vineri, 7 aprilie 2017

TORT DE BISCUIȚI



Sunt multe torturi de post pe Zambetania, membrii nepăcătoși ai familiei mele fiind aniversați doar în astfel de perioade. Unele dintre torturi sunt atât de reușite că le-am transformat în rețete de frupt. Nu e cazul celei de față, deși salamul de biscuiți de multe ori este obținut făr de carne-brânză-ouă. Eu prefer varianta cu lapte praf, de aceea acum am folosit lapte de cocos. De nu pare logic de aceea ăla, în capul meu e.


Am avut la final 1.8 kg. compoziție de biscuiți pe care am montat-o astfel:
-1 tort (16 cm x 1 kilogram)
- 4 minitorturi (7,5 cm x 150 grame)
- vro 12 bomboane (4 cm x 15 grame).


INGREDIENTE  

  • 600 grame biscuiți populari, am găsit la pungă de 900 grame de la Vel Pitar, vro 5 lei o costat
  • 600 grame apă
  • 100 grame zahăr
  • 35 grame cacao
  • 90 grame ciocolată de post, am avut o tabletă Galactic
  • 200 grame lapte de cocos la conservă (150 grame parte solidă, 50 grame lichidă)
  • 200 grame rahat cu aromă de fructe tăiat cubulețe, cumpăr de la Lidl la pungă de 500 grame, costă 6 lei, este foarte moale și gustos
  • 100 grame nuci ușor coapte și tocate grosier (o fost un mix din  alune de pădure, migdale decojite, fistic) 
  • 2 foi de napolitană decupate pentru fiecare formă de tort în parte

FACEREA
  • Apa cu zahărul, laptele de cocos și cacao le-am pus pe foc pân la topirea zahărului. În siropul fierbinte am aruncat ciocolata ruptă bucăți. Am amestecat pân la topirea acesteia și am lăsat siropul la răcit.
  • Am tăiat biscuiții în  bucăți mici, nucile și rahatul.
  • Am turnat peste biscuiți siropul răcit și am omogenizat compoziția. Apoi am adăugat nucile, rahatul, am avut și câteva cireșe confiate și iară am omogenizat.
    • Am lăsat-o în așteptare cât am pregătit stratul de ciocolată.

    STRAT DE CIOCOLATĂ, GLAZURARE, DECORARE

    • 300 grame ciocolată neagră, am avut Delica Dore de la Profi, parcă 72% cacao
    • 300 grame lapte de cocos la conservă, doar partea solidă după ce cutia a stat la rece
    • migdale, fistic, bombonele pentru decorare
    • Am topit cocosul cu ciocolata pe baie de aburi. 
    • Am decupat câte două foi de napolitană pentru fiecare tort.
    • Am așezat în forma înfoliată napolitana, am acoperit-o cu strat de ciocolată topită - 100 grame la tort, 30 grame la fiecare minitort. Am lăsat la frigider câteva minute până s-a-ntărit ciocolata.
    • Am pus peste foaia de napolitană și stratul de ciocolată compoziție de biscuiți.

    • Peste biscuiți am adăugat iară strat ciocolată topită cu grăsime de cocos și foaie de napolitană.
    • Am lăsat la rece o noapte torturile în faza aceasta.
    • A doua zi am reîncălzit pe aburi ciocolata rămasă, am scos torturile din forme și le-am acoperit integral or parțial cu ciocolată.
    • Pentru decorare am așezat migdalele, fisticul, bombonelele pe ciocolata moale.

    • Pentru că pân la pozare bomboanele s-au topit, am uns stratul de ciocolată cu miere și am aruncat unele noi pe el.
    • Tortul de 16 cm l-am congelat o săptămână pentru ziua soră-mii. A fost foarte gustos, nu și-a pierdut or diluat gustul inițial.
    • Toată ciocolata a crăpat în stratul final. Am presupus că ar fi fost nevoie de mai mult cocos or o ciocolată cu mai puțină cacao. 
    • Deși o fost greu de tăiat straturile de ciocolată, secțiunea n-o suferit. 
    • O zi l-am lăsat în afara frigiderului să-l pot porționa pe cel mare. Cele mici și bomboanele le-am dăruit imediat după facere, făr de congelare.


      Poate revin până-n sărbători cu al doilea tort de post al soră-mii. De nu, de Paște voi defila făr de carne-brânză-ouă.

      4 comentarii:

      1. F interesant si aspectul si reteta!!IMI place!!!!!Torina

        RăspundețiȘtergere
        Răspunsuri
        1. Mi-a ieșit grozav, mi-s tare mândră! Mulțumesc, Tori! Gânduri bune și putere.

          Ștergere
      2. Am mai vazut salam de biscuiti montat in forma de tort si chiar la un moment dat ma batea gandul sa fac si eu, totusi nu am prestat inca si asta doar pentru ca nu pot sa trec de bariera psihologica "salam" :D Il las prin urmare in asteptare pana la noi ridicari de bariera :D

        RăspundețiȘtergere
        Răspunsuri
        1. Păi salam e când îl modelezi rotund, sul. Când e tort, nu-i salam :-p. Nu-nțeleg de ce botezat salam, nu-mi vine să-l promovez. Îmi amintesc că la un moment dat l-am făcut cuburi, doar ca să nu fie nevoie să-l defilez cu numele din buletin.

          Ștergere