vineri, 23 octombrie 2015

Tort cu ciocolată albă și fructe de pădure



Era musai să folosesc ce am prin casă pentru tortul 61.  Aveam mure și zmeură, ca să nu-mi mai domine toate ciocolatele cu lapte, preferate mele,  am folosit doar ciocolată albă, care-n combinație cu blatul negresă  fu desăvârșită.



Despre căluț am scris la Virtual hug - aci arhivat - completez cu:  200 grame, 20 cm x 12 cm, din fodekor alb, tutorialul după care mă ghidez de 3 ani, e ăsta.



Stratul decorat de sub figurină este din biscuiți colorați ( biscuiți populari zdrobiți și puși într-o pungă  în care am adăugat colorant și rachiu, i-am uscat în cuptorul cald). De eram inspirată să-i folosesc și la tortul ursulețului - acesta, nu-l urâțeam cu măcinătură de pișcoturi.

Blatul negresă  - am copt 2 foi în tava de 26 cm, pentru o singură foaie am folosit:
- 20 grame migdale măcinate
- 25 grame cacao
- 135 grame zahăr
- 85 grame făină
- 3 grame praf de copt
- 3 grame bicarbonat de sodiu
- 1 gram sare
- 40 grame ulei
- 100 grame lapte
- 1 ou
- 100 grame apă clocotită


 
Ingredientele lichide fără de apa clocotită le-am amestecat ușor împreună cu oul, le-am adăugat pe cele uscate și am omogenizat compoziția căreia la final i-am încorporat apa fierbinte.
Am turnat aluatul curgător în tava acoperită cu hârtie de copt.
În cuptorul preîncins am copt foaia 30 de minute. După răcire, am înfoliat-o și ținut la frigider pân la asamblarea tortului, a doua zi.
Identic am pregătit cea de a doua foaie de negresă.
Blaturile sunt umede, nu necesită însiropare.

În căsuța de căutare a zambetaniei de se cere blat negresă se vor afișa multe alte rețete minunate.

Crema cu zmeură / mure   - le-am pregătit identic în ordinea asamblării, întâi cea cu zmeură.
- 200 grame zmeură congelată / mure congelate
- 20 grame zahăr
- 250 grame frișcă lichidă
- 5 grame gelatină
- 50 grame apă
- 200 grame ciocolată albă



1. Am pus gelatina la hidratat în apă.
2. Am pus pe foc mic zmeura decongelată cu zahărul. După topirea zahărului, am blendurit zmeura, am strecurat-o.
3. Am pus pe baie de aburi ciocolata cu 160 grame frișcă lichidă.
4. Am mixat restul de frișcă cu o lingură de zahăr.
5. Am adăugat în ciocolata topită gelatina hidratată și zmeura. Am lăsat la răcit amestecul lor omogen.
6. După răcire i-am adăugat o lingură, două de frișcă și apoi am răsturnat-o în restul de frișcă.
7. Am acoperit primul blat cu această primă cremă.
8. Am lăsat la frigider până a fost gata a doua cremă. Eu îs mocăită și zmeuritoasa edra întărită, altfel aș fi ținut-o 15 minute la congelator.

Crema cu ciocolată albă
- 200 grame ciocolată albă
- 180 grame frișcă lichidă
- 50 grame apă
- 7 grame gelatină
- 25 grame unt



1. Am pus la hidratat gelatina.
2. Am topit pe aburi ciocolata cu untul.
3. În ciocolata topită și caldă am adăugat gelatina înmuiată în apă.
4. Am bătut frișca și am încorporat-o treptat în ciocolata topită și răcită.
5. Am acoperit prima cremă cu aceasta și am lăsat tortul la frigider cât am pregătit crema cu mure, asemeni celei cu zmeură.



6. Am lăsat tortul o noapte la frigider, a doua zi l-am răsturnat și acoperit cu biscuiții măcinați.





Inginereștile:  26 cm diametru, 2.5 kg.

Visez încă la un tort cu marginile perfecte, dar mai am de așteptat. Cremele au curs pe lângă blaturi și de aceea le-am rașchetat ondulat. Am o racletă pentru adezivi,  de 2 lei,  de la Baumax pentru misiunea asta.





Tortul de anu trecut o avut-o vedetă pe Lăptica, aci arhivat, sper pân la anu să mă- nvrednicesc de-o cămașă și să nu iau la rând ferma animalelor.

Mâine e programată o îmbrățișare virtuală pe care am scris-o în lacrimi și cu mult drag, căci doar așa funcționez.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu