vineri, 3 martie 2017

Prăjitură de post cu șerbet de trandafiri



Pentru călătoria  lunară la neamurile mele nepăcătoase am stat în bucătărie toată sâmbăta ce-o trecut. Bilanțul?!
  1. Primul chec de post l-am ratat, o ieșit din coajă ca dintr-un cofraj. După cinșpe secunde de analiză am decis că nu se cade să le dăruiesc doar miezul, coaja o mâncasem toată să pot gândi corect.
  2. Am refăcut checul sub forma asta de prăjitură cu gândul să încerc unul în două culori.
  3. Am ratat checul duo.
  4. Am copt foietaj pentru o prăjitură. Revin luni cu grozăvia de blat.
  5. Am ratat prăjitura cu foietaj.

Este checul cel grozav de post, ĂSTA. Nu l-am reușit pe motiv de ieșit din tavă în două bucăți perfect independente: coaja și miezul. Cum n-am multă minte, l-am reîncercat imediat cu adaos de sfeclă pentru culoare, ziceam că mi se năzărise să testez unul în două culori ulterior.

BLATUL 17 x 24 centimetri

Ingrediente:
  •  200 mililitri apă minerală
  •  300 grame făină
  •  150 grame zahăr 
  •  80 grame ulei 
  •  8 grame praf de copt
  •  1 praf de sare
  •  1 linguriță extract de vanilie
  •  1 praf de vanilină, scorțișoară, cuișoare
  •  50 grame sfeclă coaptă,  dată pe răzătoarea mică
  1. Am mixat bine zahărul cu uleiul, am adăugat extractul, condimentele și apa minerală, apoi făina cernută cu praful de copt, sarea. La final am încorporat ușor cu o spatulă sfecla.
  2. În tava acoperită cu hârtie de copt am turnat compoziția.
  3. Pentru chec se recomanda în cuptorul preîncălzit,  de copt timp de 70 minute la 170 grade Celsius. În minicuptorul electric, la 170 grade am copt foaia 40 de minute până când a trecut testul scobitorii.
  4. L-am lăsat 5 minute la răcit în formă, după care am scos blatul pe grătar.


GLAZURA
  • 150 grame șerbet de trandafiri
  • 30 grame băutură de cocos, am avut-o pentru o altă prăjitură, altfel aș fi folosit apă
Am încălzit ușor șerbetul cu lichidul cât să se omogenizeze. Am lăsat la răcit. 
Am tăiat capacul foii, împiedica însiroparea. Am turnat pe blat siropul oarecum îngroșat după răcire, care o fost absorbit integral, făr să mai rămână mare lucru din ceea ce-mi imaginam că va fi glazură. 

DECORARE
  • bombonele 
Le-am aruncat peste blatul însiropat, pe care ulterior l-am porționat. 

CE MI-O PLĂCUT, CE NU 
  • N-o rămas nimic din rozuliul pe care l-am gândit;
  • Sfecla i-o adăugat o aromă interesantă, care s-o pierdut sub dominația trandafirului.  
  • Mi-aș fi dorit strat distinct de glazură, dar însiropat blatul a fost și mai gustos decât în varianta inițială;
  • De-aș fi știut că nu-mi va fi de folos pentru checul cu ciocolată, i-aș fi adăugat la coacere nuci, stafide;
  • Deși o fost o soluție de avarie care să mai salveze câte ceva din eșec,  chiar a ieșit un desert aromat, pufos, foarte gustos. 
Nu-i prăjitură, dar altfel n-am știut cum s-o botez. 

2 comentarii:

  1. Cu sfecla pe post de colorant nici la mine nu a mers :) Blatul a avut culoarea vantului turbat, s-a ars la fund si la interior a ramas crud, macar ca reteta a fost probata si rasprobata in trecut. Singurul ingredient diferit era sfecla, deci i-am pus ei in carca toata nereusita :D Tot colorantii din comert raman de baza cand vrei blaturi colorate frumos :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Coloranții și spanacu :) Am avut și eu tot vânt turbat în trecut, dar când l-am văzut necopt așa rozuliu am sperat ca de data asta să fie diferit. N-o fost, nici de data asta!

      Ștergere