De-s 50 de grade-n bucătărie de la fiertura cățeilor, compoturi și acreli cu leuștean și corcodușe, mai încape și cuptorul?
O, da! Întotdeauna.
Cumpăr smântână doar pentru paste. Știu că e nevoie de mai puțină, însă mai mereu aleg căldărușă. Noroc cu producătorii care au tot redus cantitatea, de la 1 kilogram am văzut rămase și la 800 - 850 de grame.
Cel mai bine munca pe care am dus-o în anii ăștia cu grădina se vede la zmeură. Când am cumpărat casa, erau câteva fire prinse într-un gard de sârmă. Nu puteam ajunge la ele decât dacă atingeam și urzicile, care atunci aveau doi metri. Cinci ani mai târziu, recordul este de 11 kilograme, azi. De mâine-ncolo numărătoarea continuă. Încă mai sunt fructe cât să sar și pragul de 15. Chiar de 20, nu cred. Pe ăla-l înregistrez cu murele.
În ultima vreme am tot pomenit checul cu smântână - ĂSTA. Pe care l-am folosit ca bază pentru decorațiunile din fondant ale torturilor. Că l-am combinat cu zmeura, fu firesc în aste condițiuni deja enumerate.
Ingrediente pentru 12 brioșe
- 2 ouă
- 150 grame zahăr
- 190 grame smântână
- 160 grame făină
- 5 grame praf de copt
- un praf de sare
- esență de vanilie
- 150 grame zmeură
- 25 grame nuci pecan
- Primul pas, înainte de orice altceva, preîncălzirea cuptorului la 180 de grade și așezarea hârtiilor speciale pentru brioșe în forme.
- Gălbenușurile cu vanilia și zahărul le-am bătut cu mixerul încercând să dizolv granulele de zahăr. Am adăugat apoi smântâna și am amestecat scurt.
- Într-un alt vas am bătut albușurile spumă tare cu sarea.
- Peste gălbenușuri am adăugat treptat și alternativ făina amestecată cu praful de copt și albușurile bătute. Am folosit mixerul la viteză mică. Se obține o compoziție groasă, dar curgătoare și extrem de fină.
- În forma acoperită cu hârtie de brioșe am turnat câte o lingură de compoziție.
- Apoi am așezat câte cinci fructe în fiecare cupă peste aluat.
- Am acoperit zmeura cu câte o lingură de compoziție. Pentru c-am uitat să o nivelez la acest pas, am obținut mici vulcani.
- Pe fiecare brioșă am așezat câte o jumătate de pecan.
- Am copt 30 de minute la 180 de grade Celsius brioșele, până au trecut testul scobitorii.
- După coacere le-am lăsat 2 minute în forme, apoi le-am scos la răcit pe un grătar.
ALTE MENȚIUNI
- Am ales să fac brioșe doar pentru că au timpul de coacere mai scurt decât checul. Uneori este la jumătate;
- Am redus foarte puțin cantitatea de făină față de rețeta originală pentru că îmi fu teamă să nu pot acoperi zmeura cu o compoziție atât de groasă cum este cea a checului;
- Pentru că am așezat strat complet de zmeură, brioșele au ieșit cam ciufulite. Nu a fost suficient loc și pentru aluat la mijlocul brioșei. Câte patru fructe puse mai în interior, să nu atingă hârtia, pare o soluție mai bună;
- Brioșele nu sunt foarte dulci. Nici zmeura nu este;
- Brioșele calde se pot pudra cu zahăr;
- Am avut smântână 20% grăsime, dar am folosit în trecut și mai slabă;
- Nucile pecan le-am adăugat pentru că le-am căpătat. S-or potrivit mai mult decât mă așteptam. Suficient cât să repet rețeta cu ele tocate și încorporate în aluat. Am adăugat identic metodei de astăzi și zmeură pe lângă nuci;
- La brioșele din programul viitor am combinat zmeura cu migdale, alune de pădure, caju. Cea mai potrivită combinație pentru mine fu cu alunele de pădure;
- Dintre toate versiunile pe care le-am încercat pe baza cu smântână preferata mea este cea cu ciocolată neagră și coji de portocală confiate;
- Checul se păstrează proaspăt foarte multe zile. Cu brioșele n-am verificat. S-or gătat repede.
- Alte rețete de brioșe AICI adunate.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu