vineri, 25 iunie 2021

RULADĂ CU NUCI ȘI NES

Prietenii mei iubesc cafeaua (toți!). Eu deși o beau mai niciodată, prăjiturile la care era folosită în laborator au devenit preferatele mele. Cu gândul la niște bezele de acolo cu nuci și nes am pornit rețeta aceasta. Nici n-o semănat, nici n-o răsărit, dar ne-o plăcut atât de mult încât am refăcut-o după o săptămână. Într-o variantă foarte puțin schimbată, dar de publicat separat cândva. 

INGREDIENTE (pentru o ruladă de 900 grame)

FOAIA DE RULADĂ 

  • 5 ouă
  • 125 grame zahăr
  • 75 grame făină
  • 75 grame nuci măcinate
  • 75 grame nuci Krantz (caramelizate)

CREMA CU NES

  • 350 grame cremă de unt - AICI în arhivă rețeta
  • 1 plic nes (12.5 grame)
  • 1 plic ciocolată caldă (25 grame)



PREPARARE RULADĂ CU NES

  • Pentru foaia de ruladă am separat albușurile de gălbenușuri.
  • Am fixat cuptorul la 180 de grade Celsius și l-am aprins. 
  • Albușurile le-am mixat spumă cu sarea folosind mixerul la viteză mare. 
  • Am adăugat zahărul și tot la viteză mare am bătut albușurile până s-a dizolvat zahărul și am obținut o bezea fermă, albă, lucioasă. 
  • La viteză mică am încorporat gălbenușurile. 
  • Am cernut făina peste nucile măcinate și împreună le-am adăugat peste ouă.  
  • Am amestecat ușor de sus în jos folosind o spatulă până am obținut o compoziție omogenă. 
  • Tava de copt am tapetat-o cu hârtie cerată și am turnat compoziția  de ruladă nivelând-o. 
  • Am presărat peste ea nucile caramelizate.


  • Am copt-o 15 minute la 180 de grade în cuptorul preîncins până s-a rumenit. 
  • Am lăsat-o câteva secunde să se răcorească, adică timpul în care am pregătit o coală de hârtie cerată pe care s-o rulez.


  • Am întors foaia de ruladă coaptă pe hârtia curată, am desfăcut hârtia pe care s-a copt, care acum era în sus (s-a desprins cu ușurință) și am rulat-o strâns.


  • Am lăsat sulul la răcit, timp în care am pregătit crema.


  • Crema de unt la temperatura camerei am amestecat-o nesul și ciocolada caldă până acestea s-au umezit. 


  • Foaia de ruladă răcită am desfăcut-o și am acoperit-o cu crema de unt. Nu a fost nevoie de o margine liberă de blat, crema de unt nu alunecă. 


  • Am rulat din nou foaia pe cât de strâns am putut și am împachetat-o în hârtia folosită la pasul anterior. 


  • Am lăsat sulul la frigider o oră pentru întărirea cremei. Sau se poate congela 5 - 10 minute.
  • Se porționează foarte ușor cu un cuțit zimțat. 
  • Se lasă înainte de servire câteva minute la temperatura camerei pentru înmuierea cremei. 



ALTE MENȚIUNI

  • Nucile Krantz, granule de nuci caramelizate, le cumpăr de la Prăvălia condimentelor. Pot fi înlocuite cu nuci tocate, nu măcinate. Sau se poate coace o foaie simplă făr de adaosuri la exterior.
  • Citisem undeva că pentru foaia de ruladă se bat ouăle întregi cu zahărul. Când am încercat astfel, foaia nu a crescut, a rămas foarte subțire. 
  • Ciocolata caldă mi-am imaginat că-mi va colora crema și-i va împrumuta aroma specială. Nu fu nici una, nici alta. Pentru colorare a doua oară am folosit cacao, firește c-am ajuns în extrema cealaltă și am obținut ciocolată.
  • Când am pregătit crema, aroma de  nes era foarte intensă. Mă rog, pentru mine neconsumatoarea era.  Apoi în combinație cu blatul abia de-o identificai. 
_____________________________________________
Alte rețete de ruladă la care am mai folosit crema de unt:
  • Simplă, cu fulgi de ciocolată - AICI

  • Cu biscuiți Oreo - AICI arhivată.
  • Cu migdale și  cacao - ASTA.



Alte rețete de ruladă se găsesc accesând eticheta ACEASTA

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu