luni, 27 octombrie 2014

Brioşe cu brânză şi prune



Când am pregătit pentru prima dată brioşele cu brânză şi mure  ale Laurei Adamache (reţeta aci) aveam accesul la un cuptor electric şi le-am tot făcut de vro 4 ori consecutiv cu afine. În varianta mini pentru un platou cu prăjituri asortate n-au mai ieşit atât de grozave, adică pufoase, o fi fost din cauză de brânză decongelată, or de cuptor pe gaz, n-am habar! Sâmbătă le-am repetat cu prune şi din păcate nu mi-o trecut prin cap să coc câteva mini şi să mă dumiresc. Pentru că acum (pân oi reuşi macaronşii) am căpătat un cuptor electric pitic am copt şi la gaz şi la curent ş-o ieşit identice pufoşeniile.


Reţeta originală este pentru 24 de brioşe, eu am pregătit din jumătate de ingrediente 14 brioşe (6 coapte-n chese de 4 cm la electric şi 8 în hârtii de 5 cm la gaz).

Ingrediente:
-         250 gr făină
-         120 gr zahăr
-         2 ouă
-         80 gr lapte – cam 65 ml am măsurat eu
-         5 gr praf de copt
-         70 gr unt topit şi răcit
-         150 gr prune
-         120 gr brânză de vaci
-         1 linguriţă scorţişoară
-         zahăr pudră pentru decorare



1. Am pregătit prunele. Iniţial am încercat să îndepărtez pieliţa, n-am reuşit, oricum în brioşa finală n-o contat. Am scos sâmburii şi am tăiat jumătăţile în cubuleţe. Le-am presărat o lingură de făină şi una de scorţişoară, le-am cernut uşor surplusul de făină şi gata.


2. Am cernut făina, praful de copt şi le-am amestecat cu zahărul.


3. Am amestecat lichidele: laptele, ouăle, untul.
4. Peste lichide am turnat făinurile şi am amestecat c-un tel pară cât să le-ncorporez, nu mai mult.
5. Peste compoziţia aceasta am răsturnat brânza şi iară uşoară omogenizare.
6. La final am adăugat cuburile de prune.


Brioşele mari (5 cm) coapte la cuptorul pe gaz

7. Am umplut chesele până sus. N-am idee cum fac fetele astea de le lasă pe jumate goale şi-s tot de două ori mai crescute decât ale mele pline.
Brioşele de 4 cm
coapte în cuptorul electric


8. Am copt 30 de minute la 180 grade pentru electric, la gaz 35 de minute de foc mediu.


9. Le-am pudrat cu zahăr. Cele mini pentru platouri le-am acoperit c-o glazură din zahăr pudră şi zeamă de lămâie (cât să obţin o pastă curgătoare) şi le-am decorat cu afine trecute prin miere de albine.
 
Biscuiţi cu marţipan, trufe cu vişine, tarte cu malaga, brioşe cu afine, nuci caramel, crinkles - toate-s pe blog
Îmi place tare reţeta asta pentru că-i făr de mixer, nu c-ar avea mare dificultate folosirea lui, ci că nu-mi mai deranjez vecinii la unşpe noaptea când mă trezesc io să dulciulesc şi pentru că-s pufoase tare şi dulci deloc exagerat. Fructele de pădure congelate îs o variantă mai potrivită, se topesc minunat la final, brioşele rămân umede, ceea ce nu s-a prea  întâmplat la  prunele mele înfăinate.



Programul săptămânii pe blog:
-         miercuri despre cum am decorat brioşele cu morcov la nuntă
-         vineri : cei mai fragezi biscuiţi şi făr de ou şi făr de prafuri
-       sâmbătă şi duminică, zilele de carte,  dedicate  doctorului Goebbles – notiţele mele sunt pentru vro cinci episoade, amu să văd de reuşesc a le rezuma.

Planul pentru bucătărie: musai a-mi forţa reîmprietenirea cu fondantul, fie şi doar pentru că am dat 10 lei pe 100 gr la Auchan.


3 comentarii: