- Maria, e o combinaţie criminală, ai reuşit o grozăvie!
- Nu io, T., ci gazda lu' Cutia misterelor!
- Nu io, T., ci gazda lu' Cutia misterelor!
Regulamentul provocării la Cerasela, mama lui. |
Vinovată pentru combinaţia absolut surprinzătoare din bucătăria mea este Cristina, cea care a propus pentru septembrie: ouă, lapte, cacao, smântână, brânză, ciocolată, fructe – am avut stafide, legume – am folosit în două variante ardeiul iute, dar nu-l iau în calcul la legume, carne – nu i-am găsit pereche luna aceasta şi ingredientul vedetă: ardeiul iute, deci 8/10, am scăpat de corigenţă!
Ca-n fiecare episod de provocare misterioasă, încep luna (data când se lansează noua listă), imaginându-mi cât de minunat voi aşterne eu ingredientele într-un tort, apoi mă sucesc spre cea mai grozavă prăjitură, pentru ca la sfârşitul lunii (când e data limită a propunerilor), să pritocesc în grabă brioşe.
Nu-i bai, e un episod absolut spectaculos şi-n condiţiile astea!
Am luat pentru brioşe blatul Jamilei, pe care l-am făcut făr să-l gust, aci la tortul cu ursuleţ (nu-i ştiam gustul pentru c-o plecat la Bebele aniversat, nu din alte motive). L-am ales doar pentru că la coacere nu i-o crescut burtă, ceea ce-mi doream musai pentru brioşele cu cremă. Din fericire, exact aşa s-au copt, perfect suple!
Când citesc brânză, văz în faţa ochilor doar crema tortului cu morcovi, care merită o paradă zambetană, dar nu-i acuş vreme pentru defilări.
Ciocolatoasa am combinat-o cu ingredientul vedetă şi gata brioşenia misterioasă!
Brioşesc toate reţetele din cauză că n-am habar pentru dimensiuni tăvi, apoi de nimeresc blatul, n-am ştiinţă să calculez proporţii pentru creme, cu brioşele nu-i risipă şi nici dezastru de nu-mi ajunge crema or de-mi rămân două linguri din aluaturi.
Am început cu
pregătirea parţială a cremei de ciocolată, pentru că trebea
să şadă vro 2 ceasuri la frigider. Am folosit cantităţile de mai jos, dar
tare bine mi-ar fi prins dublate.
-
100 grame ciocolată neagră
-
100 grame smântănă pentru frişcă –
Pilos 30% grăsime fu
-
1 ardei roşu iute
-
15 grame stafide rehidratate în
apă caldă şi esenţă de rom – doar atâtea am avut
Am
pus pe baie de aburi la topit ciocolata bucăţi cu frişca şi ardeiul tăiat în
două (curăţat de seminţe). Când o-nceput a se topi ciocolata am oprit focul, am
aşteptat 5 minute şi apoi am omogenizat frişca şi ciocolata pân la topirea
integrală a acesteia din urmă. După răcire am ţinut-o la frigider 2 ceasuri cu
ardeiul în ea. Fu foarte puţin iute, am zis c-o dreg cu sirop de la dulceaţă,
dar am uitat.
Pentru 6 brioşe mari am folosit exact
cantităţile din care anterior am
copt o foaie pentru tort în rotunda de 26 cm, adică:
-
65 grame
făină
-
20 grame
cacao
-
60 grame
unt moale
-
60 grame
zahăr
-
3 grame
praf de copt
-
1 ou
-
120
grame iaurt – n-am mai avut lapte bătut
-
esenţă de
rom am uitat
-
un praf de
sare
-
o
linguriţă rasă de dulceaţă din ardei iuţi
- Am mixat untul cu zahărul şi apoi cu oul.
- Am cernut uscatele.
- Am adăugat simultan peste untul spumă prafurile şi iaurtul în 3 tranşe.
- La sfârşit am pus dulceaţa şi am încorporat-o în compoziţia de la pasul 3.
- Am umplut hârtiile de brioşe, ¾.
- Am copt 30 de minute în cuptorul preîncins pân la proba scobitorii curate.
Foaia de blat nu a crescut, probabil a fost prea
puţină compoziţie, brioşele au crescut cu un deget, dar făr să se bombeze.
Cât le-am lăsat la răcit am mixat crema de
ciocolată şi i-am adăugat stafidele. Ceea ce fu o mare prostie, căci n-ammai reuşit să le trec prin duiul cel
mic. Deci, mare atenţie, fie dui mare, fie stafidele adăugate la decorare.
Crema de brânză – din
care mi-o rămas vro 50 de grame
-
200
grame cremă de brânză – folosesc Frischa de la Billa
-
100
grame unt 82% grăsime ţinut la temperatura camerei
-
75
grame zahăr pudră
-
extract
de vanilie
Am mixat untul cu zahărul şi esenţa, apoi am adăugat treptat brânza. Am
ţinut jumătate de oră crema la frigider înainte de decorarea brioşelor.
Pentru decor: ardei iute trecut prin ciocolată neagră topită
– am avut 2 ardei şi 50 grame ciocolată, era suficient doar un ardei.
Cremuirea brioşelor:
-
răcite
le-am acoperit cu cremă de ciocolată şi stafide – de la căldura mâinilor cât
m-am trudit eu să scot prin dui cu scobitoarea cele cinşpe stafide, crema s-o-nmuiat
foarte tare şi o trebuit să le ţin la frigider iară înainte de adăugarea cremei
albe.
-
peste
crema neagră am turnat doi trandafiri din crema de brânză, unul mai mare şi
peste el unul mai mic – asta pentru că am avut multă cremă – nu fu cu prisos în
rezultatul final, doar ciocolatoasa prea puţină. Pentru că se întărise bine crema, primii
trandafiri nu mi-au ieşit grozavi, abia când s-o mai înmuiat de la căldura
mâinilor, ce fură mai grozavi.
-
le-am
adăugat rondele din ardeiul iute glazurat.
Eu nu prefer piperate, iuţite şi alte d’ astea. Nici măcar sare nu folosesc
la gătit. Dar, fu interesant chiar şi pentru mine să mănânc ceva dulce, aromat
şi gustul final după asta să rămână spre iute.
Din păcate, toată dulceaţa are
drumuri cadouoase, c-aş mai fi experimentat cu drag.
Nu ştiu când va fi răgaz de Virtual hug, atunci voi povesti pe îndelete despre suportul
din ipsos pentru brioşe, de care mi-s tare mândră.
Pentru prietenii care se-ntreabă cum fu prima-ntâlnire cu deselereu mult cerşit, păi nu zic decât că
după juma de ceas şi două telefoane disperate, am descoperit că obiectivul are
capac şi de aia văz io numa negru-n faţa ochilor.
Ui la pozele astea ♥♥♥ Marie, acum chiar ai alta "palarie" :D
RăspundețiȘtergereSa-l folosesti sanatoasa si sa-ti aduca blogul la nivelul pe care ti-l doresti!!!
Pălăria e pe jumate tot aia, căci nu m-am descurcat din prima cu aparatul cel nou :) Pozele mi le doresc la alt nivel, blogul poate şedea la ăsta încă 5:))) Mulţumesc mult, Crisule!
RăspundețiȘtergere