vineri, 30 octombrie 2015

Brioșe din foi de plăcintă cu iaurt și ciocolată


La concursul Adio grăsime participam c-o rețetă plină de zahăr în urmă c-o lună. De atunci am repetat-o de vro 3 ori și de fiecare dată brioșele ei au dispărut înainte să ajungă la pozat.
T.,  care refuză dulcegăriile oricare le-ar fi soiul, o mâncat doișpe, asta după ce eu la prima-ncercare devorasem șase pân la leșin.

De astă dată, mi-am zis că dacă rețeta tot e atât de simplă, ia s-o complic!
Rezultatul final este peste toate așteptările mele, o minune!

- Maria, dar de ce să le mai adaugi ciocolata ?! Nici nu cred că se potrivește ...
- Păi, măi  Ale, n-au aspect comercial!

Și-n timp ce rosteam asta, știam că are dreptate, cum să potrivesc blatul iaurtos cu ciocolată?

Pentru 12 brioșe am pornit ca la varianta de concurs cu:
- 200 grame foi de plăcintă - adică jumătate de pachet, cealaltă jumătate o țin la congelator până la următoarea repetare
- 350 grame iaurt - am crescut ușor cantitatea
- 75 grame zahăr brun - îmi place grozav gustul - întâia dată fu tos și tot delicioase fură brioșele
- 4 ouă
- coajă de lămâie și portocală - sunt tare încântată de pachetele de la Dr Oetker și le adaug la toate rețetele
- esență de vanilie
- 10 grame goji + 40 grame stafide - pe astea tot după concurs le-am adăugat și tot potrivite fură

Pentru sirop:
- 200 ml apă
- 50 grame zahăr brun
- esență de rom

Pentru cremă:
- 150 grame ciocolată albă
- 150 grame frișcă lichidă
- esență de vanilie

Pentru decor:
- goji
- zahăr brun

1. Foile de plăcintă le-am ținut peste noapte în frigider pentru dezghețare.
2. Am decupat 24 de cercuri cu inelul de inox din mai multe foi de plăcintă suprapuse.
3. Restul de foi le-am mărunțit. Cel mai ușor reușesc asta de mă joc cu ele ca și cum aș spăla manual rufe. Le-am adăugat stafidele și goji.
 


4. Am amestecat iaurtul, ouăle, zahărul, esența, coaja de citrice.
 


5. Peste foile de plăcintă am adăugat iaurtul și am omogenizat ușor, cu atenție să nu rămână cocoloașe din foi - se întăresc la copt și-s deranjante la consum.
6. Am umplut pe 3/4 hârtiile de brioșe.
 


7. Am acoperit compoziția cu câte un capac decupat inițial din foile de plăcintă.
 


8. Am copt la foc mic, în cuptorul preîncins 60 de minute.
 

Cât brioșele s-au copt am pregătit siropul. Am ars zahărul, am adăugat apa, am lăsat pe foc pân la topirea acestuia. Am adăugat esență de rom.

Peste brioșele fierbinți am adăugat siropul. Încă nu am găsit soluția îndepărtării hârtiei. Aceasta se lipește foarte tare de brioșe în timpul însiropării și răcirii.

Pentru crema de ciocolată am greșit proporțiile, îmi aminteam că trebuie să fie egale. Ciocolata se topește pe aburi cu frișca, la final se adaugă esența și se păstrează 6 ore la frigider după răcire. Se mixează. A fost moale pentru trandafirii ce-i doream, dar a fost absolut perfectă pentru combinația finală.

Cele 12 discuri decupate le-am copt într-o tigaie cu fund gros, exact ca pe turtele de Crăciun.



Am lipit discurile de brioșe cu câteva picături de cremă, apoi am turnat cu poșul ceea ce se vroiau trandafiri din crema de ciocolată.





Am decorat cu goji și zahăr brun.
 


Nu am cuvinte să dovedesc cât de surprinzătoare este foaia înmuiată și ce delicioasă e combinația celor 4:  brioșă cu iaurt, sirop de zahăr ars, foaie coaptă, cremă de ciocolată.



Sper să reușesc pentru sfârșitul acesta de săptămână să public și ultima parte din Virtual hug de noiembrie. Săptămâna ce vine are:  parada Cutiei misterelor, o  nouă ruladă și ce personaje oi reuși din cele 7 comandate de nepotă miu.

2 comentarii:

  1. Moaaaaa, ce inginerie ♥♥♥
    Nici in capul meu nu se pupa ciocolata cu briosele astea, dar daca tu zici de bine de ele, te cred pe cuvant :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sunt tare încântată de rețeta aceasta, o refac de 1 decembrie pentru bunica.

      Ștergere