile la care era folosită în laborator au devenit preferatele mele. Cu gândul la niște bezele de acolo cu nuci și nes am pornit rețeta aceasta. Nici n-o semănat, nici n-o răsărit, dar ne-o plăcut atât de mult încât am refăcut-o după o săptămână. Într-o variantă foarte puțin schimbată, dar de publicat separat cândva.
INGREDIENTE (pentru o ruladă de 900 grame)
FOAIA DE RULADĂ
- 5 ouă
- 125 grame zahăr
- 75 grame făină
- 75 grame nuci măcinate
- 75 grame nuci Krantz (caramelizate)
CREMA CU NES
- 350 grame cremă de unt - AICI în arhivă rețeta
- 1 plic nes (12.5 grame)
- 1 plic ciocolată caldă (25 grame)
PREPARARE RULADĂ CU NES
- Pentru foaia de ruladă am separat albușurile de gălbenușuri.
- Am fixat cuptorul la 180 de grade Celsius și l-am aprins.
- Albușurile le-am mixat spumă cu sarea folosind mixerul la viteză mare.
- Am adăugat zahărul și tot la viteză mare am bătut albușurile până s-a dizolvat zahărul și am obținut o bezea fermă, albă, lucioasă.
- La viteză mică am încorporat gălbenușurile.
- Am cernut făina peste nucile măcinate și împreună le-am adăugat peste ouă.
- Am amestecat ușor de sus în jos folosind o spatulă până am obținut o compoziție omogenă.
- Tava de copt am tapetat-o cu hârtie cerată și am turnat compoziția de ruladă nivelând-o.
- Am presărat peste ea nucile caramelizate.
- Am copt-o 15 minute la 180 de grade în cuptorul preîncins până s-a rumenit.
- Am lăsat-o câteva secunde să se răcorească, adică timpul în care am pregătit o coală de hârtie cerată pe care s-o rulez.
- Am întors foaia de ruladă coaptă pe hârtia curată, am desfăcut hârtia pe care s-a copt, care acum era în sus (s-a desprins cu ușurință) și am rulat-o strâns.
- Am lăsat sulul la răcit, timp în care am pregătit crema.
- Crema de unt la temperatura camerei am amestecat-o nesul și ciocolada caldă până acestea s-au umezit.
- Foaia de ruladă răcită am desfăcut-o și am acoperit-o cu crema de unt. Nu a fost nevoie de o margine liberă de blat, crema de unt nu alunecă.
- Am rulat din nou foaia pe cât de strâns am putut și am împachetat-o în hârtia folosită la pasul anterior.
- Am lăsat sulul la frigider o oră pentru întărirea cremei. Sau se poate congela 5 - 10 minute.
- Se porționează foarte ușor cu un cuțit zimțat.
- Se lasă înainte de servire câteva minute la temperatura camerei pentru înmuierea cremei.
ALTE MENȚIUNI
- Nucile Krantz, granule de nuci caramelizate, le cumpăr de la Prăvălia condimentelor. Pot fi înlocuite cu nuci tocate, nu măcinate. Sau se poate coace o foaie simplă făr de adaosuri la exterior.
- Citisem undeva că pentru foaia de ruladă se bat ouăle întregi cu zahărul. Când am încercat astfel, foaia nu a crescut, a rămas foarte subțire.
- Ciocolata caldă mi-am imaginat că-mi va colora crema și-i va împrumuta aroma specială. Nu fu nici una, nici alta. Pentru colorare a doua oară am folosit cacao, firește c-am ajuns în extrema cealaltă și am obținut ciocolată.
- Când am pregătit crema, aroma de nes era foarte intensă. Mă rog, pentru mine neconsumatoarea era. Apoi în combinație cu blatul abia de-o identificai.
_____________________________________________
Alte rețete de ruladă la care am mai folosit crema de unt:
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu