sâmbătă, 25 noiembrie 2017

DRAGOSTEA ARE 11 DIMENSIUNI - JANE HAWKING



De ce astă carte
Păi, pentru că nu aveam decât alte două volume începute:  Solenoidul lui Mircea Cărtărescu, pe care îmi doresc să nu-l pomenesc în astă fază la toate lecturile lui 2018 și Jean-Louis, primele scrieri ale lui Balzac, despre care povestesc mâine.
M-o atras adesea în librării cartea lui Stephen Howking,  Scurtă istorie a timpului.  Am abandonat repede ispita în favoarea unor autori pe care-i cunosc.  Întâmplarea a făcut să găsesc acest volum, al nevestei dară, în biblioteca unei prietene. L-am citit într-o zi, o zi de aia de a mea obișnuită, cu șaișpe ceasuri de mers cu trenu. Nu doar că am terminat cele peste patru sute de pagini, dar am izbutit să scriu și textul ăsta.  Bine, de ar fi mers trenul mai departe, aș fi ratat gara mea, atât de într-o clipă au trecut ceasurile toate. 

Dragostea are 11 dimensiuni
  • Prima ediție a apărut cu titlul Muzică de înduioșat stelele, iar cea actuală din limba engleză se numește Călătorie spre infinit. 
Măi oameni, cât timp CFR-ul mă plimba printre câmpuri pline de gunoaie și gări mizerabile, în faliment, Jane m-a purtat printr-o viață de om care bate lejer filmul. Înțeleg că există ecranizarea, nu mă-nteresează! Vreau ca imaginea personajelor să rămână cea din capu' meu. 
Era, evident, un om care, ca și mine, avea tendința să se poticnească în viață, dar reușea să vadă partea amuzantă a lucrurilor. Un om, ca și mine, destul de timid, dar care nu se sfia să-și exprime opiniile; un om care, spre deosebire de mine, devenise conștient de propria-i valoare și avea tupeul s-o arate.  
Jane l-a cunoscut pe Stephen în cercul de prieteni al prietenilor. În scurtă vreme nu doar că au creat o legătură  puternică, dar după vro doi ani parcă, s-au și căsătorit. În anul în care au devenit apropiați, 1963, tânărul a și fost diagnosticat cu o boală neurologică degenerativă căreia i se prezisese un deznodământ fatal rapid. 
Doctorii presupun că i s-a făcut o vaccinare nesterilă împotriva variolei, când a plecat în Persia acum câțiva ani, și așa i s-a inoculat un virus în măduva spinării - dar nu sunt siguri, e doar o ipoteză. 
...o paralizie debilitantă a mușchilor motori din întregul corp - cuprinzând până la urmă gâtlejul - într-o perioadă lungă de timp, poate cinci ani, în cel mai bun caz zece... 
Stephen avea 21 de ani în momentul declanșării bolii.  În 1967 i se naște primul copil, apoi încă doi, ultimul la o diferență de doișpe ani față de primul. Cu ăști trei copii și cu boala soțului  progresând rapid la scaun cu rotile și pierderea vocii, lui Jane nu-i rămâne decât să se descurce căci nu are de ales.  Pe măsură ce boala avansa, succesele profesionale ale paraplegicului ating vârfuri de geniu. Or succesu ăsta nu-i nici el vro cireașă de pe tort, și-n Anglia, cercetătorii trăiesc de azi pe mâine. Mă rog, trăiau în anii ăia 60, 70, 80, nu știu acum.
Viețile noastre se conduceau acum după preceptul lăudabil de curajos al lui Stephen cum că, dacă există o boală fizică în casă, nu mai era loc și de probleme psihologice. 
După doușcinci de ani de sclavie, doamna este părăsită pentru una dintre infirmiere. Sclavie zic io care l-aș fi strâns de gât pe domnul respectiv.  Din fericire, ca întotdeauna în viață, șutul în cur se dovedește un mare pas înainte pentru nevasta abandonată. Nu-i sclavie că o crescut singură 3 copii și un bărbat neajutorat, deci 4 suflete? Sunt atât de apăsătoare momentele în care efectiv nu mai poate dar trebuie să mai poată și nu doar o dată, ci de fiecare dată. Și-și numără binecuvântările în toate momentele alea în care oricine ar fi dat bir cu fugiții. Mă rog, nu oricine, dar probabil majoritatea. 
...ceea ce spun întotdeauna când lucrurile nu pot fi schimbate: numără-ți binecuvântările. 
Este atât de frumoasă cartea asta! În primul rând că Jane are umor cu caru și pare să povestească făr de ranchiună trecutul, dar și făr de a rozuli faptele . Este la rându-i o intelectuală ce încearcă să nu-și sufoce propriile pasiuni sub multele îndatoriri. Toate întâmplările de la dezbaterile la care trebuia Stephen să ajungă, toate elitele alea care au etichete de Cambridge sau Oxford printre care se învârte, lucrarea sa de doctorat în literatura spaniolă medievală, concertele și acțiunile filantropice pe care le susține sunt fascinante. De adaug la asta că a călătorit în toată lumea alături de Geniul găurilor negre și că povestește cu lux de amănunte despre locurile și lucrurile pe care le vede, apăi ăsta-i tabloul complet. Și mai e o mână de oameni care-o va însoți cu sprijin de-a lungul mulților ani cumpliți, personaje fabuloase, exact ca ea.



Am o ușoară furie pe domnul și nu prea-mi vine să vorbesc frumos, dar cartea chiar a fost o Bucurie oricât de subiectiv ar fi ea scrisă. Și este despre o lume care nu apare niciodată în lumina reflectoarelor și despre o Anglie care-n perioada aceea era la nivelul României de azi: sistem sanitar aproape praf, asistență socială spre zero. Ceea ce mi-o atras atenția, și care cred că-i diferența ce ne va menține mulți ani în dezastru, oamenii ăia reacționau, frate, făceau petiții, zece ani până rampa o apărut în toate locurile unde persoanele cu dizabilități  aveau nevoie să ajungă. Salvau copacii tot cu hârtii, protestau împotriva înarmării chiar dacă nu aveau sorți de izbândă, scriau guvernelor, se implicau. Vai de mama noastră! Unde petiționez CFR-ul că WC-urile sale mă-mbolnăvesc de hepatită și scaunele de ologeală?

Nu am scris mai nimic despre Stephen Kawking și genialele sale realizări în cosmologie, fizică.  Contorizează Wikipedia scorul meciurilor sale cu Galilei,  Newton, Einstein.  Mai mult decât doctorate la vârste fragede și formule care anulează or completează ceea ce știința avea până-n acel punct, m-a uimit să aflu că toate teoriile și calculele și le purta în minte, făr de ciorne. Și, desigur, faptul că a supraviețuit bolii atât de mulți ani, un fenomen medical la fel de inexplicabil ca maladia.  Asta nu înseamnă că-i minimizez performanțele ci doar că-mi doresc ca măcar pentru astă carte, dacă nu pentru astă viață, meritele să fie ale lui Jane. Deh, mi-s muiere ignorantă! Nu am habar câte dimensiuni are dragostea, dar la mine asta o ajuns, dragoste, nu milă cum aș fi judecat la prima vedere, ci Dragoste, chiar DRAGOSTE!

Ce femeie, ce OM! 

  • Dragostea are 11 dimensiuni: viața mea cu Stephen Hawking / Jane Hawking, editura Humanitas 2013, traducere din engleză de Alexandru Macovescu, 463 pagini
______________
Am mai citit în 2017 :
  1.  Shining - Stephen King
  2.  Colorado Kid - Stephen King
  3.  Misery - Stephen King
  4.  Supunere - Michel Houellebecq
  5.  Miercuri, respirăm - Ioana Chicet-Macoveiciuc
  6.  Visul - Emile Zola 
  7.  Noaptea de foc - Eric-Emmanuel Schmitt
  8. Adio - Honore de Blazac
  9. Hituri celebre din epoca Showa - Ryu Murakami
  10. Jurnal intim (vol. 1) - Marin Preda
  11. Jurnal intim (vol. 2) - Marin Preda
  12. Luni de fiere - Pascal Bruckner
  13. Luminița, mon amour - Cezar Paul-Bădescu
  14. Dragă viață - Alice Munro
  15. O mie de nopți - E.K. Johnston
  16. Bel-Ami - Guy de Maupassant
  17. Să fii român! - Dan Puric
  18. Pobby și Dingan - Ben Rice 
  19. Einstein - Francoise Balibar
  20. Doi ani, opt luni și douăzeci și opt de nopți - Salman Rushdie
  21. Sărutul dinaintea morții - Ira Levin
  22. Viața și Opera - Cristian Tudor Popescu
  23. Galaad - Marilynne Robinson 
  24. Roșu ucigaș - Jerden Brouwers 
  25. Golem - Gustav Meyrink
  26. Noi - Evgheni Zamiatin
  27. Consumatorul de suflete - Codin Maticiuc
  28. O vară la țară - J.L. Carr
  29. Șoimul rătăcitor - O poveste de dragoste - Glenway Wescott
  30. Studii despre iubire - Jose Ortega Y Gasset
  31. Ură, prietenie, dragoste, căsătorie Alice Munro
  32. 1Q84 (vol. 1) - Haruki Murakami
  33. 1Q84 (vol. 2) - Haruki Murakami
  34. 1Q84 (vol. 3) - Haruki Murakami
  35. Copila de zăpadă - Eowyn Ivey
  36. Conversații cu Dumnezeu (vol. 1)  - Neale Donald Walsch
  37. Conversații cu Dumnezeu (vol. 2)  - Neale Donald Walsch
  38. Viața ca o pradă - Marin Preda 
  39. Conversații cu Dumnezeu (vol. 3)  - Neale Donald Walsch
  40. Întâlnirea din pământuri - Marin Preda
  41. Anatomiștii în căutarea sufletului - C. Bălăceanu-Stolnici
  42. Extraconjugal - Mihai Radu
  43. Spartacus - Rafaello Giovagnoli
  44. Open: o autobiografie - Andre Agassi
  45. Călăul dragostei - Irvin D. Yalom
  46. Autoportretul scriitorului ca alergător de cursă lungă - Haruki Murakami
  47. Ce n-a avut loc în prompter - Lucian Mîndruță
  48. Cum s-a românizat România - Lucian Boia 
  49. Mâța Vinerii - Doina Ruști 
  50. Cea din urmă zi a unui condamnat - Victor Hugo
  51. Spovedania unui preot ateu - Ion Aion

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu