luni, 28 iulie 2014

Ruladă de caşcaval cu nuci şi vişine la Cutia misterelor

Lista lui iulie fu cu:  pepene roşu, ton, ciocolată neagră, vinete, nuci, ouă, bere, vişine  şi ingredientul vedetă CAŞCAVALUL.

Când am propovăduit ingredientele, de pe soclul meu de gazdă pe iulie a provocării, n-am avut nimic în cap. Am înşiruit ce-am avut în faţa ochilor aflaţi în bucătărie. De atunci mă bântuie vise chinuite cu neizbânzi în alăturarea ciocolatei negre caşcavalului.
De vro trei vineri tot cumpăr caşcaval şi vişine să mă urnesc. De nu dispăreau vişinele din piaţă, nici amu nu mă învredniceam.
Am avut o primă tentativă din a face caşcavalul vedetă. Visam a îmbrăca în ciocolată bomboanele din caşcaval, dar nu fură deloc pe măsura aşteptărilor mele dezbrăcatele.


Amu veni rându unei rulade pe care o am pe lista cu "de refăcut" de vrun an. De timpul rămas pân la defilarea de pe 31  nu se va risipi ca spuma berii voi testa şi ingredientele restante aci.


Ce am facut? Păi, foaie de ruladă caşcavaloasă umplută cu nuca şi vişine. Pentru mine vişinele sunt vedeta, brânză cu nuci mai gustasem.

Pentru foaie:
- 5 oua mari - ale mele fură capătate de la ţara lu G
- 450 gr caşcaval dat pe răzătoarea mare
- un praf de sare
-100 gr vişine desâmburite
Am separat albuşurile de gălbenuşuri, pe cele dintâi le-am mixat spumă  la viteză mare cu mixerul, apoi la cea  mică am încorporat gălbenuşurile şi caşcavalul.
Pe hârtia de copt am aşezat vişinele şi le-am acoperit cu ouăle. În cuptorul preîncins am copt foaia pân nu s-o mai lipit de scobitoare, vro 30 de minute.
Pentru umplutură:
- 150 gr nuci măcinate
- 100 gr vişine făr de sâmburi
- 25 gr unt
Cât s-o copt foaia am perpelit în unt vişinele pentru interior pân s-o-nmuiat bine.


Ingineria:
- pe foaia coaptă şi fierbinte am întins nuca, la un capăt am înşiruit vişinele, am rulat pe cât de strâns am putut fierbinţeala aia
- am împachetat sulul  în hârtia în care am copt foaia
- am lăsat la răcit 2 ceasuri


Ce aş face diferit,  de aş repeta pentru meseni cărora vreau să le nasc nedumeriri:
- aş aşeza vişinele nu pe hârtie, ci pe compoziţie
- aş rula cu partea coaptă în interior - la mine bronzata fu la exterior căci abia atunci m-o dus mintea că de rulez cum trebe nu mi se mai văd vişinele
Poate revin cu vinete şi ton.
Mâine, de ziua lu Crisa,  tortu pentru Buna.


3 comentarii:

 1. La rulada asta nu reusesc de nici o culoare sa-mi imaginez gustul, asa ca o sa te cred pe cuvant :D
  Mi se pare mie, sau chiar la propunerea asta ai folosit cele mai putine ingrediente din lista? :D

  RăspundețiȘtergere
  Răspunsuri
  1. Nu ţi se pare deloc:) Sper să reuşesc pân pe 31 una care-n teorie are vro 5 din listă.
   E tare interesantă, Omu care o gustat-o n-o identificat nici vişina, da' o decretat că-i bună tare, mâine mai culeg la birou calificative, pentru azi nu fu vreme:)))

   Ștergere
 2. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

  RăspundețiȘtergere