luni, 13 decembrie 2021

TORT CU BEZELE ȘI MACARONS

13/31➤ Provocarea lunii decembrie 31 de povești (or mai puține) pentru 31 de zile


Am mai pomenit zilele acestea despre tortul roz și iacătă-l!

Insist în a scrie kilometri la torturi, poate astfel dovedesc cât de multă trudă este la unul și nu mai aud atât de des: dar la cofetărie costă treizeci de lei kilogramul. Bre, io cumpăr cu patruzeci  ciocolata, cu cincizeci untul, să mai zic fondantul or făina de migdale? 

N-aveam vreme de tort nou pentru început de decembrie căci deja era programat în aceeași zi tortul cu brânză și mere. Dar când fetița mi-o arătat modelul mi s-o părut că nu solicită mulți timpi. Două bezele și trei macarons, niște fondant pe băț, cât de ușor! Oi, ce m-am mai păcălit. 

Cum am făcut macarons am povestit ACI.



Despre bezele pe băț am scris AICI.


Cum am obținut așchiile de ciocolată descriu amuș. 

Teoria zice că se topește ciocolata pe baie de aburi și se întinde pe hârtie de copt. După ce se răcește și se întărește se trag așchiile cu ajutorul unui cuțit. Ca și când ai răzui geamurile înghețate ale mașinii. Ce n-am reținut din manual mă duse-n eșec. Am întins ciocolata în strat subțire (deh, așa se răcește mai repede) și când să trag cu lama cuțitului (bașca, abia am găsit una făr de zimți) s-o crăpat de n-am putut scoate nici juma de așchie. Am reluat cu ciocolata întinsă în strat de 2 centimetri și fu chiar ușor. 


Despre celelalte decorațiuni din fondant n-am a zice prea multe. Poate doar că am folosit pentru a obține modelul de pe cornetul de înghețată și celelalte discuri forma de faguri. O, da! Pur și simplu foaia întinsă de fondant colorat am presat-o cu forma din aluminiu. Apoi am decupat-o or rulat-o. Am folosit pentru toate 200 grame fondant Princess. 


Tortul fu îmbrăcat în cremă de unt (300 grame). ACI rețeta. 





Pe foarte scurt despre tort. Despre toate elementele am scris pe îndelete rețetele la torturile din arhivă. 


  • Primul blat și ultimul sunt pandișpan cu cacao.
  • Blatul din mijloc este pandișpan.

  • Toate cele 3 blaturi au fost însiropate. Cel alb cu sirop de vanilie, cele negre cu sirop de cacao. 

  • Între blaturi sunt  două straturi identice: cremă de ciocolată neagră în amestec cu ciocolată de lapte. 

  • Am montat tortul în forma de 28 centimetri și o avut aproape 3 kilograme. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu